SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: För att ta bättre bilder - tänk omständigheter

Allt för länge har jag stått och stampat på ungefär samma fläck när det kommer till mitt fotograferande. Jag har kört samma trick om och om igen. Det vill säga inte riktigt utmanat mig själv, utan i regel valt den gamla vanliga och väl inkörda vägen. 

Trots detta så har jag satt ett antal bilder genom åren som jag verkligen är nöjd med. Fotografier som har det där lilla extra som får dem att höja sig över min vanliga nivå. Bilder vilka jag känner mig riktigt nöjd med, men som jag i sanningens namn lyckas få till alldeles för sällan. 

Den senaste tiden har jag funderat en hel del på vad det är med dessa lyckade bilder som gör dem intressantare och mera tilltalande än mina övriga. Jag har försökt att analysera bilderna i sig. Alltså kompositionen, innehållet, ljuset och allt det där. Vilket såklart är betydelsefullt. Men, så fick jag en insikt som kraftigt ändrade på hela min ingång till ämnet. 

Istället för att analysera de färdiga bilderna som jag är extra nöjd med, började jag fundera kring situationerna under vilka de har uppstått. Vilka de gemensamma nämnarna är. Vad som har fallit på plats när jag presterat som bäst fotografiskt. Och hur detta kan återskapas.Det jag insåg är att mina mest lyckade bilder i regel har kommit till när jag har varit ute och rest och då verkligen gått in för mitt fotograferande. Eller, under ett specifikt evenemang som jag har besökt enbart i syfte att fotografera. Alternativt när jag själv har satt upp tydliga avgränsningar och mål med vad jag vill åstadkomma. Men, vad är det då som är gemensamt i detta? Jo, det jag kom fram till är följande: 

1. Det har funnits dedikerad tid avsatt enbart för att fotografera utan annat som stör.
2. Tack vare detta har jag lyckats skapa ett starkt fokus på det jag gör.
3. Det har samtidigt funnits en inbyggd begränsning som skapat en viss form av yttre press. Exempelvis tidsbegränsning. 
4 Det har varit utmanande och min tävlingsinstinkt har triggats igång. 
5. Jag har haft kul.

Hur går det då att använda dessa insikter för att höja nivån på sina bilder? Tja, ett försök till det ser ni exempelvis i den här bloggposten. Bilder som jag tog under Stockholm Marathon nu i helgen. Det var alltså under ett avgränsat evenemang med tidspress. Jag fokuserade fullt ut på att fotografera och jag körde gatufoto med blixt, något som jag inte är van vid och som känns utmanande och svårt. Samtidigt ville jag prestera något som ändå kändes bra (tävlingsinstinkten). Och så hade jag kul, såklart. 

Detta är ett första steg till att oftare utmana mig själv och skapa fokus. Men, bara för det tror jag nu såklart inte att jag kommer att sätta helt fantastiska bilder varje gång jag är ute och fotograferar. Samtidigt är jag helt övertygad om att den här strategin kan höja kvalitén på mina bilder och resultera i att jag framöver känner mig betydligt mera nöjd med vad jag åstadkommer. 

Inlagt 2021-10-10 18:40 | Läst 3223 ggr. | Permalink
Bild 2 och 3 gillar jag!

Jag har lite av samma erfarenhet.

Det kan ibland vara tvärtom, att omständigheterna är fel. Själen omtumlad. Synen jobbar på autopilot. Exempelvis på resa till en begravning. (På plats plåtar jag inte.)
Svar från Joakim K E Johansson 2021-10-11 09:12
Visst är det så, Måns. Omständigheterna kan ju också vara helt fel.

Tack för kommentaren och kul att du gillar bilderna.
Bra insikter. Anders Petersen brukar snacka om att man måste vässa pyramiden när man plåtar, det vill säga skala av sådant som är irrelevant och koncentrera sig och vara närvarande.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-10-11 09:13
Koncentration och närvaro är viktigt. Men, hur kan man enklast komma in i det tillståndet? Genom utsätta sig för begränsningar och utmaningar, tror jag.
En liten detalj i första bilden är att fotografen har ställt sig på rätt sida så att löparna som ännu inte är i bild kommer in från vänster, alltså på väg framåt mot något. Det ser vi genom att funktionärerna, i en liggande triangel tittar mot vänster. Bra utnyttjande av bildriktningar med andra ord. Sånt gillas!
Om vikten av att fokusera sitt fotograferande är väldigt bra och din lista påminner en del om den fotopedagogiska metoden jag använt som fotolärare.
/Gunnar S
Svar från Joakim K E Johansson 2021-10-11 09:15
Tack för det, Gunnar!

Roligt och intressant med din minianalys av bilden. Det uppskattas. Intressant också att du förespråkar något likande i din roll som fotolärare.
Intressanta funderingar och fina bilder, Joakim. Det är bara att du fortsätter att utveckla din strategi, för det gav ju ett riktigt bra resultat den här gången, en fin liten bildserie du fick till på Stockholm Marathon.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-10-12 10:15
Tack Johan! Ja, den blev inte så tokig :-)(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista