SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoton från Paris och Amsterdam - hur göra det spännande?

Efter sex dagar i Paris och Amsterdam är jag tillbaka i Stockholm. En resa från vårsol, semesterkänsla, häftiga upplevelser och gatufoto till snö, vardagens enahanda rutiner och kneg. Ändå är det skönt att vara hemma igen. Inte sällan är det i efterhand när upplevelserna väl har sjunkit in något som wow-känslan kommer. Så brukar det i alla fall vara för mig.

Till skillnad från Paris är ju Amsterdam egentligen bara en småstad med sina drygt 780 000 invånare. Den är på många sätt betydligt tystare, luften är friskare och överlag är det ett annat tempo. Sedan finns såklart det berömda Red Light District och andra välkända områden för turister och festfolk. Där är det givetvis rätt stökigt bitvis.

För ”vanligt” gatufoto är Amsterdam ingen jättebra stad, tycker jag. Den är gyttrig och samtidigt väldigt enahanda. Få saker sticker faktiskt ut och du ser sällan några egentliga karaktärer (konstigt nog). Det mesta som sker på gatorna är relaterat till turism och kommers.  

Om jag däremot hade varit en fotograf som hade sökt mig till festandet och det bitvis ganska groteska nattlivet skulle jag förmodligen ha känt annorlunda. För det finns definitivt i Amsterdam för den som på riktigt ger sig in i dimman. Där trivs dock inte jag så det överlåter jag till andra. 

Ibland kan jag känna att det är svårt att få till riktigt intressanta bilder när man så att säga främst dokumenterar det ordinära livet. Vanliga människor som för det mesta gör vanliga saker är sällan särskilt spännande. Därför försöker jag hitta det absurda och lite knasiga i tillvaron. För det finns ju också. 

Ibland lyckas jag, ibland inte. Men tack och lov är en stor del av tjusningen med gatufoto att bara vara ute i verkligheten och söka efter bilderna med kameran som sällskap. Det kan på sätt och vis vara gott nog. Även om det såklart aldrig är fel att komma hem med en eller annan höjdarbild på minneskortet. 

Inlagt 2017-04-18 15:14 | Läst 4854 ggr. | Permalink
Gillade ettan bäst efter förstoring. Då syntes alla sex så pass att deras ansiktsuttryck kom fram. På fyra av dom.

Tänkvärd text.
Tänkvärd text. Gillar också ettan. Vissa städer tycks inte vara gjorda för gatufoto helt enkelt. :-)
Tre bra bilder fick du där iallafall och den röda motionären blev udda och intressant!
Det två översta bilderna är härligt komplexa. Bra jobbat. Tycker du lyckad bra med att hitta de där små detaljerna som höjer de viktiga vardagsbilderna.

Kul att komma hem med en färsk bildskörd. Jag blir sugen på att ge mig ut på bildjakt igen.
I efterhand kan man väl knappast göra det spännande, möjligtvis kan man göra det effektfullt. Men det var nog inte det du menade med din fråga i rubriken.
Det är väl så att man måste ha lite tur med gatufoto, eller mycket tid och tålamod. Vilket är svårt när man bara är på besök. Jag har varit i Amsterdam flera gånger och håller med dig om att det inte "händer" så mycket på gatorna, sett ut ett gatufotoperspektiv. Man kan iofs fotografera turister i kanalerna och på andra ställen men det är väl så att väldigt många av människorna på gatan är turister och därför blir det likformigt på många ställen och vid många tidpunkter.
Jag gillar den sista bilden bäst. Den är ingen typisk "Amsterdambild" utan skulle kunna vara tagen nästan var som helst. Men den visar en vardag och är ett tidsdokument, samtidigt som den är estetiskt tilltalande.

Ha det gott! /Thomas
Stort tack för era kommentarer!
Återigen fina resebilder, Joakim! Den översta är ju väldigt talande - två trötta barn/tonåringar på turistattraktion, ganska ointresserade av sightseeing ;)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista