SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Konsten att vara en introvert gatufotograf

Jag är en introvert person. Att omges för mycket av människor och flänga runt som en tok dränerar mig fullständigt på energi. Som alla andra introverta uppskattar jag lugnet och ett lagom tempo. För medan extroverta i regel stimuleras allra mest av det som händer runtomkring, stimuleras vi introverta oftast mer av den inre resan. 

Därför är det på sätt och vis lite av ett självplågeri att jag just har anammat gatufoto som mitt stora intresse. En genre som kräver att du är ute bland folk så mycket som möjligt. Att du är snabb i dina beslut och i avtryckarfingret. Alltså tvärsemot den avvaktande försiktighet som ofta präglar oss introverta. 

Det går att se skillnad på bilder som är tagna av extroverta kontra introverta gatufotografer, vill jag hävda. Extroverta fotografer är i regel mera pang på. De går närmre folk. Interagerar gärna med människor. Söker sig till sociala sammanhang. Fotandet kan till och med bli en show - ett sätt att själv få uppmärksamhet. Fotografen William Klein skulle jag tro är en extrovert person. 

Vi introverta är mer av observatörer. Vi håller oss i regel lite på avstånd. Analyserar. Avvaktar det rätta ögonblicket. Vi vill helst inte bli sedda och ser inget större värde i att få kontakt. Det är bilden vi är ute efter, inte ett möte med andra människor. Jag tror att Henri Cartier-Bresson var en introvert person. 

Det jag har kommit fram till är att jag som introvert helt enkelt få acceptera den jag är. Att hänga på krogen och plåta, blixtra folk i nyllet och liknande - det kommer aldrig att vara min grej. Att däremot vara observatören som lufsar runt så osynlig som möjligt med målet att fånga det avgörande ögonblicket. Det är vad jag ska ägna mig åt. 

Inlagt 2018-06-10 10:47 | Läst 4559 ggr. | Permalink
Bra tankar! Känns som du träffar rätt där.. Säger en som också gillar 'flugan på väggen' taktiken..
Hälsn!
Svar från Joakim K E Johansson 2018-06-10 14:49
Tack för det Jan!
Inte trodde jag du var en introvert person, du som flänger runt med redaktörn å allt.😉 Men dina iakttagelser är intressanta och nog helt riktiga. Och om det är någon där ute som funderar på vad det här med introvert verkligen är, så kan jag rekommendera boken "Introvert - den tysta revolutionen" av Linus Jonkman.

Andra bilden rätt kul!
Svar från Joakim K E Johansson 2018-06-10 14:51
Haha, saker och ting är inte alltid som de verkar. Så ofta är vi inte ute och flänger, egentligen :-)

Boken du nämner har jag faktiskt läst. Den är bra och intressant.

Tack för kommentaren, Ragnar.
Tankar som tog tag i mig. Tar mig tid att fundera på dom.

Intressant fotograftips, William Klein. Extrovert? Vet inte. Iakttagare? Ja!
Svar från Joakim K E Johansson 2018-06-10 14:52
Jag kanske har missförstått Klein. Men låt säga Bruce Gilden? Eller varför inte Anders Petersen?
Låter som du tänkt vidare sedan vi sågs sist. Jag tror precis som du att de bilder vi tar i viss mån speglar våra personligheter, och kan vara en förklaring när vi inte lyckas blir den fotograf vi önskar bli. Så det gäller istället att hitta den stil som passar en.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-06-10 14:55
Vårt samtal fick absolut ämnet att flyta upp till ytan igen. Det svåra kan säkert i viss mån vara att acceptera den man faktiskt är.
Känner igen mig i "observatörens" roll, framför allt när det gäller gatufoto och liknande aktiviteter. Men, jag kan också vara väldigt utåtriktad ibland när det gäller annat, som att uppträda till exempel.
Intressanta tankar dock.
//GöranR
Svar från Joakim K E Johansson 2018-06-11 09:12
Det går att vara introvert och samtidigt vara utåtriktad. Det gäller främst om du håller på med något som du verkligen gillar och är intresserad av.

Tack för kommentaren, Göran!
För min egen del är jag introvert första halvtimmen =) jag försöker mig på att knalla omkring med en kamera i stadsmiljö (dock kan jag förstås inte kalla mig gatufotograf), men sedan brukar det hända något med mig...den lilla rädslan brukar bytas ut mot lust och driv. samma sak varje gång.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-06-11 09:09
Tack för kommentaren, Lena!

Att vara introvert har inget med rädslor att göra. Det handlar mer om att man exempelvis är mindre impulsiv än extroverta.

Dock känner jag igen mig att det ibland kan vara lite trögt att komma igång. Speciellt i början av säsongen :-)
Intressanta tankar och fina passande bilder, Joakim. Flickan på nedersta bilden får finna sig i att vara introvert och tyst, då pojken håller för hennes mun ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2018-06-12 12:25
Tack för kommentaren, Johan!

Jag skulle säga att flickan var extrovert eftersom hon satt och skrek, medan pojken var introvert. För tillslut tröttnade han och höll för munnen på sin syrra :-)
Kärnan i gatufotografering är vad du kallar introvert gatufotografi. D.v.s. man interagerar inte med det man fotograferar. Att fråga någon om man får ta en bild faller utanför ramen av genuin gatufotografering även om det kan betraktas som gatufoto.
Samma sak gäller vad jag kallar estetisk gatufotografi, d.v.s. faller utanför genuin gatufotografi,
där mönster och ljus och skugga är det viktigaste och bilden landar som huvudsakligen väggvänlig.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista