SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufotograf, bliv vid din läst?

Världen är full av mänskliga insikter som har uttryckts på olika sätt genom historien. En sådan insikt är det här med att hålla sig till det man kan och är bra på. Att helt enkelt vara försiktig med att ge sig på saker där ens kunskaper och erfarenheter inte riktigt räcker till. Eller i alla fall göra det med ödmjukhet. 

För sanningen är ju den att om du har blivit duktig på något så är du i regel bättre än de allra flesta även en riktigt dålig dag. Din lägstanivå är högre än majoritetens högstanivå. Så tänker jag när jag är trött på detta med gatufoto och därför känner för att ägna mig åt något annat i fotosvängen. Ska jag verkligen göra det?

Å andra sidan så är det inte fel att testa sina kunskaper i en bredare bemärkelse. Det går också att lära sig nya saker och utvecklas genom att prova på annat och försöka förstå hur andra gör. Att få nya infallsvinklar och idéer kan säkert tillföra en hel del för de flesta av oss.  

Men samtidigt tror jag trots allt att det är bäst att hålla sig till sin grej och det som innerst inne känns mest intressant. I alla fall om du vill bli riktigt bra på något. Eller för att göra en jämförelse: om du vill bli en stjärna på tennis så är det inte fotoboll som du ska lägga din mesta tid på.

I den här filmen pratar förresten Bruce Gilden om just detta. 

Inlagt 2018-01-19 10:20 | Läst 3333 ggr. | Permalink
Jag håller med! Man skall hålla sig till det som man är bra på, och det som man är riktigt bra på är det som man har övat länge, och det som man har lagt ner tid på att öva länge - är naturligtvis det som man tycker är roligt
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-19 16:03
Tack för kommentaren Peter!
Intressant tankegång och bra bilder. Gillar att bilderna är lite udda och hänger ihop.

Åter till ämnet: Att specialisera sig är det klassiska receptet för att nå framgång och jag tror också att det är lättare att få "flow" när man specialiserar sig. Man får fler belöningar som driver en framåt.

Samtidigt kan det vara belönande att undersöka andra områden. Det är ju kul att lära sig nya saker och känna att man får nya färdigheter. Och en del av dessa färdigheter och insikter kan man kanske berika ens kärnområde. En förutsättning för att det verkligen ska ge något än lite förströelse att ge sig in på andra områden är att man går utanför komfortzonen och utmanar sig själv. Annars blir det bara ett duttande som inte ger så mycket.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-19 16:03
Tack Magnus!

"En förutsättning för att det verkligen ska ge något än lite förströelse att ge sig in på andra områden är att man går utanför komfortzonen och utmanar sig själv. Annars blir det bara ett duttande som inte ger så mycket"

Ligger mycket i det.
Bild 2 är fin i färg och förmedlar funderingar. Jag gillar också dina funderingar.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-19 16:01
Jag tackar för det Måns!
Intressanta funderingar och fina bilder, Joakim. Ffa den nedersta bilden är riktigt fin, tycker jag. Och den passar bra med dina funderingar - så många bänkar att välja mellan, och så kan man ändå bara sitta på en av dem åt gången ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-21 22:24
Tack för kommentaren Johan! :-)
Ja det här var djupt, hm LO
Då kanske man inte ska skriva så mycket, som i en blogg t.ex?

Nä, jag tror på bredd, åtminstone för nyfikenhetens skull. Man behöver inte sikta på att bli bäst i allt man provar på, men erfarenheter från annat än det man gillar kan smitta av sig på de mest förunderliga sätt.

Trevlig helg! /Thomas
Svar från Joakim K E Johansson 2018-01-21 22:24
Ja, inspiration är nyttigt. Tack för kommentaren!
Just inom gatufoto-genren ser jag personligen att det finns så mycket variation och bredd så jag tycker inte att du behöver söka dig efter något annat när du känner dig lite trött på gf. Fundera istället på de möjligheter som finns inom gatufotot. Svartvitt/färg, fokus på människa eller miljö, abstrakt eller mer dokumenärt, nära eller lite längre ifrån (Saul Leiter-style), humoristiskt eller allvarligt mm. När jag känner mig trött på mitt gatufoto så är det på grund av att jag tycker att jag står och stampar och vill testa att gatufota på ett litet annorlunda sätt.

Snart så kommer våren och dagarna blir längre och jag är övertygad om att du snart är ute och fotar gatufoto och känner dig "pigg" igen kring denna underbara genre!
Svar från Joakim K E Johansson 2018-02-06 09:33
Jag kommer nog aldrig att tröttna helt och hållet på gatufoto. Det är för kul, helt enkelt. Det är mer att det går lite upp och ner. Just nu är jag ganska sugen på att komma igång, faktiskt. Så du har rätt :-)

Och visst går det att variera sig väldigt mycket inom gatufotogenren.
Frekeman 2018-02-06 09:51
Apropå det där med att tröttna på gatufoto så upptäckte jag av en slump igår att "gatufoto-fenomentet" Thomas Leuthard har slutat helt med fotografi på grund av "motivational reasons"! Denne schweizare blev ju biten av gatufoto och genom smart marknadsföring på sociala medier så lyckades han snabbt få många följare och bli rätt erkänd av den "stora massan" som intresserade sig för gatufoto. Jag tyckte väl att han då och då lyckades med att framställa en del rätt bra foton och jag köpte t o m hans bok. Det som slog mig dock när jag bläddrade igenom den var att hans fotografier nästan var för "perfekta" och "rena" så att de blev tråkiga överlag. Jag sörjer med andra ord inte att han har upphört med gatufoto – boken hans kanske nu skjuter upp i värde!? ;-) Men, lite nyfiken är jag allt på varför han slutade med sitt stora följe och populäritet.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-02-06 10:43
Intressant! Kanske var hans fokus fel? Frågan är om det verkligen var gatufoto han på riktigt var intresserad av eller om det bara var en brygga till ett slags kändisskap. Jag vet inte, men den tanken uppstår.
Frekeman 2018-02-06 11:32
Du kan nog ha en poäng där. Det hela fick mig att fundera på om jag själv skulle tröttna och sluta med gatufoto. Känns absolut inte som en möjlighet nu – tvärtom! Men, jag kan notera att starka intressen som jag haft tidigare, film exempelvis, har förlorat i attraktion rätt rejält. Den som lever får se...



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista