SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Vikten av att vara konsekvent I

En av de viktigaste sakerna du kan göra som fotograf är att vara konsekvent. I alla fall om din önskan är att utmärka dig bland andra, jobba fram en egen stil och så vidare. Titta bara på de fotografer som har gjort sig ett namn, så förstår ni vad jag menar. De har hittat ett uttryck som de medvetet jobbar in och håller fast vid över tid. 

Du ska definitivt inte göra som undertecknad. Det vill säga hoppa för mycket mellan olika metoder och stilar. Från färgbilder med blixt och kraftigt vidvinkel, till traditionella svartvita bilder med normalgluggen, och allt annat där emellan. 

Det är riktigt dumt. Men, jag har helt enkelt väldigt svårt för att köra på i ett och samma hjulspår hela tiden. Antingen blir jag grymt uttråkad, eller också ser jag bilder som andra fotografer har tagit och blir så inspirerad att jag bara måste testa själv. Och sådär håller jag på fram och tillbaka.

Om jag ändå skulle försöka ringa in vad jag oftast återkommer till, så blir det trots allt det klassiska gatufotot à la Elliot Erwitt, Henri Cartier-Bresson och andra från samma skola. Det vill säga svartvita foton där situationer och människor är i centrum. Jag tycker att den sortens bilder har en värme och en humanitet som tilltalar mig väldigt mycket.

Hursomhelst, i helgen ska jag bege mig till raggarträffen i Västerås. Vad det blir för metod och stil då vet jag inte riktigt ännu. Det lär ni säkert upptäcka i nästa blogginlägg. I det här kan ni i alla fall se ett gäng bilder där jag har försökt att vara ganska konsekvent.

Inlagt 2023-07-03 15:21 | Läst 1945 ggr. | Permalink
Helt rätt att vara konsekvent om ditt mål är att "utmärka dig bland andra".

Om man är amatör så kan man ju vara glad över att slippa det utan ha kul med att göra vad man vill för stunden.

Bra bildsvit! Puffbilden snygg, sviten konsekvent i svartvitt och trean, fyran sexan och sista bilden en konsekvent delsvit av kroppar i rörelse och vila.
Svar från Joakim K E Johansson 2023-07-04 15:57
Tack för din kommentar, Måns! Kul att du gillar bilderna!
Jag känner igen mig. Det är roligt att arbeta på olika sätt. Och det behöver inte vara fel heller. Man kan också säga att man blir en väldigt flexibel och användbar fotograf att anlita. Wolfgang Tillmans är ett exempel på fotograf som klarat att vara väldigt spretig och ändå visas på MoMA. Men i de flesta fall är det kanske bättre att vara rätt konsekvent.
Måns H 2023-07-03 17:10
@Mattias: Som samhällsbyggare skulle jag verkligen glädjas om arkitekterna kunde tänka sig att anpassa det dom ritar till omgivningen!

Då det gäller foto så kan det väl vara kul ett tag med nån som har en entydig stil. Nu tänker jag på han som fotade kändisar, bland andra Bill Clinton, med samma stenhårda kroppsnära vinjettering. Men den bilden sa inget om Clinton utom att han var van att bli plåtad och ville hjälpa unga grabben lite.

Men så tänker jag på dina bilder hemifrån Joyce Carol Oates. Där ser man ju henne, hennes hem, hennes katt och jag blev berörd, nästan till tårar, och kunde samtidigt inte åta bli att le inkännande.

Du är väl konsekvent inkännande snarare än konsekvent i bildstilen.

@Joakim: Gatufoto är nog en annan bransch än att känna in, snarare att rama in och avbilda. Jag tycker att du ofta gör det på ett intressant och bra sätt.
MattiasL 2023-07-03 18:52
Tusen tack för vänliga ord om JCO, Måns. Och jag tycker du sätter fingret på något viktigt och intressant: att vara konsekvent kan handla om en inre hållning, även om metoder och ytan skiftar. Vet vem du menar med Clinton-porträttören. Alltid ringblixt, eller hur?
Svar från Joakim K E Johansson 2023-07-04 16:08
Tack för kommentaren, Mattias!

Intressant exempel med Wolfgang Tillmans. När jag tänker på det så var nog också den svenske fotografen Lennart Nilsson en som under sin karriär hoppade en del mellan olika uttryck, motiv och så vidare.
MattiasL 2023-07-04 16:14
Helt sant angående Lennart Nilsson. Fast kanske kan man säga att han bara var känd för en sak i taget, vilket stärker din tes om vikten att vara konsekvent.
Bilderna i detta inlägg är ju både bra och konsekventa :)

Jag är själv oerhört spretig i mitt fotograferande, men jag har inga ambitioner annat än att fotografera för mitt eget höga nöjes skull. Funderar också på att bege mig till raggarträffen i Västerås på lördag efter att jag slutat jobbet, men vet inte riktigt om det är värt att betala in sig om man kommer dit typ två timmar innan de stänger ...
Svar från Joakim K E Johansson 2023-07-04 16:09
Tack, Anders! Kul att bilderna uppskattas :-)
Sköna bilder och intressanta tankar, Joakim. Jag tycker ändå att bilderna påminner en hel del om dina gamla Karlskrona-bilder i både stil och val av motiv, så det bör ju betyda att du kan vara konsekvent i ditt fotograferande :)
Sen kan det ju vara bra att när man, som du, ibland jobbar lite med fotografi, kunna blixt, färg och lite olika brännvidder. Men, som du skriver, man återkommer nog alltid till det man gillar bäst, och ligger en närmast hjärtat :)
Svar från Joakim K E Johansson 2023-07-04 15:56
Det har jag lustigt nog inte riktigt tänkt på, Johan. Det vill säga att dessa svartvita bilder påminner en hel del om de jag tog i Karlskrona. Så där finns uppenbarligen något som är en slags röd tråd i mitt fotograferande. Det har du rätt i :-)
Johan Pihl 2023-07-04 16:21
Känns som att du bara bytt ut småstaden mot en storstad, och den analoga kameran mot en digital, men att bilderna är sig ganska lika. Det vittnar om att du vet vad du vill ha för typ av bilder, och hur du ska få dem :)
Bra bilder, tycker jag! Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista