SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

Jag har drabbats av den analoga sjukan

För sex år sedan tog jag den sista bilden med min analoga Pentax Z1-P. Då hade jag precis köpt en ny Canon 20D och den ljusnande framtiden var min. Jag placerade med glädje min åtta år gamla Pentax på hyllan. Tanken var att den skulle stanna där för evigt.

Men som vanligt när man är kategorisk och tror att framtiden är utstakad så händer saker man aldrig räknat med. Det som hände mig var att jag för några månader sedan köpte en Canon Canonet QL17 G-III. En analog mätsökarkamera från 70-talet. Jag skrev om saken i mitt förra blogginlägg.

Denna lilla fotomaskin öppnade en dörr som jag trodde var stängd och återigen kände jag glädje inför den analoga fotografin. Och även om min lilla ”Nette” är superskön på alla sätt och vis så har den sina begränsningar. Resultatet? Jo, självklart åkte min Pentax Z1-P ner från hyllan.

När kameran kom 1996 var den lite av en outsider och inte speciellt vanlig bland fotografer. Men jag hävdade då och hävdar fortfarande att Z1-P är en av de bästa analoga småbildskameror som har tillverkats. Den är nämligen underbart användarvänlig och späckad med smarta funktioner.

Nu tänker jag köpa ett nytt batteri och sparka igång denna gamla trotjänare igen. Det ska bli riktigt kul. Men samtidigt får jag lite ångest. För i mitt skåp står kameraväskan med min Canon 5D Mk II, min 40D och mina L-gluggar - i praktiken oanvända sedan i somras.

Här kan ni förresten läsa min recension av Pentax Z1-P som jag skrev på fotosidan 2003.


Föregångaren och efterföljaren - så att säga. Pentaxen kostade runt 6 000 kr 1998. Min 20D gick loss på närmre 15 000 (om jag inte minns helt fel) när jag köpte den 2005. Om man bortser från det digitala slår Pentaxen enlig min uppfattning Canonkameran ur ett användarperspektiv.


På kameran sitter ett extra grepp undertill. Det är främst till för att man ska kunna använda en handlovsrem. Men det gör också kameran betydligt skönare i handen.

Pentax Z1-P har en ganska ovanlig design med LCD-displayen mitt på kameran och blixtskon till höger. För övrigt är den väldigt användarvänlig och snabbjobbad. Till och med bättre än många nya digitalkameror, tycker jag.

Här kommer också ett par av de sista bilderna som jag tog med min Z1-P. Men nu är det som sagt dags igen. Idag ska jag ge mig iväg och se om jag kan få tag på ett batteri till kameran.

Anders Rosenkvist i sin studentlya i Kalmar.


Morgan Ramberg på klipporna vid Sturkö naturreservat.

Slutligen. Det jag främst är ute efter med min Z1-P jämfört med min Canonet är de snabba slutartiderna (så man kan köra med ISO 400-film även när solen tittar fram). Och att det är lättare att träffa rätt med skärpa och exponering. Z1-P är ju trots allt en kamera med i stort sett samma slags funktioner som 5D Mk II  - förutom det digitala då såklart.

Inlagt 2011-02-27 12:11 | Läst 7988 ggr. | Permalink
Det är ganska lätt att bestämma vad man ska använda till uppdragsbilder, men privat kan man ju använda allt. Det går ju bra med glasplåtar om man vill det.

Jag är sugen på att plåta med Hasselblad Xpan och storformat. Xpan för reportage i panoramaformat och storformat för att ta ner tempot.

Annars tycker jag att jag har stor nytta av den nya tekniken i mina egna bilder, plåtar mycket hög-ISO.

PS. Alltför längesedan jag var på Sturkö och Tjurkö.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-02-27 20:26
Visst är det så. Jag överdriver såklart något ovan. I de fall jag gör fotojobb är det givet vilken utrustning jag använder. Och det är självfallet inte mina analoga kameror.

Däremot är det just nu riktigt roligt att köra analogt privat. Det känns stimulerande och underhållande att fibbla med lite egna småprojekt. Få se hur länge det roliga håller i sig.

Angående storformat har jag själv också har funderat på det. Svårt bara att hitta lämpliga kameror som inte kostar för mycket. Speed Graphic har jag kikat lite på.

Kul förresten att du i alla fall kände till Sturkö och Tjurkö, det är inte så många utanför Blekinge som gör det. :-)
froderberg 2011-02-27 20:32
Almö är också en ö jag tillbringat mycket tid på. Och så får man ju stanna och äta kroppkakor vid bron till Senoren på väg ut till Tjurkö. ;)

Har lite bekanta i Blekinge och varit på många scoutläger i skärgården.
Den analoga smittan sprider sig ;-). Jag har en Minolta Dynax 7 som jag använder då och då. En fantastisk kamera. Visst är det en tillgång att ha varit med om den analoga tekniken? Jag fotograferar i huvudsak digitalt men jag tror inte att jag helt släpper filmen. Några 70-tals Pentax Spotmatic får hänga med ut ibland också.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-02-27 20:29
En Dynax 7 hade jag också en gång i tiden. Den var kul! :-)

Håller med dig, det är kul att ha varit med om den analoga eran med mörkrum och allt det där. Även om jag föredrar den digitala tekniken när det är på skarpen.
Den sortens fullformat är beroendeframkallande. Kul att du hittat tillbaka igen. Canoneten blir suverän på citypromenaderna...
Svar från Joakim K E Johansson 2011-02-27 20:31
Visst är det så Thomas. Min Canonet har absolut inte hamnat i skuggan nu. Den är allt för rolig att använda. Så den följer med någonstans nästan varje dag! :-)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista