SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Raggarna i färg - vikten av att vara konsekvent III

Det här har jag aldrig gjort i min blogg tidigare. Det vill säga att publicera exakt samma bilder i två inlägg efter varandra. Men jag gör det såklart av en anledning och ni som har läst mitt förra inlägg ser givetvis direkt vad som skiljer sig åt. De här bilderna är nämligen inte svartvita, utan i färg. Annars är det samma foton placerade i samma ordning.

Anledningen till att jag publicerar bilderna en gång till beror mina tidigare resonemang om detta med att vara konsekvent som fotograf. Alltså i grova drag om att hålla fast vid ett visst uttryck. Till exempel genom att enbart fota i svartvitt med småbildskamera och 35 mm. Detta för att över tid bemästra och förfina en viss stil. 

Själv har jag som tidigare nämnts brottats med detta genom åren. Jag har nämligen lite svårt för att hålla mig till samma grej hela tiden. Något som kanske kan ha varit en nackdel för mig. Samtidigt har jag trots allt upptäckt att oavsett om jag plåtar med vidvinkel eller normalen, i färg, i svartvitt, med eller utan blixt - så finns det något gemensamt i de flesta av mina bilder. 

Till exempel är jag väldigt människo- och situationsinriktad. Jag håller också ganska hårt fast vid klassiska kompositionsregler. Färger intresserar mig egentligen väldigt lite och därför skulle jag såklart likaväl kunna välja att enbart plåta i svartvitt. Men jag är tveksam till att det blir så. Utan istället lär jag nog fortsätta välja det jag tycker passar bäst utifrån vilka motiv eller vilket projekt det handlar om. 

Vilka bilder av raggarna är då bäst? De i färg eller de i svartvitt? Spelar det över huvud taget någon roll? Tja, vad tycker du som läser det här? Själv vet jag vad jag tycker. 

Inlagt 2023-07-16 19:13 | Läst 990 ggr. | Permalink
Hej. Du ber om en åsikt och jag tycker nog att färgbilderna lirar bättre med motiv och situation. Raggarkulturen är i mycket en färgvärld, lacken, eldsflammor, grafiska uttryck. Det finns mycket yta i den världen men också en hel del djup och själ är min erfarenhet.
/Gunnar S
Svar från Joakim K E Johansson 2023-07-17 11:11
Tack, Gunnar!

Jag håller med dig (och övriga som har kommenterat). Färg är definitivt bäst i det här fallet.
Enkelt. Färg!
Svar från Joakim K E Johansson 2023-07-17 11:12
Håller med :-)
Klart bättre i färg
Svar från Joakim K E Johansson 2023-07-17 11:12
Håller med :-)
Jag måste säga att jag gillar det bäst i färg, jag med. Jag är som sagt inte helt övertygad om att man behöver vara helt konsekvent. Det går en gräns mellan att vara konsekvent och rigid som jag tycker man kan undvika. För mig är det situationen och motivet som bestämmer. Själv är jag möjligen väl spretig, men jag älskar bra svartvitt fotografi, och jag älskar bra färgfotografi, och jag tror att det är andra saker som avgör om man är konsekvent eller inte. Ens sätt att se och uppleva världen går igenom både i färg och svartvitt, med och utan blixt.
Svar från Joakim K E Johansson 2023-07-17 11:17
Håller som sagt med om detta med färg :-)

Jag har funderat på saken sedan jag skrev det första inlägget om att var konsekvent. Och det jag har kommit fram till är att man kan vara konsekvent på flera olika sätt. Exempelvis genom att hålla sig till ett specifikt ämne (gatufoto/snapshot) och genom att ha ett visst angreppssätt (typ hur man tar och komponerar sina bilder) som blir konsekvent. Man behöver inte smala ner det till svartvit kontra färg, att bara köra med en kamera, en glugg, och så vidare. Det är i alla fall vad jag tror :-)
Raggarkulturen gör sig bäst i färg tycker jag nog utan att för den delen tycka att det svartvita uttrycket mycket väl kan lyfta fram visa fenomen och företeelser på ett annat sätt än vad färgen kan. Färg och svartvitt kompletterar varandra.

Som Mattias skriver: "Det går en gräns mellan att vara konsekvent och rigid som jag tycker man kan undvika."

Helt rätt. Ur en önskan av vara konsekvent kan ett fundamentalistisk beteende föddas. Rätt som det är har man satt upp regler, som är mer till hinder än till hjälp i den kreativa processen.

Hälsningar Jörgen
Jag tvekar inte en sekund – färgbilderna funkar bäst. Om du tittar på den översta bilden som förmedlar färgen så mycket stämning som går förlorad i gråskala. I bilen på de två sittande männen på parkeringen finns också en känsla i färgen, tycker det ser lite kallt och oskönt ut.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista