SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: När min gatufotokarriär är över

Jag har en bild i mitt inre av livet på ålderns höst. Den dagen när jag inte längre orkar flänga runt på gator och torg för att gatufotografera. Det jag ser framför mig är hur jag sitter i mitt arbetsrum som är inrett i sober engelsk stil med välfyllda bokhyllor, persiska mattor och tunga gardiner. I de stora välvda fönstren står vackra skärmlampor och gröna växter. 

Mellan två bastanta och extremt sittvänliga mörkbruna läderfåtöljer är ett serveringsbord av glas och mässig placerat. På det står min samlade fin-kollektion av rom, konjak, whisky och andra välsmakande spritdrycker. På hyllan under ligger en elegant trälåda. I den förvarar jag mina fetaste och bästa jointar. Givetvis hänger ett urval av mina allra mest lyckade gatufotografier på väggarna. 

Om dagarna ägnar jag mig åt att systematiskt gå igenom alla mina tusentals och åter tusentals bilder. Fotograferade under världsomspännande resor till jordens alla hörn. Jag sorterar, strukturerar och fyller i information. Ibland stannar jag upp, lutar mig tillbaka från mitt gedigna skrivbord och låter mig svepas med av alla minnen. I bakgrunden hörs operamusik. Kanske Pavarotti som sjunger Nessun Dorma

De ett tusen bästa och intressantaste bilderna sammanställer jag i en mapp. En kopia av mappen skänker jag sedan till Blekinge Museum. Ur mappen väljer jag också ut exakt 126 stycken av mina absoluta favoriter som jag printar ut i ett antal kopior på papper av högsta kvalitet. Jag sätter därefter in dom i vackra läderalbum som jag ger bort till mina närmaste. Ett handskrivet brev följer med varje album. I det finns en personlig hälsning och en beskrivning av bilderna, liksom filosofin kring mitt fotograferande. 

Visst låter det bra! Sannolikt kommer dock inget av detta att inträffa. Jag är helt enkelt för jävla lat. Inte ens nu orkar jag sitta och gå igenom mina bilder under några längre stunder. Det är min stora akilleshäl i sammanhanget. När jag väl har knäppt en bild så försvinner snabbt intresset för den. Jag vill helst bara vidare till nästa exponering. Just därför har det till exempel inte blivit något av bilderna som ni kan se i det här blogginlägget. De är från mitt Karlskronaprojekt som jag höll på med i tre år. 

Däremot lär jag säkert sitta med ett glas rom och en välrullad joint. Den saken är jag rätt säker på. Fast vid närmare eftertanke så tänker jag inte vänta med den saken tills jag blir allt för gammal. Det är onödigt.

Inlagt 2021-01-15 14:38 | Läst 6027 ggr. | Permalink
"När jag väl har knäppt en bild så försvinner intresset för den" Skönt att höra att det e fler som känner så! :) Och det går ju att fortsätta så här för det känns ganska bra faktisk! /B

Ps. Just nu i alla fall! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 20:56
Jag tror vi är ganska många som känner så :-)
Det är alltid nästa bild som gäller. Jakten på den är målet.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 20:57
Ligger mycket i det. Något åt det hållet sa ju även Bresson.
Här passar en favorit aforism jag har: "Allt är tomhet, ett jagande efter vind."
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 20:58
Ja, den passar kanske bra i sammanhanget.
Härlig text (med bra bilder!). Nää, vänta inte, fixa allt det du vill göra nu.
- hawk
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 20:58
Tack för beröm och uppmuntran :-)
Jag kommer inte att luta mig tillbaka, jag ska göra som Koudelka och köra hela vägen in i kaklet, förhoppningen är att några av mina bästa bilder ska finnas i kameran när jag tagit mitt sista andetag! Det där med joint låter oroväckande om du vill ha ett långt liv. Du vet väl om att de innehåller fyra gånger mer tjära än vanliga cigaretter, varför det är ännu större chans att få kol och cancer av dem!
/Mikael
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 21:02
Det där med humor på internet kan vara risky business. Tack för påminnelsen :-)

Jag älskar foto och lär sannolikt hålla på med det in i det sista. Men, det finns också mycket annat vackert, intressant och spännande här i livet som förtjänar uppmärksamhet. Jag är med andra ord nog mer som Bresson än Koudelka i det fallet.
Hej. Vem känner inte igen sig.Alla har vi någon form av uppgivenhet, mellan varven.
Jag bläddrar också i bland mina bilder, dock inte så många, men är fruktansvärt dålig på att numrera och katalogisera. Dina bilder är ju bra!. Tänk om det var så att vi gick ut, och kom hem med bilder som alltid var ok.
Det skulle bli trist. Om du nu känner för en paus. Skriv! Jag kände att jag befann mig i ditt rum, Glasbordet , Lådan under OSV.Jag är säker på att vi möts på stan igen. Tänker man som du och skriver som du gör. Kan man ta bra bilder!
Ha det bra Bengt H.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 21:03
Tack för din kommentar Bengt. Ja, vi får hoppas att vi ses på stan snart igen :-)
Jag är så lycklig som tog tag i mina och Jonens dokumentationer av järnvägar som dels har lagts ner och dels är helt annorlunda i dag. Två böcker blev det med text. Inlandsbanan och Sista sommaren med rälsbussen Älmhult - Sölvesborg. Finns nu till försäljning på flertal ställen. Jag har fått så mycket respons och tacksamhet har de visat som äger böcker nu.
Mina bilder om Hässleholm har jag tryckt i två böcker därav fick jag Kulturpriset som uppmuntran. Tur jag fick det nu så det inte blev postumt.
Turen är att jag gjorde mappar med en gång på olika motiv så jag hittar mina bilder.
Men visst har du med tryckt böcker?
Alla tror de skall alltid få bättre bilder därför tar de nya blåsippor varje år än de har fulländade motiv.
Förlåt lite tankar en fredagskväll.
///Gun-Inger Lycka till.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 21:05
Låter som du har gjort en fin insats. Imponerande! Önskar jag kunde ha samma driv kring mina projekt som du verkar ha. Tack för kommentaren!
Gun-Inger Arvidsson 2021-01-15 23:13
Allt beror på att Ulrika Hydman Vallien avled i famnen på sin man veckan innan hon skulle fylla åttio år.
Jag gick panik ångest då jag skulle bli åttio det året jag började på böckerna. Nu har jag fått leva två år till vilket jag är tacksam för. Fortfarande lite manisk jag skriver en bok som jag har haft lektör till. Fall i fall.
Du har många år på dig ännu.
Hälsar Gun-Inger
Ja vd betyder ens bilder i evighetens perspektiv. Eller det kanske räcker med en generation eller två. Joint hoppar jag. Har ingen större lust att smörja gängkriminaliteten. Den kriminalitet vars motor heter narkotikahantering.
Gillar särskilt den första bilden.
/Gunnar s
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 21:10
Tack för kommentaren.

Det finns ju faktiskt länder där man kan ta en joint helt lagligt. Så det behöver inte smörja någon gängkriminalitet.
mombasa 2021-01-15 21:54
Fast nu bor vi i Sverige. Utan att lägga synpunkter på val av stimulantia. Vad gäller projekt som går i stå kan jag bara hålla med. Ofta har projekten varit för stora och lite för löst formulerade. Men det är bara att gå vidare :-)
mombasa 2021-01-15 22:23
En bra malt i en skinnfotölj är inte att förakta :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 22:31
Sannerligen inte :-)
Synd på Karskronaprojektet...
Gillar bilden på kvinnan och barnet som lutar åt samma håll.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 21:11
Tack för kommentaren, Lena!
Mycket tänkvärd text försedd med mycket bra bilder. Jag kan mycket väl föreställa mig att sitta med i ditt engelska arbetsrum och granska dina favoritbilder...får jag en sån maltwhisky till...? Den var så god!
Och hur fick du sån djup svärta och fin kontrast i dina bilder...? Är det papperet?
mvh
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 21:15
Tack Börje. Kul att texten och bilderna uppskattas. Visst bjuder jag på maltwhisky den dagen det är dags att på allvar gå igenom fotoarkivet. Du är välkommen då :-)
I min bokhylla står "Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona" en bok som gläder en karlskronit i förskingringen. Ser fram emot Karlskronaprojektet så sätt dig inte till ro ännu.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 21:41
Tack Ulf! Det var riktigt kul att höra :-)
Det enda som är säkert - framtiden blir inte som man tänkt/ trott. Men fina bilder och trevlig text! Och varför skulle man inte fantisera en stund? Hälsningar/ Björn
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-15 22:16
Det har du helt rätt i Björn. Kul att du gillar inlägget och tack för din kommentar!
Den första bilden är bara helt underbar, så absurd! Gillar även den sista. Jag plåtade själv mycket graffiti i början på åttiotalet, det fanns mer och roligare sådan på den tiden, innan sociala medier. Hade man någonting på hjärtat som man gärna ville uttrycka kunde en tom husvägg vara en möjlighet att förmedla detta. F.ö. känner jag igen mig i dina tankar här.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-17 19:22
Tack, Ragnar! Vad kul att du tycker om bilderna, liksom att du känner igen dig i tankarna :-)
Väldigt bra skrivet, och grymt bra bilder. Men så här lätt kommer du fan inte undan. Du får göra en lite bok, 36 bilder du vet, och ge ut den i liten upplaga (200-300 ex) bara för att bilderna är värda det och för din egen skull.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-19 08:31
Tack för det Magnus. Ja, förr eller senare måste det bli något av bilderna. Du har rätt.
Gun-Inger Arvidsson 2021-01-20 12:36
Visst en bok är inte så svårt ge ut i dag. Får man ingen förläggare kan man ge ut själv på Books on Demand sedan säljer Bokia. Ad Libris med flera naturligtvis Books on Demand också.

Då gäller det inte göra som jag. Min bok om Sista resan med rälsbussen Älmhult - Sölvesborg 1984 tog jag för lite betalt för. Jag har enbart fått 3 kr för varje såld bok. Nu har jag gjort böckerna för att glädja de som vill äga den. Den glädje den boken och Inlandsbanan Gällivare - Hoting 1976 givit mig med alla som visat respons och gör det fortfarande är det viktigaste för mig.

Den som inte lämnar något efter sig blir glömd. Jag kommer inte ihåg vem som skrivit detta. Tänk på det alla fotografer.
Skön text. Med hög igenkänningsfaktor. Sautan vad jobbigt det är att hålla styrsel på alla bilder man tar. Det ska indexeras, betygsättas, sorteras, fixas i Photoshop, tas backup och fan och hans moster. Behöver en assistent. Eller två.

Finfina bilder. Synd om de inte kommer fler till del (fast det gör de ju faktist, här i bloggen till exempel).
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-19 08:32
Tack och bock, Björn. Ja, det är mycket med allt runtikring. En stab med assistenter hade faktiskt inte varit helt fel :-)
Bra beskrivet om livet som ett historiskt upplevelse dokument under livets gång. Själv ägnar jag mig nu på ålderns höst med att leta fram gamla negativ och dia som sedan avfotograferas, bild behandlas och skrivs ut. Några ramas in med passepartout och ges bort till nära och kära men några hänger jag på väggen i min lägenhet och minns tillbaka. Klart bättre och berikande än något annat.
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-19 08:33
Tack för kommentaren Peder. Kul att texten uppskattas.
Jeg likte godt innledningen med lederstol, lite dryck möjligheter och så vidare, men är redd att resultatet blir som ditt, men jag kämpar på. När man bara är 80 år har man jo lite tid kvar!
Hälsningar från Norge.

Jan Erik Johansen
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-19 08:30
Tack för kommentaren och kör så det ryker :-)
Ser mig fortfarande som nybörjare, med hur mycket kvar att lära och uppleva. Så jag hinner inte annat än att fotografera för fullt. 😊
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-19 08:29
Det kanske är lika bra att bara köra på för fullt och låta eftervärlden reda ut härvan ;-)
Karlskronabilderna är väldigt bra! Alldeles för lite småstad i gatufotokretsar, så hoppas att det blir en sammanställning.
Men inte ska man väl peaka som fotograf före åttioårsåldern?
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-19 08:27
Tack Mattias, kul att du tycker det.

Vad bra! Då har jag mer än 30 år på mig innan jag behöver peaka. Känner att pressen blev betydligt minde nu :-)
Läsvärt och tänkvärt. Gillar också den första bilden, (bäst kanske skall läggas till).
Svar från Joakim K E Johansson 2021-01-20 08:56
Tack för det, Tony!(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista