SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoto med extremvidvinkel - utmanande men kul

Gatufoto är en utmanande fotogenre på många sätt. Inte minst kan det vara svårt att komma tillräckligt nära. Att plåta med ett extremvidvinkel blir såklart därför ännu mera klurigt. Men skam den som ger sig. 

Själv har jag nyligen köpt en ny glugg. Ett Fujinon 14 mm, vilket motsvarar 21 mm i fullformat. Under några lediga vårdagar har jag gett mig ut för att testa denna brännvidd som jag är totalt ovan vid. Och hur blev då resultatet? Tja...

Inlagt 2018-05-10 16:57 | Läst 9452 ggr. | Permalink
Du gör intressanta och bra filmer, Joakim! Tittar inte folk konstigt på dig när du går omkring med selfiepinne och filmar dig själv på stan? ;) Kul med kraftig vidvinkel, men det tar nog tid att lära sig hur nära/långt ifrån man ska stå motivet. Jag har faktiskt precis beställt en adapter med både fisheye och 8x tele-konverter till iphonen på rean Cyberphoto från Rollei. Ingen aning hur den funkar, men den var lika billig som ett vanligt skyddsfodral, och då ingick även ett stativ, som jag antar man ska ha då man fotar med tele. Men fisheyen ska iaf bli kul att testa att plåta med.
Chasid 2018-05-14 00:00
Fisheye och gatufoto är en riktigt kul kombination. Jag körde fisheye och gatufoto under större delen av 90-talet. Problemet är bara att man promenerar rakt in i människors trygghetszon vilket leder till en hel del förvånade miner! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2018-05-14 13:58
Tack för det Johan!

Jodå, det finns en del som kollar och undrar, men det får man bara strunta i. Fast de flesta tror nog att man är turist :-)
Johan Pihl 2018-05-14 16:58
Ja, jag tänkte att sv/v gatufoto med fisheye kanske kan bli snyggt ;) Men du har rätt, Mikael, man måste nog tränga sig på väldigt nära folk med fisheye för att det ska bli bra. Det kan förhoppningsvis vara en fördel då att fota med en iphone, för det är aningen mer diskret än att plåta med en kamera ;)
Jag har fotat en hel del med extrema vidvinklar. Det är en lite högre invänjningströskel än med normaloptik men när man väl har vant sig vid brännvidden och lärt sig utnyttja dess fördelar och nackdelar kan det tillföra en extra krydda till fotograferandet.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-05-14 13:58
Tack för kommentaren, Mikael!
Kul! Det var väl William Klein som körde med 21 mm rätt ofta om jag inte har fel. En grym 50-tals fotograf väl värd att kolla upp. Ha det gött!
Svar från Joakim K E Johansson 2018-05-14 13:59
Tack Janne!

Jag har faktiskt träffat Klein i London för ett par år sedan. Hans bilder är helt klart intressanta att titta på som inspiration.
Kul och intressant. Närvarokänsla!

Jag hängde upp mig lite på solglasögonen. För mig känns det inte riktigt bra att fotografen bär sådana. Hur ser du på det, rent principiellt?
Svar från Joakim K E Johansson 2018-05-14 14:01
Har faktiskt inte reflekterat så mycket kring detta med solglasögon. Tänker du att det skulle uppfattas som konstigt på något sätt?

Tack för kommentaren, Måns!
Kul film. Hare, hare på dig! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2018-05-14 14:02
Tack Björn!
Jag tyckte att filmen handlade mest om Dig själv än om gatufoto. Förr så skulle man fotografera med 35:an och gå nära. Det var som en religion!
Tele var "förbjuden", eftersom det ansågs att man inte vågade gå nära och att man smygfotograferade.
Att fotografera med 21 mm från höften är ju samma sak att man inte vågar och att man bara chansar. Hur kul är det?
Hälsningar
Wolfgang
Svar från Joakim K E Johansson 2018-05-14 14:08
Ja, filmen handlar om hur jag testar att gatufotografera med min nya glugg. Det är en vlogg - alltså som en blogg - fast i filmformat. Så det blir en rätt given utgångspunkt.

Men jag har också försökt visa saker och dela med mig av erfarenheter som kan vara intressanta för andra som håller på med gatufoto.

Nästa gång du plåtar med 21 mm, testa att inte skjuta från höften. Var modigare. Jag höjer alltid kameran till ögat, det blir både bättre och roligare då.
Arell 2018-05-14 21:56
Kul film. Jag har samma erfarenhet. Har använt ett 20mm Nikkor - jag är alltså en hel millimeter djärvare! - men blir sällan nöjd med resultatet från den gluggen. Men ibland så sitter den. Och då kan det bli riktigt bra.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-05-15 10:57
Tack för kommentaren, Jan!

20 mm - inte illa :-)
Mycket trevlig och rolig film. Du kan det här med att göra en film som man vill se hela vägen till slutet! Klippningen tycker jag är mycket genomtänkt.

Vidvinkel är svårt. Även om jag extremt sällan fotograferar i gatumiljö så är vidvinkelobjektiven de mest sällan använda i min objektivpark. Det kräver väl en viss fallenhet för att lyckas med dem, antar jag.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-05-15 10:58
Tack Per, kul att du uppskattar filmen och hur den är gjord. Den tog mig några dagar och en del omtagningar :-)
Ja...vad säger man? Jag känner igen mig i den här filmen. Man går ut i Sthlm i minst en halv dag , tar en sisådär 300 bilder varav kanske två blir hyfsade och en blir bra. Men...jag tror nog att det är så för de flesta fotografer...gatu eller annat...2-3 bilder på 300 kan man visa upp.
syntax 2018-05-16 08:52
förr gick jag ut med 36 bilder varav två kanske blev hyfsade och en kanske bra. Utveckling.... ?(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista