SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Att vara blind för sina egna bilder

New York. 

Att avgöra ifall en bild som man har tagit är bra eller dålig är något av det svåraste jag vet. Åtskilliga gånger har jag varit tvärsäker på att en bild har varit helt suverän för att några månader senare nästan skämmas ögonen ur mig för att jag visade upp eländet.

Det omvända har också hänt. Att bilder som jag varit nära att radera från hårddisken plötsligt känts riktigt bra efter ett tag - för att sedan kanske i värsta fall kännas usla igen efter ytterligare en tid. I båda fallen har alltså en viss distans till bilderna gjort att jag sett och tolkat mina alster annorlunda. 

Vissa har enligt egna utsagor inga som helst problem med detta. De hävdar att de hur lätt som helst kan avgöra ifall deras bilder är bra eller inte. Jag kan tveklöst känna en viss avundsjuka inför den förmågan. Önskar att jag själv kunde vara lika tvärsäker. 

I det här blogginlägget kan ni se några bilder som jag fortfarande är osäker på. Bra, dåliga eller mitt emellan.? Jag vet helt enkelt inte. 

Stockholm.

Siena. 

Köpenhamn. 

Istanbul. 

Inlagt 2017-12-19 08:53 | Läst 4251 ggr. | Permalink
Det här med att be andra om råd, tycker i alla fall jag e svårt...
Vad som e bra eller inte bra bilder alltså!
Så mitt förslag, låt bilder mogna litet, se'n ser du!
Och med dagens billiga lagringsteknik, så kan du spara det mesta! :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2017-12-19 09:32
Jag tror det är viktigt att fråga andra, dock ska det väl vara rätt personer som man vet kan ge vettig feedback.

Att låta bilderna marineras i några årtionden kan säkert också hjälpa :-)
Hej,
Vi är ju alla olika vad gäller bildkänsla. Jag tycker om humor och dramatik. Stockholms bilden är roligast för mig.
Ha det bra
Bob
Svar från Joakim K E Johansson 2017-12-19 16:07
Ja, så är det såklart. Tack för kommentaren Bob!
Intressanta funderingar och riktigt fina gatubilder, Joakim! Svårt att välja ut EN favorit, men den översta är riktigt fin - nästan lite Bruce Gilden över den.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-12-19 16:07
Tack och bock för det Johan! :-)
Jag kan tänka mig att man kan vara säker på olika grunder, kanske för att man lärt känna sig så väl, eller för att man bestämt sig för vad som är en bra bild. Det ena är nog bra och det andra kan vara begränsande.

Enligt Irene Berggren på CFF är det viktigt att lär sig sina kvaliteter, när man tar en bra bild, för att komma vidare. Så vi får nog ta tag i CFF-medlemskapet :)

I dokumentären om krigsfotografen James Nachtwey så ser man hur han jobbar med sina bilder. Han kör små kopior som han har på väggen. Då kan han se om vissa bilder inte håller över tid, och prova att para ihop vissa bilder till kommande böcker.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-12-19 16:10
Ja, nu får vi ta tag i det här CFF-medlemskapet innan det går åt skogen precis ;-)

Får helt klart kolla den där dokumentären någon gång.
1: Mannen som sitter där i närapå ursprungstillstånd i växtligheten, men har modern utrustning mellan benen. 2. Efter en stund inne i bilden är testosteronhalten i luften massiv. 3 och 4 bilder som berättar ur vardagen, den första med humor, den andra spännande.
Samtliga bilder gav mig skratt eller fundering.
F.ö. är jag själv helt hopplös på att avgöra vad andra kan tycka är bra eller dåligt i mina egna bilder, sedan kan jag liksom du, helt ändra åsikt.
Jag säger inget om dina bilder är bra eller dåliga, jag har slutat mer och mer med det, istället berättar jag vad jag upplever i bilden, tycker det är vettigare.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-12-19 16:09
Tack för det Stefan.

Ja, att beskriva vad man upplever är kanske ett bättre sätt att prata om bilder. Intressant.
De få gånger jag tycker mig kunna att avgöra om någon av mina bilder är bra, är det oftast redan vid själva fototillfället; "Där satt den" ungefär. Sedan kan det visa sig att den inte satt för att jag missat något tekniskt eller så, men oftast är bilden bra när det känns bra redan vid fotograferingen.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-12-19 20:56
Ligger mycket i det Anders. Tack för kommentaren!
Jag håller med dig, har själv för det mesta svårt att bestämma mig om en bild är bra eller dålig. Ibland blir det innehållet, ibland kompositionen och en annan gång det rent tekniska som får avgöra.
Jag gillar verkligen bild nr tre, ingen tittar in i kameran utan är helt upptagna med diskussioner, det finns en hel del humor i bilden.
/ Peter
Svar från Joakim K E Johansson 2017-12-19 20:57
Tack för det Peter. Roligt att du gillar den bilden. Och skönt att inte vara ensam om beslutsångesten :-)
Jag tycker alla bilderna är bra, var och en på sitt sätt. Mina favoriter är första, som har ett fantastiskt ljus, bra ögonkontakt, den lilla röken och en fantastisk gatumiljö, samt andra som är en bild som har både humor och ställer frågor. Bra jobbat!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Joakim K E Johansson 2018-02-12 14:25
Stort tack för det Bjarne! Riktigt kul att du uppskattar bilderna.
Det är så olika vad som bör en bild bra, ska den vara självständig, utan text eller någon förklaring ställs det ju helt andea krav på bilden än om den ingår i ett sammanhang eller repotage.
Sedan ser de flesta människor så olika på bilder. En bild jag tycker är helt suverän tycker kanske du är skräp. Men det där hur man ser och tycker om bilder när det gått en tid känner jag igen.
Svar från Joakim K E Johansson 2018-02-12 14:24
Ja, så är det Margareta. Tack för din kommentar!
Stockholmsbilden är ju riktigt bra. Istanbul också intressant. Övriga biter inte lika hårt på mig. Men som sagt, ställer du samma fråga om något år kan svaret vara något annat. Det här är väl ett tecken på att vi utvecklas, får nya perspektiv och ser saker på annorlunda vis med mer erfarenhet i bagaget. Ett sundhetstecken alltså. :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2018-02-12 14:24
Ja, det är nog så man får se på saken :-) Tack för kommentaren, Björn!
Bild nr 2 sitter jättefint i mitt öga. Varför? Det finns ett par ledtrådar. Siena. Vad tänker man då? Il Campo, världens vackraste torg, med en sällsynt akustik. Andra ledtråden, träskranket med siffran. Den årliga hästkapplöpningen. Och då är man där med män, testosteron, fest, förväntan, färg. Jonglerandet med fanor och standar. Fest!
Svar från Joakim K E Johansson 2018-02-13 21:24
Stämmer mycket bra Gunnar. Bilden är tagen under Palio di Siena. Kul att du uppskattar den :-)

Tack för kommentaren!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista