SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Att hitta fototillfället kan vara en svår konst

Fotograferna

Ibland tycker jag att något av det bökigaste med att vara fotograf är att hitta tillfället då man kan ta sina bilder. Ja, jag vet! Det låter säkert rätt märkligt. En kreativ fotograf finner väl alltid fotomöjligheter? Nja, låt mig förklara...

Just nu håller jag på med ett par miniprojekt som bland annat handlar om att ta en serie porträtt på några människor i min närhet. Själv är jag både taggad och fotosugen och skulle mer än gärna dyka upp hos mina vänner med min kamera så fort som möjligt.

Men så enkelt är det såklart inte. Det är nämligen mycket som ska klaffa. Vi ska båda ha tid att träffas till att börja med. Sedan ska båda känna att det är rätt läge att ta några bilder. Och uppe på det måste jag som fotograf hitta en bra miljö, det rätta ljuset och allt det där andra.

Så tycker jag att det är oavsett vad man fotograferar. Att skapa de rätta förutsättningarna för att kunna ta sina bilder är helt enkelt ett gediget arbete som kräver planering, målmedvetenhet och en rejäl dos tålamod. Det är inget som kommer till en gratis med andra ord.

Inte sällan kan detta dessutom dra ut på tiden och skapa en mycket allvarlig form av  fotofrustration. Man sitter hemma och har bilden helt klar för sig i huvudet och det kliar plågsamt i avtryckarfingret. Men så finns inte tillfället där just nu.

Exakt i en sådan situation befinner jag mig i skrivande stund. Kameran är laddad. Jag är laddad. Bildidén finns där. Men inte fototillfället. Som sagt – frustrerande!

Här kommer ett gäng bilder tagna med min Ricoh GX200. De har inget med texten att göra.

Rollatorn
Åhus Strand

FlorensFlorens

Sömnig soldat
Karlskrona

I väntan på turisterna
Siena

Sverige
Stockholm

Inlagt 2011-03-01 07:34 | Läst 4549 ggr. | Permalink
Det är mycket som skall falla på plats. Håll trycket uppe!
Härlig serie med bilder :)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-01 09:52
Tack Kurt! Jag ska försöka hålla ångan uppe! :-)
Jag brukar ge mig ut när jag har fotoabstinens och inspirationen är i topp... har liksom redan klart för mig var jag ska börja. Sen händer det att väl på platsen får jag inte till det där lilla extra som jag vill i mina blombilder ;-) och då brukar jag bara knata vidare och vips så får man bra bilder i gatufoto istället.
Brukar försöka att inte låsa mig vid en idé utan bara gå vidare och se vart det leder mig =) Men visst...innefattar bilden människor så kan det ju bli svårare. De ledsnar väl om man börjar dra runt dem på stan ;-)

På första bilden ser jag direkt vad jag skulle ha fotograferat som fotograf till höger. Skulle ha fotat hans ben i skuggan på väggen =)
/Lena
Nordik 2011-03-01 11:32
Du tar bra bilder =) ville jag ockås tillägga.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-01 16:41
Så kan man absolut göra Lena. Det knepet brukar jag också ta till när lusten att fotografera är stor! :-)

Men när man verkligen är ute efter något specifikt att berätta så funkar det ju tyvärr inte.

Tack för din kommentera förresten. Kul att du gillar mina bilder! :-)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista