SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: I Ryssland är det vi som är konstiga

Även vackra människor dör i krig. Liksom välutbildade, företagsamma och hårt arbetande. Detta känner man väl till i Ryssland där andra världskriget mer eller mindre tömde landet på män i arbetsför och reproduktiv ålder. "Kom ihåg att vi förlorade de allra bästa männen som vi hade", kan man därför fortfarande höra folk säga i Ryssland. Inte minst kvinnor påminner gärna om detta. Ofta med tillägget att det fortfarande märks på det låga utbudet av dugliga män.   

Vissa påstår att detta är en av förklaringarna till varför män och maskulinitet värderas så högt i Ryssland. Att toleransen för ett överdrivet machobeteende därför är större här. Människorna har nämligen inte glömt lidandet som uppstår när det förutom flickor och kvinnor nästan bara finns småpojkar och gamla gubbar kvar i ett helt land. För saken är i grund och botten mycket enkel. Kvinnor vill ha män runt sig. Kvinnor behöver män. Samhällen fungerar inte utan män.

Jag tänker på detta under en taxiresa i Moskva. Anledningen är samtal som jag haft med ryssar som jag träffat. Funderingarna får mina tankar att vandra vidare till den svenska samhällsdebatten. Hur den dominerande synen på män i vårt land är som en motsats till den i Ryssland. Hos oss framställs pojkar, män och manlighet för det mesta som något problematiskt. Mycket sällan hör du positiva ord yttras om män som kollektiv. 

Om den överdrivna machokulturen i Ryssland har sina uppenbara nackdelar och idiotiska inslag, är den svenska synen på det manliga ofta ovärdig och imbecill. För det manliga och det kvinnliga är som yin och yang. Två krafter som behövs och som balanserar upp varandra. Utan den ena kan inte den andra fungera. Det är uråldrig kunskap.

Men att hävda sådana här självklarheter kan märkligt nog få vissa i Sverige att fullständigt balla ur. Alltså, att det maskulina huvudsakligen är något positivt och att det behövs lika mycket som det feminina. Liksom att det finns skillnader mellan könen som har ett värde i sig. När ryssar hör talas om detta tycker de att vi svenskar är väldigt konstiga. Jag är beredd att hålla med. 

Bilderna i den här bloggposten har inget särskilt med texten att göra. De är från Moskva och Sankt Petersburg som jag besökte nyligen. 

Inlagt 2019-07-12 12:33 | Läst 6324 ggr. | Permalink
Intressanta funderingar, och intressanta och bra bilder!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2019-07-12 21:50
Tack för det, Bengt!
Instämmer med Bengt. Intressant men också en relativt hög standard på dina gatufoton i denna blogg. Du verkade trivas i Ryssland gatufotomässigt för det är uppbart att du hade ett jäkla flyt i ditt fotande! Blir sugen själv att ta mig dit. Bilden i rulltrappan hade varit ännu bättre om du hade låtit lutningen vara total så att rulltrappan blir horisontell. I alla fall i mina ögon.
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim K E Johansson 2019-07-12 21:53
Tack, Fredrik!

Jo, det gick förvånansvärt bra, trots att jag inte var där på fotoresa utan tillsammans med min flickvän och hennes son. Men jag hade kameran med mig hela tiden och det gav utdelning.

Angående ditt förslag om rulltrappebilden så har jag faktiskt testat att göra det du föreslog. Tyckte dock inte att det funkade så bra.

Åk gärna till Ryssland. Jag tyckte det var väldigt intressant och kul.
Frekeman 2019-07-12 23:24
Ibland blir man förvånad över hur bra det går att fota när man minst anar det och vice versa. För några veckor sen slet jag en vecka i NYC med sämre utdelning än vad jag hade förväntat mig! Så kan det gå!
Svar från Joakim K E Johansson 2019-07-18 10:34
Känner verkligen igen mig i det du skriver. Har varit med om liknande och det är väldigt frustrerande. Men, det är ju det som är både tjusningen och det plågsamma med gatufoto. Det finns inga garantier :-)

Men, som sagt. Testa Ryssland som omväxling. Även om få talar engelska i Ryssland så går det att ta sig runt hyggligt enkelt utan att kunna ryska. Viktiga skyltar i tunnelbanan och på andra platser har faktiskt ofta text även på engelska. Alla gatunamn är dessutom utskrivna både med det kyrilliska och det latinska alfabetet. Och på större restauranger, hotell och liknande så kan de ofta tillräckligt mycket engelska för att man ska kunna kommunicera det man önskar.

Att ta taxi i Ryssland är för övrigt snorbilligt. Vi åkte i en och en halv timme från flygplatsen i Moskva in till stan. Det kostade inte ens 150 kr. Om du bara åker taxi inne i de centralare delarna så kan du ta dig runt för cirka femtiolappen mellan olika platser. Finns en taxiapp som funkar som typ Uber. Den är även på engelska. Väldigt smidig.
Frekeman 2019-07-18 12:19
Ja, gatufoto är ofta frustrerande men jag skulle ha svårt att klara mig utan det ändå! Apropå Ryssland så pluggade jag faktiskt ryska i tre år på gymnasiet. Mest för att jag var trött på tyskan och ville testa nåt annat. Alfabetet sitter kvar fint men jag har glömt många ord. Men, mina ryskastudier lär ju inte ligga mig till last om (när!) jag åker dit. Tack för tipsen och uppmuntrandet till att resa dit.
Mvh
Fredrik
Intressant text och mycket fina gatubilder från Ryssland, Joakim!
Svar från Joakim K E Johansson 2019-07-12 21:53
Stort tack, Johan!
Gillar bilderna och tror att du tagit med Fujin på stan. Rulltrappebilden har det där extra!

Och visst är Sverige konstigt! Allra längst upp till höger på World Values Surveys diagram.

Det där snacket om "medelålders vita heterosexuella män" som samhällsproblem störde mig. Jag kunde ju inte rå för att jag var man, vit, heterosexuell och medelålders (och väl det).
Sonen förklarade att det var inget att bry sig om. Det bara låter så där, dom som säger det säger det därför att "alla andra" säger det. Dom som säger det platsar i sin skock, det är det som är syftet.
Svar från Joakim K E Johansson 2019-07-12 21:54
Tack, Måns! Kul att du gillar bilderna.

Ja, det enda man kan göra är såklart att inte bry sig.

Visst var det Fujikameran som hängde med. Min X-Pro2, rättare sagt.
Att män är män behöver vi knappast diskutera. Allt annat är bara fjolligt. Vi vita medelålders män är varken skyldiga till all världens våldtäkter eller kolonialtidens slavhandel.

Vad gäller rulltrappebilden undrar jag om du håller kameran snett? Dem ser ut att ramla baklänges!

Jag gillar verkligen dina gatubilder! Jag brukar vara kritisk till gatufoton tagna i midjehöjd, jag tror en del av dina är tagna så, men de är avslappat coola!
Svar från Joakim K E Johansson 2019-07-12 21:57
Tack för det Lars, riktigt kul att bilderna uppskattas!

Jag fotar aldrig från midjan. Kameran ska enligt min filosofi alltid upp till ögat. Inte minst eftersom jag tycker det är viktigt med en bra komposition.

Angående rulltrappebilden så är det där en illusion som är rätt kul och som uppstår i Moskvas tunnelbana, men även i Sankt Petersburgs. Det är balkarna i taket som lurar ögat. Det ser nästan ut som folk ska ramla omkull.
Jag tycker att din sista bild i serien är den som är mest intressant. Det är den bilden som triggar en berättelse, en rörelse vidare från bilden. Rulltrappebilden har en bedräglig finess i sin komposition. Men den stannar vi det Den leder inte vidare. Därmed inte sagt att det är en dålig bild, tvärtom, påpassligt och helt i enlighet med gatufotografiets gällande narrativ. Det är roligt att läsa bloggar som tar upp de här frågorna. Ser fram emot fler.
Om manlighet är jag mer tveksam. Den diskussionen är mer komplex även om du nånnstans har en poäng.
Ha det gott
Svar från Joakim K E Johansson 2019-07-15 12:17
Tack för det, Gunnar!
Intressant spaning och bra bilder, särskilt tunnelbanebilden.
Svar från Joakim K E Johansson 2019-07-15 12:17
Tack, Magnus!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista