SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Min nya snorbillga kinaglugg

För några veckor sedan köpte jag ett kul litet objektiv som jag nu äntligen har haft tid att testa. Det är ett objektiv som hyllas av många, medan vissa menar att det är helt undermåligt. 

Objektivet som det handlar om är ett 7Artisans 25 mm f/1,8 som du kan köpa helt nytt för under tusingen. Det är helmanuellt, byggt av metall och brännvidden motsvarar ungefär 38 mm i fullformat.

En brännvidd som faktiskt passar mig väldigt bra, har jag insett. 

Stötte på den här punkiga killen när jag passerade plattan efter jobbet. Samtliga tre bilder på honom är fotograferade med objektivet inställt på bländare 2. Som ni säkert kan se på framförallt den översta bilden är oskärpan lite speciell. 

Själv tycker jag att det är ett riktigt trevligt objektiv med en egen och speciell karaktär. Visst, det är långt ifrån perfekt. Men hur mycket kan man egentligen förvänta sig att få för knappa tusenlappen? Personligen tycker jag att man i det här fallet får väldigt mycket objektiv för pengarna. 

Jag har länge funderat på att använda manuella objektiv till mina Fujifilmkameror, men har aldrig kommit till skott. Ett stort skäl till att jag har funderat i dessa banor är de där frustrerande egenheterna som Fujifilmkameror uppvisar och som jag tidigare har nämnt, men inte gått in på. 

Tyvärr hade jag lite bråttom hem eftersom det var min tur att laga middag. Därför hann jag inte ta så många bilder som jag hade önskat. Men jag har sett att det ofta hänger ungdomar vid plattan, så jag får säkert fler chanser (har förresten några liknande bilder på en oframkallad rulle Tri-X som ni säkert lär få se framöver).

Exempelvis är Fujifilms autofokus bra, men den når inte alls upp till konkurrenternas. Även deras allra nyaste kameror med den senaste programvaran missar enligt min mening skärpan alldeles för ofta. 

Därför har jag velat köra med zonfokus för att komma runt problemet. Men tyvärr är deras fly by wire-system för manuell fokus alldeles för lätt att ändra omedvetet. Minsta lilla du nuddar vid fokusringen, så kan du av misstag ha ändrat skärpeavståndet med flera meter.

Sedan har vissa av märkets kameror och objektiv en förmåga att ändra skärpan om du exempelvis trycker ner avtryckaren halvvägs  – detta TROTS att du har stängt av autofokusen. Ja, så var det tidigare i alla fall. Något som kunde vara sjukt irriterande. 

Allt detta aber slipper du med en traditionell och helmanuell glugg. 


En välklädd man med ett rejält glas bira. 

Hursomhelst, nog klagat!

För övrigt är kombinationen fast glugg och någon av Fujifilms X-Pro-versioner sannolikt så nära du kan komma klassiskt analogt fotograferande med en digitalkamera. Ja, bortsett från Leicas M-kameror då, förstås. Men då får du punga ut med betydligt mer pengar. 

Även om gluggen som sagt har sina egenheter och enligt många pixel peepers förmodligen betraktas som ganska kass, så har jag skitkul när jag fotograferar med det här objektivet. Så framöver lär det nog bli en hel del bilder tagna med 7Artisans 25 mm.

Fast nästa gång jag ska ut på stan blir det Leican som följer med. Den där rullen måste ju skjutas upp. 


Vardagsscen från Sveavägen en tisdagseftermiddag i september. 

När jag testade objektivet första gången insåg jag att avståndsskalan inte stämde. När jag ställde in gluggen på ungefär tre meter, så var det snarare 1,5 meter. Men ibland har man tur. Att jag inte kände till det felet gjorde att den här bilden blev skarp. Nu har jag i alla fall mätt upp avstånden själv och gjort små markeringar på objektivet. Något som inte gör så mycket när det gäller en glugg för under tusen spänn. 

Kamera och glugg.

En sista grej! Här är en film om en amerikansk dokumentär- och gatufotograf som plåtar analogt och med Leica. Något som han gör väldigt bra, dessutom. Så filmen är väl värd att se för den som är intresserad av ämnet.

Inlagt 2024-09-10 11:44 | Läst 360 ggr. | Permalink
Jag känner igen den kille. Tror att jag plåtat honom.

Kolla in Krister Kleréus bilder på ungdomarna som hänger på plattan.

Fin bild på den sovande flickan.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-09-10 15:55
Tack, Magnus!

Ja, det kan säkert vara så, Tyckte själv att han verkade bekant.

Ska kolla in Krister Kleréus bilder.
Nice! Kan verkligen rekommendera 7artisans 35mm1.2 mark2!! Sjukt prisvärd
Svar från Joakim K E Johansson 2024-09-16 09:15
Tack, Johan!

Ja, den gluggen har jag hört ska vara bra. Får se om det blir en sådan också :-)
En egendomlighet med Fuji xPro är hur man kopplar på ett helmanuellt objektiv. Man skulle tro att de räcker med att sätta fokusvredet på M. Så icke. Först efter djupgående läsning i användarhandboken förstod jag att man skulle gå till meny ställ in (vilket åskådliggörs med symbolen fast skruvnyckel) välja knapp/rattinställning, välja fotografera utan objektiv och välja på. Inte helt logiskt språkligt sätt. Men sen gör objektivet som man vill. En liten bit eltejp på objektivet är ett rätt effektivt hjälpmedel vid zonfokusfotografering .
/Gunnar S
Svar från Joakim K E Johansson 2024-09-16 09:17
Känner igen det där. Hade samma problem i början med mina Fujifilmkameror.

Tack för tipset om tejp :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista