SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Min skräck för ta samma bilder som andra har varit ett hinder

Egentligen är det väldigt simpelt. De flesta bilder som är riktigt bra, är upprepningar av liknande bilder som redan är tagna. En del håller inte med om detta, utan menar att det finns ett oändligt antal motiv. Jag anser att det i huvudsak är fel. Visserligen finns det alltid nya miljöer, nya människor, nya omständigheter och så vidare. Men, själva grundidéerna till bilderna är desamma. 

För att nämna några exempel: porträtt på man med stort skägg i profil, har vi alla sett. Likaså bild på två som kramas och/eller hånglar. Eller, person som röker cigarett och blåser ut tobaksröken. Och jag kan fortsätta: tvillingbild där två personer liknar varandra i utseende och/eller beteende, är en annan typisk bild.  Precis som alla de där siluettbilderna med en mänsklig gestalt mot en kontrasterande bakgrund. Ja, ni fattar. Det är motiv som alltid lyckas trigga igång något inom oss. 

Detta har varit ett problem för mig. Jag har helt enkelt dragit mig från att ta vissa bilder av nämnda anledning. Det har känts falskt och som jag på grund av bristande kreativitet och fantasi bara har varit lat och härmat andra.  Istället har målet ofta varit att försöka skapa något som är nytt och som ingen annan riktigt har tänkt på innan. 

Men, jag har insett att detta är ett ganska dumt sätt att resonera. För allting är en evig cirkelgång och det enda du kan göra är dina egen tolkning av dessa ständigt återkommande motiv och samtidigt försöka göra dem så bra som du bara kan. Risken finns annars att du nästan helt slutar att fotografera när allt ändå "redan är gjort". Och med den attityden lär det definitivt inte bli några bra bilder. 

P.S. Någon som kan lista ut var jag främst har hämtat inspirationen till nedanstående porträtt? 

Inlagt 2021-09-27 11:43 | Läst 1923 ggr. | Permalink
Ja, det var dumt.

En parallell: Bara för att det skrivits deckare som handlar om ett mord, innebär det inte att folk inte uppskattar en ny deckare om ett mord. Bara för att det är lika är det inte samma.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-09-27 12:02
Stämmer!

Bra jämförelse med deckare. Så är det ju verkligen.
Det blir ju helt ohållbart om man ska gå omkring och fundera på om en bild redan är tagen tidigare. Jag kan förstå att man då fastnar i sitt fotograferande.
Jag tror att man ska försöka att undvika att tänka så mycket när man fotograferar och bara göra de bilder man känner för, gå på magkänslan. Hemma kan man börja fundera och värdera men när jag mitt uppe i fotande försöker jag bara tänka på vad jag tycker är en bra bild, inte om den finns tidigare eller vad andra kan tänkas ha för åsikter om bilden.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-09-29 09:15
Visst ska man inte fundera för mycket, utan tillåta sig själv att gå mera på magkänslan. Håller verkligen med dig om det. Och det är där jag har insett min egen hämsko när det kommer till mitt plåtande. Ibland har jag en tendens att tänka och analysera lite för mycket. Behöver alltså tänka mer på att sluta tänka :-)
Intressanta tankar, som man kan göra till något positivt. Som medvetna övningar och veckouppgifter för att trigga sitt bildseende. Får man gissa på Diane Arbus.
/Gunnar s
Svar från Joakim K E Johansson 2021-09-29 09:13
Tack för din kommentar, Gunnar!

Visst kan man förvandla detta till något positivt, vilket också är vad jag planerar att göra.

Bilden som jag har inspirerats av är fotograferad av Anton Corbijn. Du kan se den här:
https://images.app.goo.gl/CVMYEjbi65g2p4ET9
mombasa 2021-09-29 10:19
Aha! Jag tänkte på den här https://images.app.goo.gl/AhJmx686yRVND4om6
Viss skillnad i hatthållningen kan man se.
/Gunnar S



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista