SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoto i Lissabon med barnvagn

Att köra barnvagn och samtidigt försöka sig på att gatufotografera är inte det lättaste. Det kan jag intyga efter att nyligen ha spenderat några dagar med familjen i Lissabon. Det blev inte många skott tagna medan jag manövrerade barnvagnen över de gatstensbeklädda trottoarerna i denna kuperade stad. Det kan jag villigt erkänna utan att skämmas. 

Men tack och lov förstår min sambo mycket väl vad gatufoto betyder för mig. Så hon tog över barnvagnen när det var jämnare terräng och inte allt för branta uppförsbackar, vika det finns ganska gott om i Lissabon. Och då fick jag chansen att knäppa på för fullt, vilket jag också gjorde. 

När man reser med familjen ligger fokus av självklara skäl på helt andra saker än gatufoto. Man får helt enkelt tugga i sig att de typiska turistmålen ska besökas, att det ska kikas in i diverse butiker, souvenirer och presenter ska inhandlas, det ska ätas, drickas och så vidare. Tempot är också ett helt annat än när man ensam maler på med gatufoto som enda mål. 

Detta avspeglar sig därför i bilderna som ni kan se i den här bloggposten. De är nämligen nästan alla fotograferade vid torget Praça do Comércio som tillhör de stora turistattraktionerna i Lissabon. Där och i de omkringliggande kvarteren spenderade vi en hel del tid. 

Hur är då Lissabon som gatufotostad? Jag ska kanske inte uttala mig allt för tvärsäkert om den saken eftersom omständigheterna var som de var. Men, vi promenerade trots allt runt stora delar av centrala Lissabon och inte bara i turistkvarteren. Och jag föll inte riktigt för Lissabon ur ett rent gatufotoperspektiv.  

Det är helt enkelt en typisk sydeuropeisk stad som påminner om många andra likvärdiga städer i regionen. Den är vacker, har många imponerande historiska byggnader, bedårande utsikter, slingriga gator, charmiga matställen, liv och rörelse. Det gör den till en trevlig semesterstad att besöka med familjen, men inte jätteintressant för gatufoto enligt min mening. 

Den planerade familjebilden blev fotobombad av några lokala ungdomar som spelade fotboll på strandpromenaden. 

 

Inlagt 2023-09-04 12:20 | Läst 476 ggr. | Permalink
Intressant om Lissabon och det kanske passar bättre med att fota arkitektur där kanske. Ska försöka komma dit i snar framtid och då utan barnvagn!
Svar från Joakim K E Johansson 2023-09-07 18:50
Tack, Dan!

Stan är helt klart väl värd ett besök. Med eller utan barnvagn :-)
Det blev en fin familjebild i alla fall. Mycket roligare när det händer något I omgivningen.
Svar från Joakim K E Johansson 2023-09-07 18:51
Tack för det, Ylva. Kul att du gillar bilden.
Trevlig berättelse och bilder från Lissabon, Joakim. Kanske inte dina allra bästa bilder, men helt okej med tanke på att du har gått omkring i staden med både barnvagn och kamera :) Översta bilden, gillar jag bäst. Den känns lite som en semesterbild som kunnat vara tagen av Martin Parr. De andra känns kanske lite för mycket "anonyma registreringar på avstånd", för att bli riktigt intressanta, med undantag för den nedersta på din familj.
Svar från Joakim K E Johansson 2023-09-07 18:53
Tack, Johan!

Jag och Magnus Fröderberg brukar tala om bloggbilder kontra portfoliobilder. Den första kategorin håller lite lägre nivå, men funkar gott i bloggen. Dessa är väl mestadels bloggbilder :-)
Jag vet ju att Garry Winogrand inte är en av dina favoriter av gatufotografer men under en period så var han av nödvändigt tvungen att fotografera med barnen som följeslagare. Det blev en del bra foton då med. Det hela omnämns i filmen om honom som kom ut för några år sedan: All Things are Photographable. Sevärd!

Mvh
Fredrik
Svar från Joakim K E Johansson 2023-09-07 18:58
Jag gillar för all del Garry Winogrand, tycker bara att han är något överskattad :-)

Hursomhelst så lär jag nog gatufota fler gånger med barnvagn och så småningom också med ungen i släptåg på stan á la Winogrand :-)
Fotografi kan nog ske flanerande om man så säger men helst ska det nog vara lite mer fokus på uppgiften än vad som medges med familj och barnvagn. Lissabon lär som flera större städer drabbats av gentrifiering i de centrala delarna och har väl därför tappat lite av den där mänskliga mixen som nog behövs som fond för intressant gatufoto.
Jag var i Lissabon och fotograferade för femton tjugo år sedan och uppfattade den som mer arkitektur och miljö än gatufotografi. Men en trevlig stad är det.
/Gunnar S
Svar från Joakim K E Johansson 2023-09-07 18:59
Mer arkitektur och miljö än gatufotografi var en träffsäker beskrivning. Precis så upplevde jag det, Gunnar.

Tack för kommentaren.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista