SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoto på Färöarna gick inte bra

Aldrig någonsin har tanken slagit mig att Färöarna skulle vara ett lockande resmål. Visserligen har jag hört att det ska vara väldigt vackert där - men ärligt talat! Vad fasiken ska jag dit å göra? Men så har ju livet en förmåga att överraska. Så det föll sig inte bättre än att jag hamnade där i alla fall.

Tack vare mitt jobb har jag nämligen spenderat nästan en hel vecka på denna lilla ögrupp norr om Storbritannien. En samling med bergiga och karga öar som tillhör Danmark men som har självstyre, precis som Åland. Totalt bor det knappt 50 000 invånare på Färöarna, varav ungefär 17 000 håller till i Torshavn som är den så kallade huvudstaden. 

För att få ut lite mer av vistelsen åkte jag dit ett par dagar i förväg. Min extremt naiva plan var att jag under söndagen skulle försöka mig på gatufoto i Torshavn. Det gick lindrigt sagt åt helskotta. Efter att ha kavat omkring gata upp och gata ner i fem timmar gav jag upp. En söndag i denna lilla stad är är helt enkelt något av det livlösaste jag har varit med om. 

Över huvud taget är Färöingarna nästan omöjliga att få syn på, kändes det som. De verkar mest hålla sig inomhus eller åka omkring i sina bilar. Faktum är att jag såg hundratals gånger fler djur av olika slag än människor. Allra mest såg jag inte helt oväntat får. Men dessa var nästan omöjliga att komma i närheten av.

Däremot kom jag riktigt nära en häst som verkade död. Men det var den inte. Och några kel- och leksjuka hundar. Så det fick bli "gatufoto" på djur den här gången. 

För övrigt kan jag varmt rekommendera Färöarna för den som gillar dramatisk natur och att vandra. Där finns många mäktiga vandringsleder och det är också väldigt enkelt att åka runt med bil. Vägarna är väl utbyggda och i fint skick. Dessutom kan du faktiskt flyga helikopter för ganska lite pengar (cirka 300 kr). Det går nämligen helikoptrar i linjetrafik på Färöarna. 

Ögruppen har under senare år blivit känd för sin moderna och vällagade nordiska mat och där finns bland annat restaurangen Koks som har en stjärna i Michelinguiden. Självklart består maten mycket av fisk, skaldjur och lamm, men också av tång och sjögräs som är betydligt godare än vad det kanske låter. Och på flygplatsen kan du innan hemresan köpa en liter av den inhemska vodkan "Eldvatn" för drygt 100 danska kronor. Det gjorde jag. 

Nedan en intressant film som visar hur Färöarna byggt upp sitt varumärke de senaste åren. 

Inlagt 2017-05-12 18:37 | Läst 5614 ggr. | Permalink
Har aldrig varit där, men bilderna därifrån är väldigt lockande, perfekt natur för akvarellmålaren. Färöarna har en egen konstnär som målar fint på glasskivor, och låter ljuset skina. Tyvärr lär jag aldrig komma dit, men kul med ditt reportage, det låter realistiskt för en lite avsides ort.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-05-13 12:15
Färöarna är rätt udda och var för mig en positiv överraskning. Om jag hade kunnat stanna där en längre period och kommit människorna nära tror jag att det hade kunnat bli väldigt bra och annorlunda bilder.

Tack för din kommentar, Stefan.
Så vacker bild med hästen! Och lite hemsk på samma gång för jag undrade om hästen är död eller inte. Glädjande att höra att hästen inte var död :)
Svar från Joakim K E Johansson 2017-05-13 12:16
Jag var faktiskt nästan helt säker på att den var död eller döende när jag såg den. Men så sa en hästkunnig kvinna i sällskapet att den nog förmodligen bara vara gravid och därför behövde vila sig mycket. En stund senare stod den i alla fall upp och käkade gräs :-)
Du skulle kanske satsat på flugfiske eller nåt annat istället för gatufoto när du var på Färöarna? ;) Gillar dock din översta bild, Jocke! Blixten har slagit så hårt i förgrunden, att hästen ser nästan inklippt ut. Snygg och spännande bild! Lite som man kan tänka sig att en Martin Parr-bild skulle sett ut från Färöarna ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2017-05-13 12:18
Flugfiske är tyvärr inte riktigt min grej, Johan ;-)

Jag tror som jag skrev till Stefan ovan att om man stannat där en längre period och dokumenterat så skulle det nog gå att sätta många bra och intressanta bilder. Miljöerna är dramatiska, liksom vädret.
Gillar verkligen hästbilden. Känns som Färöarna kan vara värt ett besök utan några som helst gatufotoambitioner. Naturupplevelser ska inte underskattas :)

Jag har tagit gatufoton på Island och tror att generellt för platser som är glesbefolkade så gäller det att tajma olika tillfällen när folk lämnar husen, som när det är olika evenemang.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-05-14 12:05
Tack Magnus :-)

Ja, naturupplevelsen går inte av för hackor. Skulle jag åka tillbaka privat så skulle jag vandra. Sedan tror jag också att man kan få till väldigt bra "gatufoton" eller schysta dokumentärbilder ifall man hänger på folk, som du säger.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista