SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Svartvit film - Kentmere eller Tri-X?

I mitt förra blogginlägg skrev jag om glädjen och utmaningarna med det analoga. Detta eftersom jag nyligen har börjat plåta med film igen efter flera års uppehåll. Som jag också skrev senast känns det riktigt roligt och inspirerande. Lite som att hitta tillbaka till en kär gammal vän. 

Den här gången tänker jag avhandla detta med svartvit film. För första gången i livet har jag nämligen provat Kentmere Pan 400. En film som jag inte riktigt vet hur jag ska förhålla mig till? Jag vill gilla den, men min initiala erfarenhet har varit dålig. Fast kanske kan den uppfattningen ändras? 

Kentmere Pan 400 är en av de billigaste filmerna som finns på marknaden, även om jag tycker att närmare hundra spänn för en rulle film är saftigt det också. Filmen är inte dålig, det vill jag inte påstå. Men jag upplever den som grådaskig, kontrastlös och framförallt känns bilderna väldigt mjuka och utan riktig skärpa.

Mitt problem är sannolik att förra gången som jag fotade analogt så använde jag mer eller mindre uteslutande Kodak T-Max. I mitt tycke den överlägset bästa svartvita filmen på marknaden. Sedan är jag såklart också påverkad av det digitala som ger superskarpa bildfiler. 

Samtidigt har jag läst på nätet att det går att få betydligt bättre resultat med Kentmere om man använder rätt sorts framkallare. Problemet är bara att jag inte har hittat några uppgifter om vilken den rätta framkallaren i så fall skulle vara. Kanske är det någon här på Fotosidan som vet?

Jag har i alla fall satt i en rulle Tri-X i kameran nu och det ska bli intressant att jämföra negativen från de båda filmerna när Tri-X-rullen är exponerad och framkallad. Hoppas därför att jag hinner ut på stan en sväng nu i helgen. För jag är bra sugen på att göra den här jämförelsen.

Inlagt 2024-04-18 12:50 | Läst 851 ggr. | Permalink
Jag har tyvärr ingen erfarenhet av just den filmen, men fattar vad du menar och har testat några liknande som varit frustrerande på samma sätt. Undrar om vissa filmer bara är svåra att lära sig, eller om de helt enkelt har en trist kontrastkurva. Kodak är samtidigt nästan svåra att misslyckas med och precis som du tycker jag mycket om T-Max och Tri-X, och även om jag testade de flesta filmer på 1995-2010 års marknad så återkom jag alltid dit. Jag vet alltså inte om det är värt besväret, men är också intresserad av folks erfarenhet, så därför lägger jag mig i lite här i kommentarsfältet.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-04-18 20:39
Som jag skrev så är T-Max tveklöst den bästa filmen enligt min mening. Och som du skriver svår att misslyckad med. Så jag ska faktiskt köpa på mig några rullar. Synd bara att de är så dyra numera.
Testade Kentmere 400 för en del år sedan då det fanns ganska många som propagerade för filmen, fick aldrig någon fason på den. Om du vill ha tonaliteten och det vackra kornet som fanns i TriX före 2003 innan de gjorde om den till en mycket mer Tkorns liknande film så rekommenderar jag dig att testa HP5+ exponerad efter ei 640 och normalframkallad i xtol 1+1, alltså som om du exponerat efter 400 asa. Den blir väldigt lik (gamla) Trix. Om du gillar Tkorn så skulle jag rekommendera dig att testa Ilford delta 400 som har en gråskala som påminner lite om traditionella filmer.
/Affe
Svar från Joakim K E Johansson 2024-04-18 20:36
Tack för tipsen, Alf. Jag ska testa HP5+ exponerad och framkallad som du föreslår. Just nu är jag sugen på att experimentera.
Ovan är plåtat en mulen, grå dag, och framkallad normalt. Kontrasten är för låg. Nästa gång du plåtar i samma typ av platt ljus, testa att framkalla lite längre (10-15% längre). Blir skuggorna tunna, testa att överexponera något.

Framkallare spelar bara roll i diskussioner på internet. Lära sig framkalla efter motivkontrast är mycket viktigare. :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2024-04-18 20:34
Så är det såklart, Oscar. Jag körde en standardframkallning eftersom det var första gången som jag använde Kentmere. Men jag ska definitivt testa att både överexponera något och att framkalla lite längre.

Tack för kommentaren!
Fina bilder. Du kanske kunde prova att framkalla något minut till. Det kanske hade påverkat kontrasten. Trix är väl bästa valet om man vill ha kontrast i negativt. En mulen dag är den att föredra, den ger mycket tryck. En solig dag tar jag en mjukare film som t. ex Kentmerre eller fomapan 400 då får jag teckning i både hög och lågdagar.
Förresten kör jag oftast Fomapan 400.
Du kan prova att köra kentmerre på 200 asa och korta framkallningen 1-2 minuter.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-04-18 20:32
Tack för kommentaren, Jerry. Jag ska prova dina förslag. Köpte på mig tio rullar Kentmere som jag kan experimentera med. Har faktiskt också ett par rullar Fomapan.
Jag har prövat en av dom billiga filmerna, nämligen Fomapan - och jag var måttligt imponerad.
Sedan måste jag påpeka det uppenbara. Det är inte något axiom att svartvita bilder från film måste vara korniga. Det är en subjektiv åsikt hos dom som på den gamla filmtiden uppfattade att det var status att alltid ha Tri-X i kameran.
Med andra ord: nu när vi går in i den ljusa halvan av året - stoppa i en film med ISO 100, och du når en helt annan kvalitetsnivå.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-04-18 20:31
Personligen tycker jag att ISO 400 funkar bäst även under sommarhalvåret. I alla fall när jag är ute efter att ta gatufoton med liten bländare och snabb slutartid. Men jag är inget fan av grovkorniga negativ bara för det. Det är därför jag gillar T-Max 400 så mycket.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista