SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Hypade Fujifilm X100V har tydligen blivit kult

För drygt ett år sedan köpte jag mig en Fujifilm X100V, vilken är min fjärde kamera i X100-serien. Jag tillhör nämligen dem som köpte den allra första versionen väldigt tidigt eftersom jag föll pladask för kameran när den kom ut 2010. Minns att jag verkligen gillade filosofin bakom X100. Den snygga och då unika retrodesignen, den taktila känslan och att den var precis lagom stor för att kunna ha med sig överallt. 

Men, ganska snabbt upptäckte jag kamerans alla besynnerliga egenheter och svagheter, vilka retade halvt ihjäl mig när jag var ute och plåtade. Kameran kändes inte riktigt färdig och var rent av undermålig ur vissa perspektiv. Så i ren frustration och besvikelse sålde jag den efter bara några få månader. 

Trots detta kunde jag inte riktigt släppa tanken på X100. Det var ändå "något" med den där förbaskade kameran som hade fångat mig. Så jag köpte en X100S när den kom ut, vilken jag blev betydligt mera nöjd med. Och sedan dess har jag via X100F uppgraderat till min nuvarande X100V, som är en fantastisk liten fotoapparat. Helt enkelt allt det som jag en gång i tiden hoppades på när jag köpte den ursprungliga X100 - plus lite till (eller rättare sagt ganska mycket till). 


Vänster: Paris 2011, X100. Höger: Stockholm 2014, X100S.

Som ni förstår är jag väldigt nöjd med min X100V och den används flitigt. För mig är det därför inte så svårt att förstå att kameramodellen är populär. Men, jag blev ändå rätt överraskad när jag för ett tag sedan upptäckte att kameran har uppnått någon form av kultstatus.  

Tydligen går den knappt att få tag på längre och den kan kosta mer som begagnad än som ny. Bland Youtubers, bloggare och andra influerare höjs den till skyarna. Vissa menar att populariteten beror på att film har blivit så dyrt att många inte har råd att fota analogt längre. Därför uppskattas X100V av diverse hipsters och annat löst folk eftersom den så mycket påminner om gamla klassiska analoga kameror, fast den är digital. 

Om populariteten verkligen beror på detta, eller på något annat, har jag inte den blekaste aning om. I det här inlägget bjuder jag i alla fall på ett gäng blandade bilder tagna med mina olika X100-versioner, vilka jag genom åren främst har använt för de där lite mera personliga bilderna, men också för gatufoto och egna projekt. Något som X100 passar exceptionellt bra till. 

Stockholm 2014, X100S. 


Stockholm 2014, X100S. 


Stockholm 2015, X100S.


Siena 2016, X100S.

Vänster: Stockholm 2015, X100S. Höger: Stockholm 2017, X100F.


Kreta, 2018, X100F.Vänster: Stockholm 2018, X100F. Höger: Stockholm 2022, X100V.


Korfu 2022, X100V.

Inlagt 2023-04-29 18:18 | Läst 623 ggr. | Permalink
Jag har varit i valet och kvalet kring X100-serien. Ett tag var jag inne på en X-E4 istället för att kunna byta objektiv. Tycker ju bättre om 18 mm än 23 mm. Men den optiska sökaren har också sin charm och har dessutom varit snabbare att aktivera än den elektroniska …
Svar från Joakim K E Johansson 2023-04-30 11:37
Jag gillar den optiska sökaren väldigt mycket och använder den hela tiden. Det är en av de saker som gör att man kan få en viss "analogkänsla" med X100-serien - vilket jag personligen tycker är trevligt. Sedan är den som sagt snabbare än den elektroniska sökaren och funkar därför väldigt bra för gatufoto, enligt min mening.

Sedan har ju du och jag lite olika angreppssätt och preferenser när det kommer till hur vi plåtar gatufoto, så jag tror mig förstå rätt bra varför du inte har köpt någon X100 :-)
Fina bilder! Jag tycker att X100 är en ganska perfekt gatufotokamera bla. genom brännvidden, den optiska sökaren och att slutaren är i stort sett ljudlös. Håller med om att första modellen inte kändes riktigt färdig, men sedan med S och vidare, så va den i stort sett klar. Och X100 ser ju även ut som en liten M Leica, och egentligen den kamera som Leica borde haft som instegskamera i M-systemet! :) Jag har två stycken, första modellen av X100 och så den andra, X100S. Har nog funderat på någon senare modell av X100 men efter att ha sansat mig så inser jag att X100S räcker för mig.
Svar från Joakim K E Johansson 2023-04-30 11:48
Tack Bengt,

Intressant det du skriver. Jag tycker nämligen också att X100S på många sätt är tillräckligt bra och jag använde den kameran under flera år och var i grunden väldigt nöjd. Och när jag uppdaterade till X100F blev jag kanske inte besviken, men jag insåg att skillnaderna inte var så stora som jag hade trott.

Men med X100V tycker jag att det är en annan grej. Den har ändå förbättringar som verkligen gör skillnad. X100V är helt klart ett tydligt lyft jämfört med de tidigare versionerna.
X100-serien är helt briljant, och passar även mig perfekt. Åtminstone på pappret. En bra alltid-ha-med-kamera. En bra tredjekamera på reportagejobb, när man behöver vara tyst och diskret. Bra blixtkamera också. Jag var också jättesugen när första kom - en direkt arvtagare till Konica Hexar. Men för mig dröjde det tills V kom, och jag kunde köpa en F begagnat. Och jo, den är bra, men kanske inte riktigt den arbetshäst jag hoppats på. Största minuset är batteriet som tar slut orimligt snabbt även med optisk sökare. Men det är bra nära.
Svar från Joakim K E Johansson 2023-04-30 11:57
Jag har aldrig använt X100-serien till professionella jobb, utan som sagt främst för privata/personliga bilder, gatufoto och i viss mån till egna projekt åt det dokumentära/berättande hållet. Och till det tycker jag att batteritiden duger. Sedan har jag visserligen alltid flera extra batterier med mig. Så, du har ju i grunden rätt att batterierna hade kunnat vara bättre. Jag försöker dock se det som att "byta filmrulle", så blir det lite charmigare ;-)
Härliga bilder, Joakim! De flesta känner jag igen sedan tidigare, dock :) Men kul att se dem igen, och samlade i ett blogginlägg.
Jag hoppade själv aldrig på tåget med X100-serien, men kanske det inte är förnsent än. Ska jag skaffa en kamera så får det bli en av dessa X100 från Fuji, eller en Ricoh GR IIIx.
Svar från Joakim K E Johansson 2023-04-30 11:59
Tack Johan!

Av det jag har sett av dina bilder och av vad du verkar gilla, så tror jag att en X100 hade passat dig utmärkt. En Ricoh GR hade nog också funkat bra :-)
På pappret är Fuji X100V min favoritkamera men i praktiken gillade jag den inte. Den känns billig och skör på något sätt och inte som en kamera som man alltid kan slänga med sig. När jag köpte en M10 hamnade Fujin på hyllan tills jag gjorde slag i saken och sålde den. M10:an har den rätta Leicakänslan och är helt underbar att jobba med, det är som att fota analogt fast med minneskort, nackdelen är att kostar kostar en slant, men för mig är den värd varenda liten krona, då det är så vansinnigt kul att jobba med den.
Svar från Joakim K E Johansson 2023-05-01 12:06
Visst märks det att X100V är en billigare kamera om du jämför den med Leicas gedigna "järnspisar" i M-serien. Och den kan säkert också upplevas som skör i jämförelse. Men, det tror jag faktiskt inte att den är (har erfarenheter som pekar på motsatsen).

För mina behov, hur jag fotograferar och vad jag vill få ut av en kamera så funkar X100V klockrent. Och det är ju det som är grejen.

Sedan skulle jag gärna ha en Leica också, men den budgeten har jag inte för närvarande.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista