SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Skulle plåta boxarna - fick hjärnsläpp

Trots att foto är ett av mina stora intressen så upptar det bara en väldigt liten del av mitt liv. I alla fall när det kommer till hur mycket tid jag lägger ner på att just fotografera. Jag räknar alltså inte med den tid som jag ägnar åt att förkovra mig i foto på olika sätt. Utan bara stunderna när jag verkligen går omkring och knäpper med min kamera, eller arbetar med mina bilder. 

Detta skapar ibland problem. För precis som med allting annat som du inte håller på med frekvent så är det alldeles för lätt att glömma bort saker mellan gångerna. Något som jag tycker är extra lätt med dagens digitalkameror som har tusenmiljoner olika inställningar, vilket innebär lika många möjligheter att glömma bort och göra fel.  

Exakt detta inträffade när jag skulle ta de här bilderna som ingår i mitt projekt om Akalla. Jag såg de båda männen stå och motionsboxa på utegymmet när jag gick förbi och kunde inte motstå att fråga om jag fick klämma av några exponeringar, vilket jag vänligt nog fick. Men, direkt uppstod strul. Jag kunde fan inte minnas en viss inställning för den elektroniska sökaren i kombination med blixt och kamera i helmanuellt läge, vilket innebar att det inte gick att se något i sökaren.  

Jag kände mig såklart som den klant som jag var, men framförallt så fylldes jag av den frustrerande känslan att jag kunde ha gjort bättre ifrån mig. Att mitt schabblande med kameran innebar att jag missade de där bilderna som verkligen kunde ha höjt sig över mängden. Den där nivån som du bara når när du har full kontroll. Och det är en känsla som jag verkligen inte gillar. 

Hursomhelst, här kommer ett filmtips. För den som gillar genomgångar och analyser av fotoböcker kan jag rekommendera YouTube-kanalen CAMERA.

Inlagt 2021-01-22 14:56 | Läst 4220 ggr. | Permalink
Tack för tipset om YouTube-kanalen. Dina bilder är väl inte så pjåkiga även om de inte blev som du ville!
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-22 16:26
Tack Fredrik!

Jag är inte missnöjd med bilderna. Dock kände jag att jag förlorad några bra chanser på grund av mitt fibblande med kameran.
Att bli bekväm i sitt fotograferande är fotografera mycket och lära sig sin kamera utan och innan. Styrkor och svagheter. Öva och åter öva. Det är inte alltid man för chansen eller kan öva inställningar med sina favoritmotiv. Jag brukar träna inställningar med andra motiv så att jag dels snabbt kan ta fram dem när de behövs och dels för att jag också vet att de kommer att funkar i situationen. Ett tips är försöka lära sig att hantera kamerans inställningar via knappar och rattar genom att endast titta i sökaren och låta fingrarna lära sig vad saker och ting sitter. Det tar tid med är väldigt belönande. Jag kan sköta min kamera i totalt beckmörker. Fingrarna vet vad alla inställningar sitter.

Hälsningar Jörgen
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-27 08:52
Tack för din kommentar, Jörgen!

Visst är det bra att öva tills det mer eller mindre går automatiskt, utan att tänka.
Det är lätt glömma hur man gör om det inte är busenkelt eller om man håller på med det jämnt. För bytte jag snabbt film utan att tänka, nu måste jag tänka på varje steg.

Glädjande att du håller igång projektet.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-02-01 17:32
Ja, det rullar på så sakteliga. Men några bilder nu och då blir ju ändå tillslut något.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista