SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Drömmen om att möta världen med en kamera

Det finns något väldigt vackert med tanken på att ge sig ut i världen med en kamera. Att resa runt, möta främmande människor, andra kulturer och få vara med om spännande upplevelser. Det är en idé som bär på en stark känsla av frihet och äventyr. 

I alla fall är det där en inre bild som jag har burit på sedan jag upptäckte mitt fotointresse i tonåren. Och ibland kommer drömmen tillbaka med full kraft. Tänk om den gick att förverkliga, tänk om...

Men, det är få förunnat att kunna leva det där livet (som också har ett romantiskt skimmer över sig som delvis är falskt). För de flesta av oss förblir det inte mer än en inre dröm. Men, den går att förverkliga emellanåt i små doser. Och jag tror det är därför jag personligen, och säkert många med mig, har fallit för detta med gatufotografi.

För då kan man för en dag, eller för en helg, leva ut sin dröm. Nämligen att greppa kameran och med den i beredskap ge sig ut i verkligheten för att möta allt som finns där. Personligen känner jag mig sällan lika levande och närvarande som jag gör då.  

Bilderna i det här inlägget är för övrigt tagna för några veckor sedan på Södermalm i Stockholm. Jag blir alltid lika fascinerad över hur avvikande den stadsdelen känns gentemot många andra platser i Stockholm. Den är väldigt homogen och du möter hela tiden folk som går omkring klädda som på 60, 70- och 80-talen. En del av dessa är övervintrade gamla hippies, andra är unga människor. Ibland känns det som om du har hamnat mitt i ett pågående lajv, eller på en maskerad. 

I alla fall är det så här kring Nytorget och vissa andra delar av Södermalm. Men, det är såklart samtidigt just detta som gör stadsdelen så intressant. Därför tänker jag gatufotografera betydligt mer på Södermalm framöver. Tror det finns goda möjligheter att få till bra och intressanta bilder. De kan också utgöra en god kontrast mot mina bilder från Akalla som jag också tänker jobba vidare med. 

Slutligen så håller jag så sakteliga på att tillfriskna från corona.  Drog på mig skiten för drygt två och en halv veckor sedan och det har inte varit någon höjdare, kan jag intyga. Så, om du kan undvika eländet, gör det. Känns i alla fall skönt att det börjar släppa och så fort jag blir frisk nog ska jag ge mig ut på nya gatufotoäventyr.

Inlagt 2021-05-20 16:41 | Läst 1145 ggr. | Permalink
Bra skrivet och insiktsfullt. Och bra bilder. Känner igen situationerna :) Hoppas att du kryar på dig snart så att vi kan komma ut tillsammans igen.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-05-21 14:30
Tack Magnus! ja, snart är det dags för en vända på stan igen. Det ser jag fram emot :-)
. Hej. vad hemskt med corona. Skönt att det har gått bra!.
Söder är också min favoritplats. Vi kommer säkert att stöta på varandra Det har ju hänt tidigare.. Sist mötte jag Lars Epstein, som också tyckte söder var den mest intressanta platsen.
Fina bilder Krya på dig.
/ Bengt H.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-05-21 14:31
Tack för det Bengt! Jag ser fram emot att stöta på dig på söder.
Intressant tanke att gatufoto är ett slags surrogat för den stora fotografdrömmen. Den är nog mycket sannolik och det går säkert att utveckla resonemanget fr den som är hågad.
Det går att känna igen dina bilder, du är väl en av de fotografer på FS som har utvecklat en språklig form.
Bild nummer två fascinerar med trafikskyltens tilläggstavla. Hur tänkte man där, apropos språklig form.
Med önskan om en kortvarig konvalecens.
/Gunnar S
Svar från Joakim K E Johansson 2021-05-21 14:32
Tack för din kommentar, Gunnar!

För mig är det i alla fall så att gatufotograferandet på sätt och vis är ett slags surrogat för den där drömmen.
Du beskriver din längtan så trevligt. Man är lite mer levande, när man fotar. Kul beskrivning v Södermalms invånare.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-05-21 14:33
Tack olle, gläder mig att du tycker det.
Bra blogg kryddad med fina bilder som vanligt.
Corona är ingen höjdare, jag hade det i mars/april förra året och kommer vaccinera mig så snart jag kan för att slippa risken att få skiten igen...

Jag tillhör de privilligierades skara som har fått resa runt i världen och fått möta mängder av människor och fått göra reportage i text och bild om dem. Genom åren har jag gjort många nya bekantskaper och jag har varit med om fantastiska livsavgörande händelser som har fått mig att växa som människa. Så snart coronaeländet är över ska jag ut på nya äventyr igen med kameran och anteckningsblocket i högsta hugg.
Krya på dig!
/Mikael
Svar från Joakim K E Johansson 2021-05-21 14:34
Tack för detta, Mikael!

Kan inte annat än att gratulera dig till att du har lyckats förverkliga den drömmen. Och vem vet, kanske är det inte för sent för mig ännu ;-)
Det är intressant det där med fotografdrömmen. Jag tillhör de som får ge sig ut här och där och fotografera med jämna mellanrum, och jag kan inte tänka mig ett jobb jag hellre skulle ha. Det fina med att resa är enligt min mening två saker. Det utgör en avgränsning där det är helt tydligt att man är ute för att arbeta, till skillnad från att klämma in fotograferingen på helger och kvällar. Kontrasten mot den vanliga miljön gör att man har mer vakna ögon. Men det finns också begränsningar och frustrationer. Det är svårt att komma ifrån känslan av otillräcklighet när man är på reportageresa, att man aldrig kan jobba hårt och länge nog för att helt förstå vad man är med om.
Till sist tror jag det spelar mycket mindre roll var man befinner sig än bara det att man faktiskt jobbar och investerar tiden. Fotografer som gräver där de står har ofta åstadkommit fantastiska verk, och jag har många sådana fotoböcker i min hylla.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-05-21 14:37
Tack för din kommentar, Mattias.

Håller verkligen med om det där med vikten av avgränsningar. I stort sett allt som jag har gjort fotografiskt och som har blivit bra har haft tydliga avgränsningar.
Gatufoto blir många gånger som att se och uppleva en teaterföreställning! Det gäller bara att hitta intressanta föreställningar! Ock gärna från parkett! ;)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2021-05-21 14:35
Så är det verkligen. Tack för kommentaren, Bengt!
Intressant skrivet. Som icke-Stockholmare brukar jag alltsomoftast hamna på söder vid besöken. Gillar atmosfären där. Här finner jag den andra bilden spännande. En "stekare" (jag förmodar att det är en sådan) som vandrar gatan fram. Lite lätt uppgiven. Felbeslut på börsen som ska dränkas med en flaska rödtjut. Och mitt i all denna allvarliga manlighetens uniform en liten rutmönstrad handväska. En härlig bild med som ger upphov till många frågor och funderingar.

Hälsningar Jörgen(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista