SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

GATUFOTOPODDEN: Ställa ut, sälja och tävla - med Malin Jochumsen

Så var det äntligen dags för ett nytt avsnitt av Gatufotopodden. Efter ett ganska långt uppehåll har jag spelat in ett antal nya avsnitt som jag kommer att lägga ut med två veckors mellanrum fram till sommaren. Har du förresten idéer om innehåll och intervjupersoner, tveka inte att höra av dig! 

Först ut den här gången är i alla fall Malin Jochumsen. Hon har vunnit flera tävlingar med sina gatufoton, haft utställningar och även lyckats sälja en del av sina gatufoton till privatpersoner. Vi pratar bland annat om hur allt detta har gått till och Malin delar med sig av sina erfarenheter.

I podden nämner vi också Helsinki Bus Station Theory och gatufotografen Mats Alfredsson.

Porträttet på Malin Jochumsen är fotograferat av Magnus Fröderberg.

Avsnittet är inspelat första veckan i januari när det hade kommit en hel del snö i Stockholm. 

LYSSNA PÅ AVSNITTET HÄR: https://bit.ly/2WzDQe8

Malins bilder som vi pratar om:

Här kan du se fler bilder:
Malin Jochumsens portfolio

Musiken i podden är hämtad från:
www.jamendo.com

Inlednings- och avslutningsmusik: 
April Showers, Proleter

Låt 1:
Winter Fairytale, Foxmillet

Låt 2:
This is Jazz Manouche, MagikStudio

Inlagt 2017-01-18 08:19 | Läst 8460 ggr. | Permalink
Kul att du är tillbaka Joakim! Bra start, Malin är grym!
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-18 09:41
Tack Mattias - jätterolig att det uppskattas :-)
Kanon att podden kommit i gång igen! Kudos till dig Joakim!
Mvh
Fredrik
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-18 18:02
Stort tack för det Fredrik :-)
Bra Malin
Nu fick jag Inspiration av att lyssna på Dig. Du är bra, mycket bra och trevlig.

Bengt-Åke Strengberg
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-18 18:02
Tack för kommentaren Bengt-Åke!
Tack för ett väldigt trevligt podd-upplägg. Grymt intressant att höra er. Malin är dessutom en inspirationskälla. Tänkte bara fylla i lite när det gäller målgrupper, försäljning och typ av motiv (eftersom mitt namn nämndes). Det stämmer att jag säljer mycket till hotell, restaurang, företag och annan offentlig miljö, men min erfarenhet är att även privatpersoner kan fixa att ha närbilder på okända människor i sitt hem. Vill gärna bjuda på det här exemplet som hänger i matsalen hemma hos en familj. Jag frågade om de var säkra och de tvekade inte sekund; "Nej, vi vill att gäster som kommer hit ska ha något att prata om:-)" Måttet är ca 180 cm på längsta sidan, med ram och passpartout.
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/2445868.htm?set=mp
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-18 18:05
Det går alltså att sälja gatufoton på okända människor även till privatpersoner :-)

Tack för förtydligandet och berömmet, Mats! :-)
Malin Ellinor Jochumsen 2017-01-19 07:19
Tack Mats, kul att höra att även privatpersoner gillar att gå stort med närbilder på människor! :-)
Ett trevligt och intressant samtal!
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-18 18:03
Tackar för det Johan! :-)
Intressant inlägg och Malin är ju suverän både som fotograf och som människa. :)
/Affe
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-18 18:03
Tack så mycket Alf! :-)
Går det att ladda ner ljudfilen?
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-19 11:16
Absolut, klicka på nerladdningssymbolen i övre högra hörnet på spelfönstret (den nedåtriktade pilen under Soundcloud-loggan).
Kul att du är igång igen. Hittade dig första hången strax före jul och lyssnade raskt igenom alla gamla avsnitt och var lite sur över att du slutat efter så få avsnitt. Men nu ser jag med visst hopp fram emot flera nya. Du frågade efter ämnen att prata om. En önskan kommer här. Du frågade Malin flera gånger var hon tyckte om att fotografera, men det blev inte så uttömmande svar. Jag skulle gärna vilja höra mer om olika ställen, hur dom funkar och vad som är bra med dem. Men inte platse London, Paris, New Dehli och andra otillgängliga platser, utan helst i Stockholm, men med respekt för att det finns andra städer i Sverige.
Malin Ellinor Jochumsen 2017-01-19 07:39
Hej Pär!

Jag är ledsen om jag var flyktig i mitt svar (jag har inte vågat lyssna än, jobbar på det) om platser jag gillar att fota på. Jag trivs bäst att fota i vardagen och i miljöer jag känner snarare än att åka bort för att få inspiration och för tycka att det är kul att fota. Det som resor dock för med sig för min del är att man ibland blir lite hemmablind och känner att man trampar i samma fotspår och efter en resa ser man ibland sin egen stad med nya ögon. Det är sällan jag får bilder på resande fot som jag tycker håller i längden, det känns mest som man skrapar på ytan. I Stockholm har jag fotat på olika platser i olika omgångar. När jag först flyttade hem till Sverige 2010 var jag mycket runt Östermalm, Humlegården, T-centralen och Gamla stan. Allt var nytt för mig, jag hade inte bott i Stockholm tidigare och det tog ett tag att lära känna platserna (jag har sjukt dåligt lokalsinne) och tycka att jag var färdig med dem. Färdig blir man väl eg aldrig men jag började känna att jag såg och tog samma bilder. Alla pratade om Slussen, a tt det var där man skulle fota, att allt skulle försvinna. Jag var där ett par gånger men det var så mycket hype kring Slussen som jag inte riktigt fattade just då att det tog flera år innan jag började fota där. Nu dras jag ofta dit, ljuset är fantastiskt och miljön spännande, i konstant förändring. Söder har jag fotat en del på kanske framför allt kring Medis och smågatorna däromkring. Jag har inte direkt någon favoritpars, jag rör mig oftast över hela stan när jag är ute med kameran men ibland får ett speciellt ljus eller en någon händelse mig att stanna till längre på en plats. Jag kommer in till Östra station med Roslagsbanan och jag brukar gå därifrån ner genom Humlegården, Östermalm, genom gamla stan och sist Söder. Ibland har jag ett speciellt mål i sikte och då tar jag mig dit men oftast strövar jag runt med kameran och låter ljus och flöde ta mig från plats till plats. För ett par år sedan fotade jag mycket i området där jag bor och då var jag inte lika ofta inne i stan, bilderna var av annan karaktär, mer naturromantiska och det handlade väldigt mycket om närmiljön. Jag tror man behöver pauser från alla platser inemellan, jag har börjat börjat åka in till stan igen och känner mig inspirerad att fota street igen efter närmare ett år då jag inte känt någon inspiration alls att fota i stan. Jag hoppas att det här var lite mer utförligt även om jag fortfarande inte kan pinna ner en favoritplats däremot tittar jag ofta efter speglingar och har gjort det i många år. Hälsningar Malin
Hundblues 2017-01-19 09:30
Tack för ett utförligt svar. Men jag tycker verkligen inte du ska be om ursäkt för att du inte svarade så uttömmande. Det var ju inte du, utan Joakim som ledde samtalet. Men troligen tyckte väl varken han eller du att frågan var speciellt intressant. Och det var den nog inte heller i sammanhanget. Ni hade andra mycket intressanta frågor att avhandla. Men eftersom Joakim i inledningen till avsnittet frågade efter ämnen att ta upp, var mitt förslag att ett avsnitt kunde handa om platser att fotografera på. Jag håller nämligen med dig om att man bli hemmablind. Jag har också mina favoritplatser i Stockholm, men skulle gärna få lite ny inspiration. Och i stället för att som du beskriver, resa till andra platser på jorden, tänkte jag att lyssna på hur andra resonerar kring platser i Stockholm kunde fungera nästan lika bra.

Att fota i området där man bor har jag också förstått värdet av, i synnerhet om man bor i en expansiv förort, som jag gör. Men där har jag inga problem att hitta motiv. Ännu :-)

Tack än en gång Malin för ditt uttömmande svar, och för ditt bidrag till podden, som gjorde den mycket lyssningsvärd.
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-19 11:17
Tack för kommentaren Per. Ett avsnitt där bra gatufotoplatser i Stockholm avhandlas är en bra idé. Jag ska fundera på ett upplägg.
TACK för ett bra och intressant samtal omkring gatufotografering mm.
Ni diskuterade en del om att människor som köper foton vill att bilderna ska funka som inredningsdetalj...så tror jag nog att det kan vara...men jag tror också att många vill ha bra fotografi på väggarna helt enkelt. Bilder som man gillar och bilder som säger något om staden, människorna och den tid vi lever i.
Till sist; TACK Malin...jag blev inspirerad!!!
Mvh Lena E
Svar från Joakim K E Johansson 2017-01-20 09:27
Jättekul att podden uppskattas och tack för din kommentar, Lena :-)(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista