SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Att vara intresserad av foto räcker inte

Ibland kommer man till insikter som kan vara lite småjobbiga. Själv råkade jag ut för detta i tjugoårsåldern när jag fullständigt och totalt hade kört fast i mitt fotograferande. All min lust var som bortblåst och det gick till och med så långt att jag sålde hela min fotoutrustning. Jag kunde inte se några som helst skäl till att behålla grunkorna när planen ändå var att sluta fota för gott. 

Först efteråt insåg jag på riktigt vad som hade hänt. Nämligen att jag hade nått en platå, vilket är ganska vanligt och helt normalt. Jag hade vid det laget testat alla möjliga saker utan och innan. Plåtat i studio, legat i spenaten med teleobjektiv, tagit vackra bilder av stad och miljö, knäppt gatufoton, med mera. Jag kände min kamera innan och utan, liksom alla prylarna runtikring. Jag hade testat och lärt mig allt, kändes det som. Men, det fanns ingen riktning i det jag gjorde.

Det var då insikten kom: Det räcker inte med att bara vara intresserad av foto. Något mer måste till.  Att ha sitt fotograferande som självändamål funkar inte i längden. Intresset för kameror och fotografi är mer att betrakta som fordonet som transporterar dig dit du ska.    

Det måste helt enkelt finnas något annat som du på djupet är intresserad av och som du kan rikta ditt fotointresse emot. Och det är här jag tror att många kör fast, undertecknad inräknad. Att hitta ett ämne och en story är därför det viktiga. Inte kameraonanerande, ständiga hopp mellan genrer och nya prylar.  

Inlagt 2020-01-09 12:57 | Läst 4525 ggr. | Permalink
Helt rätt, det blir lätt som att skriva utan att ha något att skriva om annars.

De som håller igång år efter år har ofta hittat sitt motivområde som de fördjupar sig om. De som tycker att det är kul att knäppa lite allt möjligt tappar ofta farten efter något år.

Ps. Vad bra att någon livade upp bilden med att fotobomba lite :)
Svar från Joakim K E Johansson 2020-01-10 10:08
Tack Magnus!

Det var min ohängde broder som fotobombade, såklart :-)
Bra skrivet Joakim KE. Kul bild.! Jag minns när Henrik Schyffert ett tag var med på fotosidan. Gatufotopoolen,
visade en bild där en persons ansikte var helt täckt av en ballong.
Då var det någon som skrev i sin kommentar. Fin bild du tagit ,synd bara att ansiktet döljs av en ballong.
Ha det bra.
/ Bengt H.
Svar från Joakim K E Johansson 2020-01-10 10:08
Tack för kommentaren, Bengt!

Rolig liten story. Det är inte alltid som ens kreativa försök når hela vägen fram till betraktaren :-)
Kul blixtbild, Joakim! En lite vulgär Tunbjörkare.
Såg nu att du har en annan (miniatyr)bild på första-sidan, som jag gillar. Den på han som stretchar och hon som fotograferar statyer. Skulle gärna vilja se den större.
Svar från Joakim K E Johansson 2020-01-10 10:06
Tackar för det, Johan!

Jag bytte bild efter att jag hade postat inlägget. Men tumnagelbilden blev av någon anledning inte utbytt. Jag får använda bilden på den stretchande mannen i en annan bloggpost :-)
Johan Pihl 2020-01-11 18:44
Ja, det får du göra ;) Fin form och rörelse hos både mannen och kvinnan.
Håller med. Min debutbok "Samtal i gränsland" som kom ut i november skulle "falla platt till marken" utan bilder; en synnerligen vital del av all slags dokumentation.

https://www.boklund.fi/bokhandel/geografi-och-resor/samtal-i-gransland-p-473.html

- hawk
Svar från Joakim K E Johansson 2020-01-10 10:04
Tack för kommentaren, Håkan!

Kul med fotobok, förhoppningsvis kommer jag att få min egen färdig en vacker dag :-)
Intressant inlägg! Mycket bra krönika! Det fick mig att inse att det även hänt mig när jag var 23. Men jag sålde inte kamerautrustningen som tur var. Hittade mitt älskade motivområde, klipporna och vattnet i skärgården tio år senare. Och det håller jag fast vid ännu idag. Det kom att förändra mitt liv och låta mina fotodrömmar från tonåren gå i uppfyllelse.

Att hitta sitt ämne att berätta om är nog det svåraste av allt och helt upp till en själv. Det är inget man kan lära ut.
Svar från Joakim K E Johansson 2020-01-10 10:01
Tack för det, Mats!

Ja, att hitta sin "grej" gör väldigt mycket för ens fotograferande. Själv föll jag ju tillslut för detta med gatufoto. Även om det nog mer handlar om att jag är intresserad av dokumentärfoto/bildberättande med fokus på människor.
Ja, instämmer, helt rätt. Att göra fotografi, berättande fotografi av det man nu är mest intresserad av. Ett sätt kan också vara att gå samman med några likasinnade och ge sig i kast med ett dokumenterande projekt. Sånt kan leda vidare. Man måste nödvändigtvis sikta mot stjärnorna i sådant. Det finns enkla jordnära händelser och företeelser att rikta objektivet mot.
/Gunnar S
mombasa 2020-01-09 18:15
Man måste nödvändigtvis INTE sikta mot stjärnorna i sådant. Ska det så klart stå.
/Gunnar S
Svar från Joakim K E Johansson 2020-01-10 09:59
Tack för kommentaren, Gunnar!

Håller med dig, det behöver inte vara något jättemärkvärdigt. Små saker kan vara förvånansvärt intressanta.
Ja varför inte erkänner jag enbart tittade på bilden då jag absolut inte kunde gå förbi den denna dag ...
På en utställning vore den ett riktigt dragplåster som ingen gick förbi gissar jag.
Ha det .........
Gun-Inger
Svar från Joakim K E Johansson 2020-01-10 09:58
Tack för kommentaren, Gun-Inger! Roligt att du gillar bilden.
Stor igenkänning på det där. Som tonåring var jag aningen korkad (som man är) och började i helt fel ände. Tyckte 70-talets systemkameror var så väldigt snygga och att fotografer var coola, i princip. Däremot hade jag noll att berätta. Sparade ändå ihop en gammal Pentax och cyklade runt och knäppte bedrövliga bilder som jag framkallade i skolans mörkrum.
Men så småningom kommer bitarna ikapp varandra. Nu är jag glad att jag kämpade i mörkrummet under de där åren. Det blev studier i konst, både praktiskt och teoretiskt, och samhällsvetenskap. De gamla praktiska kunskaperna sitter kvar, men foto blev ett medel, inte ett mål, och därmed meningsfullt.
Svar från Joakim K E Johansson 2020-01-10 09:57
Tack för kommentaren, Mattias!

Det är i och för sig lätt att förstå din fascination för 70-talets snygga kameror. Så känner jag fortfarande :-)
MattiasL 2020-01-11 04:39
Det är ju rent faktiskt sant att 70-talet är snyggast. Det blir inte bättre än Olympus OM1. Fast ni med Fuji får ju åter vara snygga.
Svar från Joakim K E Johansson 2020-01-11 11:01
Jag har en Olympus OM1n som jag tar fram ibland och beundrar ;-)
Bra betraktelse! Jag plåtar numera sånt som intresserar mig och dessutom lite åt Wikipedia. Dom kör en drive varje höst och då försöker jag komma ut och ta bilder som kan komma till användning. Ett pris i Wiki Loves Earth 2019 var uppmuntrande!
Svar från Joakim K E Johansson 2020-01-11 11:03
Tack Måns!

Det är alltid bra att ha mål och mening med sitt plåtande. Det gör att man i regel anstränger sig mer.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista