SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Soppad Fomapan, Arty Farty och Canonet

Igår soppade jag en rulle Fomapan 400 i badrummet igen. 10 minuter i D 76 1+1. Jag har börjat exponerar filmen enligt ISO 300 vilket jag tycker ger bättre negativ. En del menar att filmens ”riktiga” ISO till och med är så lågt som 200 och det verkar inte omöjligt faktiskt.

Tyvärr har min framkallningsdosa som jag köpte på Expert i början av 90-talet börjat läcka. Jodå, en gång i tiden kunde man köpa framkallningsprylar på Expert. De hade både fotopapper, kemikalier och utrustning. Men nu när jag måste köpa en ny blir det till att beställa från Photax i Nybro.

Som vanligt har jag plåtat med min Canonet QL17 som jag köpte innan jul förra året. Jag är fortfarande lika förälskad i denna lilla mätsökare, men såklart har tankarna börjat snurra som säger att jag borde köpa en bättre mätsökare. Canoneten är trots allt lite begränsad.

Men vad ska man investera i då? Jag vill fortfarande inte lägga tiotusentals kronor på en analog mätsökare. Så mycket kommer jag helt enkelt inte att använda den. Ändå vill jag ha en kamera som har utbytbar optik och som är lite träffsäkrare när det kommer till skärpan.

Nåväl, här kommer några av de senaste bilderna. Jag har vågat mig på lite arty farty igen.


No. 1

No. 2

No. 3

No. 4

No. 5

P.S. Jag har jämfört negativen mellan Kodaks svartvita film som framkallas i färgkemi och de rullar som jag har soppat själv. Och det är slående hur finkornig den förstnämnda är i jämförelse. Vad är det som gör att skillnaden blir så stor? Man skulle ju gärna vilja få samma resultat själv.

Inlagt 2011-03-18 20:51 | Läst 8721 ggr. | Permalink
Jag känner inte till canoneten, men du kan få köpa min Bessa R4M när du vill.

//Dawid
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-18 21:17
Den har ju du haft negativa synpunkter på så jag vet inte om jag vågar! ;-)
Norpan 2011-03-18 21:33
Ja, det är ju ingen Leica. Jag har ingen aning om hur kvalitén är på en Canonet men en M2:a kanske kan vara något för dig. Det finns en i Sthlm på blocket just nu. Billigare än vad min Bessa skulle vara.
Om du vill kolla en films verkliga känslighet är det ganska lätt, exponera ett gråkort -3, -3,5, -4, -4,5, -5 och minus 5,5 med ljusmätaren inställd på nominell känslighet alltså 400 asa i detta fall och normalframkalla. Den första skönjbara svärtningen skall då dyka upp vid -4,5 stegs exponering, dyker den upp vid tex -3,5 steg skall du exponera efter 200 asa dyker den upp vid -5 steg gäller 600 asa osv.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-19 10:44
Tack för tipset Alf. Jag ska nog testa det. Alltid kul att se vad det verkliga ISO-talet ligger på.
Kodaks film är en färgfilm utan färg. En modern färgfilm som framkallas i C41 är mycket finkornig och skarp. Fomapan är en gammal vanlig primitiv svartvit från öststaterna. Den är billig och man får vad man betalar för. VIll du ha en billig bra svartvit kan du köpa Arista från USA. Det är Kodaks Tri-X med annat namn. Fråga inte mig hur storkapitalet resonerar men så är det.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-19 10:50
Visst får man vad man betalar för - men enligt min uppfattning är inte Tri-X särskilt mycket bättre än Fomapan. Jag har kört mycket Tri-X tidigare, men också Ilfords, Agfas och Fujis 400-filmer. Det blir ungefär lika kornigt även om karaktären skiljer - tycker jag.

Den enda film jag tyckte var sanslöst värdelös var Efke. Där fick jag ett brutalt och mycket fult korn.
JanKw 2011-03-19 13:13
Jag håller med. Tri-X-familjen är ganska jämn. Jag har tagit mycket på Fuji Neopan 400. Men en svartvit C-41 är dramatiskt bättre och du får ut ISO 400. Lustigt nog blir den ännu finkornigare om man överexponerar. Nackdelen är att det blir dyrare och du måste lämna in till ett labb. (Om du inte köper C41 och soppar själv. Det går.) Annars får du krypa ned till ISO 100.
Och vill du ha RIKTIGT fin svartvit så får det bli digitalt. Men det kanske inte var det vi skulle tala om........
Nostalgiskt att läsa ordet D76.

Försöker tillika få fram den där härliga mörktumsdoften. Var den det egentligen eller det är nu när jag inte kan vara i mörkrummet som jag fått det för mig???

Förbjuden frukt smakar bäst...........................

Härliga bilder du framkallat. Skannar du sedan dessa. Lite nyfiken på vad du har för skanner.
Ha en fin helg
önskar Gun-Inger
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-19 10:54
Tack för din kommentar Gun Inger.

Jag kör faktiskt med en riktigt gammal skanner, en HP PhotoSmart s20. Den är väl snart 11 år gammal.

Men faktum är att när den kom fick den förvånansvärt bra betyg och jag tycker den duger utmärkt till det jag sysslar med. Men den går inte att jämföra med nyare apparater dock! :-)
"Men vad skall man investera i då?" Begreppet investera har kommit starkt de sista åren då man skall köpa en kamera!? En investering tycker jag antyder något annat än bara ett inköp!? ;)

Hur som helst, tycker känslan är viktigast vid köp av en kamera!
Har flera gånger gjort ett köp då jag inte riktigt varit nöjd men tänkt att det funkar säkert ändå, det är ju bara nå'n detalj det handlar om..! Men efter ett tag så har jag ångrat mig.....

Det bästa är nog att du provfotar med det du tänker köpa!
Fast det finns risker med det också! :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-19 10:57
Ja, det kanske låter lite märkligt när man skriver så! :-)

Visst är det som du säger, det bästa är ju om man i förväg kan testa kameran man vill köpa. Testa lite för att se om den känns rätt. Men tyvärr har inte Media Markt gamla mätsökare! ;-)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista