SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Urballade svartvita bilder med normalen

Nu har han fullständigt spårat ur, tänker kanske någon när de ser bilderna i det här inlägget. Jag menar, inte bara är det numera enbart svartvita gatufoton som gäller för min del, jag har också börjat ta sådana där estetiska bilder som ska försöka vara snygga. Något som jag dessutom lovade mig själv att aldrig göra.  

Fast det är betydligt värre än så, kan jag meddela herrskapet. Jag har nämligen gått över till normalen också. Alltså mitt 50 mm-objektiv. Och alla vet ju att de bästa och häftigaste gatufotograferna kör med vidvinkel. Minst 28 mm och helst 21 mm. Annars blir det bara skit av alltihopa. 

Men ni kan vara helt lugna. Just nu är jag bara glad över möjligheten att komma ut med kameran över huvud taget. Så jag lufsar mest runt och knäpper förstrött utan några större prestationskrav. Vilket för tillfället är rätt jäkla skönt, ärligt talat. Så småningom kommer jag ändå att börja tänja på gränserna. Jag funkar nämligen så.

Samtidigt får det mig att börja fundera. Varför är det enligt många något dåligt med bilder som är snygga? Det vill säga att "bra bilder" (vad det nu är) absolut inte får vara vackra. De ska vara intressanta, surrealistiska, ställa frågor, vara svårtolkade, normbrytande och så vidare - men absolut inte estetiskt tilltalande.

Jag tror jag vet svaret. Det är ungefär som med professionella vinprovare. De mest omtyckta vinerna på Systembolaget föraktas av de riktiga vinkonnässörerna. De skulle sannolikt hellre dricka toalettvatten än bolagets mest köpta rödtjut som i deras värld förmodligen är allt för enkelt och folkligt till sin karaktär.   

Så här blir det när man har fördjupat sig väldigt mycket i ett specifikt ämne. Tillslut utvecklar du en komplicerad smak och börjar notera sådant som andra inte lägger märke till. Om du håller på för länge riskerar du tillslut att betraktas som en idiot av omgivningen. Nästan ingen kommer nämligen att förstå vad du håller på med.   

Hursomhelst, just nu är i alla fall inte jag sugen på ett komplext vin från någon trendig vingård i Kalifornien. Jag vill bara ha ett glas prisvärt Zinfandel med smak av fat, mörka bär och choklad.

Tack, det blir bra! 

Jo, en sista sak. Normalen är helt klart underskattad i sammanhanget. Det finns skäl till varför Henri Cartier-Bresson föredrog 50 mm för gatufoto. Brännvidden är nämligen mycket trevlig att jobba med och den gör att man dras till motiv och kompositioner som skapar en skön harmoni i bilderna. 

Inlagt 2024-01-29 10:48 | Läst 1880 ggr. | Permalink
How the mighty have fallen... Som du håller på och förändras så kommer du ju snart att tycka att Winogrand inte var övervärderad! 😉

Personligen tycker jag att estetiskt tilltalande gatufoton kan vara riktigt bra men ibland kan det bli lite tråkigt om det blir för mycket av den varan.

Jag önskar att jag kunde hålla med om liknelsen med vinerna, dvs att storsäljare också är goda viner men tyvärr upptäcker jag alltför ofta att det är dyrare viner som jag uppskattar. Tyvärr. Och jag är ingen finsmakare direkt.

Ja, man kanske skulle vädra sin 50 mm lite oftare. 🤔 De gånger jag har gjort det så blir fler "snygga" bilder än när jag fotar med 35- och 28-gluggarna.

Intressant blogginlägg, Joakim.

Mvh
Fredrik

PS. Snygga bilder! 😄
Svar från Joakim K E Johansson 2024-01-29 23:14
Min uppfattning om Winogrand står fast ;-)

Om jag ska vara helt ärlig så föredrar jag också de finare och dyrare vinerna för det mesta. Men jag försöker ligga lågt med mitt vinsnobberi ;-)

Tycker du ska köra lite med normalen. Ombyte förnöjer. Å tack för kommentaren, kul att inlägget gillas :-)
Tycker mycket om de här bilderna! Ja, normalen är underskattad. En finfin brännvidd för ditt ändamål. Du kanske ska försöka bara se och sluta tänka? Låta känslan bestämma? Petersen har väl sagt något sådant? Intressant med dina tankar om fotografering.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-01-29 23:10
Vad kul att du gillar bilderna, Mats. Tack!

Visst har du rätt i att man ska undvika att tänka för mycket. Men jag tror nog att jag lyckas rätt bra med den numera när jag är ute och plåtar.

Det är mest när jag skriver här i bloggen som jag ägnar mig åt diverse grubblerier :-)
Snygga bilder!. Jag skulle önska att jag oftare använde normalen,eftersom bilderna blir lugna och snygga som dom här. Men jag vill av vana komma närmare motivet . När jag använder normalen blir jag av någon anledning långsammare . 35mm från närmare avstånd blir för mig mer direkta ögonblicksbilder. självklart en övningssak. men som sagt snyggt blir det med normalen. /Bengt. Mot nya bilder!
Svar från Joakim K E Johansson 2024-01-29 23:08
Tack, Bengt!

Känner delvis igen mig i det du skriver. Det blir på sätt och vis ett långsammare fotande med normalen, men det går som du också skriver att få upp hastigheten med lite övning. Tror mest det är en vanesak.
Normalobjektivet är helt klart underskattat. Jag använde det mycket när jag fotograferade med Leica M6. På något sätt är det lättare att få kontroll på kompositionen med normal, kanske för att människor är på längre avstånd och därigenom förlyttar sig långsammare över bildytan.

Men rent estetiska gatufoton blir för snabbavlästa tycket jag. Du har även en del intressant innehåll i flera av bilderna – det föredrar jag absolut.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-01-29 23:06
Ja, visst är det så angående estetiska gatufoton. Det är sällan bilder som får en att stanna kvar och fundera. Det är ganska tydligt vad de vill visa.

Var det förresten inte Göran Segeholm som pratade om öppna och slutna bilder, vilket väl handlar ungefär om det här?
Trevligt skrivet och härligt vardagsfotande! Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim K E Johansson 2024-01-29 22:59
Tack för det Björn, roligt att innehållet uppskattas!
Fint fångade ögonblick!
Svar från Joakim K E Johansson 2024-01-29 22:58
Tack Jörgen, kul att du tycker det!
x-country 2024-01-30 21:40
Ingen orsak. Jag beundrar dina och flera andras gatufoto här på Fotosidan. De fångar min uppmärksamhet och livet och miljöerna där ni rör er. Jag känner ett sug att försöka själv men har inte tagit steget.
Tack för en trevlig text. När jag började med gatufotografering förra året så började jag med 50 mm, sedan gick jag över till 28 mm. En av anledningarna till varför jag ville prova 28 mm var för att det skulle tvinga mig att närma mig mina motiv. Efterhand hoppas jag att jag kommer att använda 50 mm igen och även 35 mm. Det jag hoppas på är ju att lära mig vilket objektiv som passar bäst för den aktuella dagen utifrån humör, motiv, ljus, sammanhang, miljö etc.
/Mikael
Svar från Joakim K E Johansson 2024-02-03 11:43
Tack själv, Mikael. Roligt att texten uppskattas!

Det är bara att experimentera på med olika brännvidder och se vad det leder till. Och precis som du skriver kan man ju använda olika brännvidder utifrån sammanhang och vad man vill uppnå.
Mycket fina bilder, Joakim! Jag tycker att den översta, och de tre nedersta är riktigt fina (den översta den bästa jag sett dig publicera på ett tag). Du får nog fortsätta att fota i sv/v med normalen, när det blir så här bra :)
Störigt för mig som fotar med iPhone, att mobilers kameror blir bara mer och mer vidvinkliga med utveckligen. Därför håller jag kvar vid iPhone 4/4s, som har motsvarande 35mm. Men jag hade gärna haft en med motsvande normal, men tyvärr går utvecklingen på andra hållet.
Dock har det kommit några nya modeller på senare tid med två, och tre kameror; en huvudkamera med ultravidvinkel och en med normal, samt en mer åt tele-hållet (de två senare har dock mycket lägre upplösning än huvudkameran). Jag har inte riktigt satt mig in i dessa än, för jag vet att jag ändå inte har råd med dem :)
mats lindfors 2024-01-30 14:32
@Johan
iPhoneX har två objektiv, varav den ena motsvarar 50mm. Snacka om att jag stortrivs med den. Mobilerna som kom efter fick tyvärr inte behålla den brännvidden.
Johan Pihl 2024-01-31 09:55
Tack för tipset, Mats! Jag får börja spana efter en iPhoneX på begagnatmarknaden.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-02-03 11:41
Stort tack för det, Johan! kul! :-)

När det gäller gatufoto med mobilen så har jag väldigt dålig koll. Det har jag nämligen aldrig sysslat med. Har inte en aning om vilka brännvidder min telefon har :-)
Jag tänker att man bör se bilderna i ett lite större sammanhang. Visst kan de snabblästa, snygga bilderna bli enahanda i längden, men det kan vilken typ av bilder som helst bli, även de som är tagna på en meters avstånd med 21 mm. Jag tror mycket på att se bilderna i grupp, och där ger de "enbart snygga" bilderna ett välkommet andningshål mellan de som möjligen är mer intensiva och komplexa.

Normalen är toppen. Ibland glömmer jag det. För mig är det bästa en 28 på ena axeln, en 50-55 på andra.
Svar från Joakim K E Johansson 2024-02-03 11:39
Ligger mycket i det, Mattias. Att variera sig skapar i regel en bättre och intressantare helhet. Visst är det så!

Sedan kan man ju variera sig på andra sätt än att skifta brännvidd. En glugg på 50 mm måste ju inte resultera i enbart "snygga" bilder.

Tack för din kommentar!



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista