SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Problemet när gatufotograferna flockas

Ett kul fenomen att notera är hur gatufotograferna samlas när något händer på stan. Plötsligt är vi ett stort ivrigt gäng som springer runt med våra kameror för att försöka fånga det avgörande ögonblicket. I den lätta kalabaliken som uppstår kan man få se alla möjliga stilar och tekniker. 

Precis så var det i lördags när jag drog in till Kungsan för att se om det fanns något bildmässigt. Där hade nämligen Östasiatiska museet ordnat en parad  för att fira det kinesiska nyåret. Min kompis Magnus Fröderberg var också med. Men vi var som ni säkert har förstått knappast ensamma om den här idén. 

I sådana situationer kan det lätt bli för mycket av det goda. Även om det är trevligt att se andra in action och kanske även växla några ord. Inte minst uppstår ju en ganska uppenbar risk för att de flesta tar en massa liknande bilder. Det blir sällan särskilt unikt eller intressant, ärligt talat. 

Därför brukar jag oftast vända kameran bort från det uppenbara och plåta det som händer runtikring. Enligt min erfarenhet är det lättare att få till intressanta bilder då. Men också efteråt när det är slut och deltagarna spridit ut sig kan det uppstå absurda och fotomässiga situationer. Exempelvis att någon i ovanlig utstyrsel ser helt malplacerad ut när kopplingen till evenemanget saknas. 

Bilden ovan är en ren dokumentation utan några som helst gatufotoambitioner. 

En annan sak som slog mig (igen) är hur fantastiskt bra Fujifilms kameror är. De passar mitt sätt att gatufotografera helt perfekt. Just den här dagen använde jag min X-Pro2 men jag syftar även på min X100F. Två smidiga kameror som aldrig är jobbiga att konka omkring på och som dessutom levererar helt suveräna bildfiler. Det känns riktigt skönt att ha hittat de rätta verktygen.  

Enda lilla smolket i glädjebägaren är att jag har tappat min X-Pro2 några gånger för mycket för att det ska kännas bra. Senast rakt ner i det stenhårda perronggolvet i tunnelbanan. Kameran studsade och flög iväg flera meter. Jag var helt övertygad om att den var finito för all framtid efter det. Men den funkar fortfarande. Enda felet jag upptäckt är att den trådlösa bildöverföringen har lagt av. Det kan jag leva med. 

Här kan ni förresten se Magnus bilder. 

Inlagt 2018-02-11 08:46 | Läst 5324 ggr. | Permalink
Bra jobbat. Den översta bilden är kul och paret vid kyrkan sticker verkligen ut.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-02-11 10:44
Tack Magnus!
Snygga bilder, Joakim! Gillar framför allt den översta, men även de andra är fina. Håller med dig, att man ska försöka vända kameran bort från det uppenbara och plåta det som händer runtikring istället. (Jag är så dåligt insatt i sthlm att jag trodde den andra bilden var tagen i gbg, pga av spårvagnen i bakgrunden. Men det finns alltså spårvagn nuförtiden i vår huvudstad?)
froderberg 2018-02-11 20:25
Det finns faktiskt ganska gott om spårvagnar i Stockholm. Och räknar man in Nockebybanan så har de inte varit bort helt. Nu kan du åka spårvagn runt en stor del av stan, från Solna till Hammarby. Och från city ut på Djurgården.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-02-12 14:07
Tackar för det Johan! :-)

Jodå, som Magnus påpekar finns det numera gott om spårvagnar här också :-)
Johan Pihl 2018-02-12 17:18
Härligt! Man får hoppas fler städer tar efter vad gäller att satsa på spårvagnar. Tack för infon!
froderberg 2018-02-12 20:13
Jag tror i och för sig att elbussar är bättre i många fall eftersom de är mycket billigare och mer flexibla.
Johan Pihl 2018-02-13 10:38
Ja, så kan det ju vara. Landskrona har ju sedan några år haft sina trådbussar. Här i Helsingborg ska vi också få eldrivna bussar (utan tråd, dock) på ett par linjer.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista