SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Våga behandla dina bilder hårt

En gång i tiden övertygade jag mig själv om att bilder ska behandlas varsamt. Att det är viktigt att de är så nära RAW-filen eller negativet som möjligt och att det därför är minsta möjliga efterbehandling som gäller. Jag vet inte riktigt var själva idén kommer ifrån, men sedan dess har jag varit ganska dålig på detta med att dra i spakarna, beskära och så vidare. Exempelvis för att förstärka innehållet i mina bilder. Eller, för att skapa en speciell känsla. 

Men, i helgen som gick ruskade min kompis Magnus Fröderberg om mig på ett positivt sätt angående detta. För vi hade bestämt oss för att ge oss ut och plåta denna första helg efter att coronarestriktionerna hävdes. Min egen plan var dessutom att göra det lite extra svårt för mig genom att plåta med blixt à la Bruce Gilden. Något som jag tycker är svårt och som verkligen tvingar mig ut ur min komfortzon.  

Därför blev det inte så många bilder knäppta och efteråt kändes det mest som en misslyckad dag ur ett strikt gatufotoperspektiv. I alla fall tills Magnus hörde av sig dagen efter och ville se resultatet. Motvilligt skickade jag över ett par-tre bilder, varav den ena var en som jag visserligen tyckte "hade något", men som ur mitt eget perspektiv egentligen var en miss både kompositionsmässigt och tekniskt.   

Men, när Magnus en stund senare skickade över sin version av bilden (se ovan), så blev jag verkligen positivt överraskad. För det han hade gjort var att lyfta fram och förstärka exakt det jag såg och som var min intention när jag tryckte på avtryckaren. Detta genom att göra det som jag själv är så dålig på. Alltså genom att helt osentimentalt bearbeta bilden efteråt. 

Läxan som jag personligen har lärt mig är att det visserligen alltid är bäst om bilden redan från början så mycket som möjligt är nära det du vill åstadkomma. Men, trots allt är efterbehandlingen också en väldigt viktig del av processen. Så, räkna inte omedelbart bort en bild som du tycker är misslyckad. Fundera några varv till. Våga beskära, justera färger, kontrast, efterbelysa, pjatta och så vidare.  

En annan sak är detta med hur otroligt bra det är att låta andra fotografer ge synpunkter och komma med input på ens bilder. Det är så du kan lära dig nytt, ifrågasätta dina inlärda beteenden och vanor, liksom att se dina egna bilder med andras ögon. Så, tack för en nyttig läxa, Magnus!

Här under kan ni förresten se originalbilden och hur den ser ut direkt från min Fujifilm X-Pro 2.

Inlagt 2021-10-04 17:39 | Läst 3112 ggr. | Permalink
Intressant läsning! Tål att tänka på!

Med Magnus beskärning och minskning av exponeringen tror jag bilden fungerar bra i färg också.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-10-05 08:21
Tack för kommentaren, Måns! Ja, med den beskärningen kan bilden nog funka i färg också.
Tack Joakim!

Jag har aldrig varit rädd att skapa mina bilder som jag vill ha dem - däremot möts man av mycket hat/elakheter på Fotosidan om man gör så. Det finns tydligen ett regelverk från USA som man måste följa annars manipulerar man...

Bo
froderberg 2021-10-04 19:44
Bildbehandling är ett viktigt kreativt steg, ungefär som när man omsätter sina anteckningar till en färdig text. En väl behandlad bildfil är som en välformulerad text. Budskapet blir klarare och innehåller angenämare att ta till sig.
Måns H 2021-10-04 22:30
Fotosidan har ju en tydlig och bra policy att manipulering är helt okej, men att det i så fall kan vara bäst att kryssa i "Manipulerad".

Så gör jag och har inte fått någon tyken kommentar någon gång. Men publicerar ju mest Cityscapesbilder, inte gatufoto.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-10-05 08:25
Kör på och gör det du tycker är kul och givande. Strunta i gnällisarna.
En intressant insikt. Det din vän Magnus gör är att han plockar fram en berättardel och accentuerar den. Den första bilden innehåller Var, vad, när, vem och hur. Magnus förstärker vem, och kanske lite när. Beskärningen gör att vi kommer närmare och kommer ganska snart hamna innanför armlängdsavståndet.
Tyvärr finns det en hel del konventioner om hur bilder ska göras, inte minst inom gatufotot. Speciellt det där med brännvidden och ”förbudet” mot att beskära. Eftersom optik och sensorer klarar av åtminstone ett brännviddshopp är det svårt att förstå varför. Man kan i stället se brännvidden som en berättarkomponent. Och inte förglömma att en bild är en bild som helst ska berätta något. Kanske inte berätta så mycket om den fotografiska bedriften som dagens fotografi gärna vill göra. Något att återkomma till. Bra blogg!
Svar från Joakim K E Johansson 2021-10-05 08:27
Tack för kommentaren och berömmet, Gunnar!

Visst kan man lätt fastna i vissa "sanningar", skapade av andra eller av en själv. Dessa kan visserligen ha bäring och i vissa fall även vara nyttiga, men de behöver helt klart också utmanas emellanåt.
Det blev en spännande bild - och ett lite anorlunda tidsdokument över covidpandemin - som du fick, Joakim. Du ska vara glad att Magnus Fröderberg trixade lite med den ;)
Edit: Men jag funderar på om den är lite väl mycket beskuren på höjden? Bilden blir lite "långsmal".
Svar från Joakim K E Johansson 2021-10-05 15:02
Tack för det, Johan!

Visst är jag glad för Magnus input, helt klart! :-)

Jag har gjort en egen version där jag har med lite mera luft ovanför. Tycker den funkar också. Finns på min Instagram: https://www.instagram.com/p/CUmaab_oaZh/?utm_source=ig_web_copy_link
Johan Pihl 2021-10-05 17:39
Ja, den versionen tycker jag funkar bra.
Kan dock meddela att mitt instagram-konto är inget jag använder för att själv lägga upp bilder, det vara bara någon testbild jag lade upp för att prova hur det fungerar, sedan har jag inte lyckts plocka bort dem, eller lägga upp andra ;)
Men det är kul att följa andra fotografers arbeten där, även om det inte är så ofta jag loggar in.
Helt rätt!

Jag tycker att det är att begränsa sitt bildskapande om man inte vågar beskära eller vågar dra ordentligt i spakarna vid under framkallningsprocessen. Många glömmer bort att det är stor del i den kreativa processen. Det viktiga är vad man vill att ens bild ska förmedla.

Hälsningar Jörgen
Svar från Joakim K E Johansson 2021-10-06 10:48
Visst är det så! Tack för kommentaren, Jörgen!(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista