SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gå inte närmre - backa!

"If it isn't good enough you're not close enough". 

Påståendet ovan lär komma från den kände Magnumfotografen Robert Capa. Det sägs att han egentligen syftade på krigsbilder när han uttryckte dessa bevingade ord, men påståendet har med tiden blivit en sådan där universalsanning i den fotografiska världen.

När jag själv läste citatet första gången var jag en fjunig tonåring med en desperat önskan om att bli fotograf. Som en svamp sög jag upp allt som lät vettigt och som kom från kända fotografer. Därför gjorde jag det här till ett av mina viktigaste riktmärken i mitt fotograferande. Så om mina bilder inte var tillräckligt bra hade jag helt enkelt inte varit tillräckligt nära. Punkt. 

Men, det finns ett problem. Påståendet är långt ifrån alltid sant. Att gå nära och fylla ut sökaren med det som är "viktigt" kan visserligen göra bilder väldigt bra, men det kan faktiskt också göra bilder ointressanta och i viss mån allt för kontextlösa. Nära är alltså inte alltid detsamma som bra. 

Så med tiden har lärdomen blivit att det ibland inte alls är fel att backa istället. Att ett lagom avstånd (vad det nu är) i vissa fall kan göra en bild betydligt intressantare och rent av skapa en välbehövlig atmosfär. Dock sitter Robert Capas uttalande så djupt i min ryggmärgsreflex att jag får kämpa med den saken. Men med lite övning ska det väl gå att lära sig det också.  

Inlagt 2017-12-23 15:49 | Läst 4699 ggr. | Permalink
Det är ju väldigt vanligt med just kommentaren gå närmare men jag håller med dig att backa är helt rätt många gånger! God jul!
Svar från Joakim K E Johansson 2017-12-24 11:24
God Jul Dan och tack för kommentaren!
Den gode Robert har orsakat många fult förstorade näsor och i övrigt förvrängda anletsdrag... :-)
Robert Capa plåtade med normalobjektiv (Contax II), och i snabba krigslägen hade rådet nog fog för sig.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-12-24 11:26
Precis - när det gällde just krigsbilderna som han tog var tänket rätt. Men som sagt, det funkar inte i alla fotosituationer :-)

Tack för kommentaren!
Fin bild på de två tjejerna i likadana kläder, Joakim! Ja, här har du gjort "rätt" och backat lite och fått med den karga omgivningen som blir till en fin kontrast till flickornas färgklickar. Men sen tycker jag inte att du har backat så himla mycket, det ser ut som att du står ganska nära men fotar med kraftig vidvinkel. Resultatet blev iaf lyckat! :)
Svar från Joakim K E Johansson 2017-12-25 14:57
Det stämmer att det är vidvinkel, Johan :-) Tack för kommentaren.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista