SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Charmen med det absurda gatufotot

Det här är inte ett perfekt gatufoto, det kan jag erkänna. Men, bilden illustrerar ändå hyggligt bra något som jag verkligen gillar. Nämligen när man fångar en situation som känns bisarr, surrealistisk - eller åtminstone ett ögonblick som inte omedelbart går att förstå. Alltså när följande fråga spontant uppstår i huvudet: vad är det egentligen som pågår i bilden? 

En del är väldigt skickliga på att se sådana situationer. Ja, rent av mästerliga. En av mina favoriter i sammanhanget är Magnumfotografen Richard Kalvar. Även om det såklart finns många andra som är duktiga i den här speciella grenen, så är han tveklöst en av de bästa (finns väl goda skäl till varför han är medlem i Magnum). 

För övrigt gatufotar jag oftast med min XPro2 och en glugg som motsvarar 28 mm i fullformat. Här har jag dock plåtat med min Fujifilm X100V. Och som bekant har den kameran ett fast objektiv som motsvarar 35 mm. Just nu brottas jag nämligen en del med vilken brännvidd som jag tycker funkar allra bäst utifrån hur jag fotograferar. 

I grund och botten anser jag att 28:an är helt suverän. Fast det jag har märkt är att jag ganska ofta beskär mina bilder efteråt när jag använder den brännvidden. Det är lite som att jag mentalt är inställd på 35 mm och därför trycker för tidigt på avtryckaren, det vill säga innan jag är tillräckligt nära motivet. 

Visserligen har moderna kameror så pass hög upplösning att det inte är några större problem att beskära i efterhand. Fast personligen vill jag helst att bilden ska göras så färdig som möjligt vid själva exponeringsögonblicket. Det är säkert osmart på många sätt, men jag är väl lite gammeldags ur det perspektivet.  

Samtidigt, när du väl behöver den där extra vidvinkeln så är du mer än glad att det är 28-gluggen som sitter på huset. Det går inte att komma ifrån. Därför lutar det mot 28:an, trots allt. 

Inlagt 2023-08-20 19:32 | Läst 2169 ggr. | Permalink
Nej, det är ju definitionsmässigt inte något gatufoto alls - du bryter mot gatufotots gyllene regel (eller nån av dem), dvs: Man får inte interagera med motivet!
Men håller med dig i övrigt, och gillar bilden, tycker den är bra i övrigt.

Jag är personligen högst tveksam till regler som definierar olika slags foton/bilder, tveksam till vårt behov av att kategorisera och skyffla in i olika grupper. Men det är en annan diskussion.

//GöranR
Svar från Joakim K E Johansson 2023-08-20 20:43
Bilden är knäppt medan jag passerade förbi och det har inte förekommit någon interaktion.

Dock finns det exempel på gatufotografer som använder interaktion med utmärkt resultat. William Klein, till exempel.
froderberg 2023-08-21 13:35
Jag har aldrig hört talas den regeln. Det är ju vanligt med gatuporträtt i den här genren. Men däremot får man inte arrangera bilderna, och det håller jag med om.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista