SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Om att släppa kompositionen och komma in i matchen

"En bra bild måste vara skarp", finns det vissa förvillade själar som hävdar. Men de allra flesta fotografer vet nog trots allt att skarpa bilder knappast är samma sak som bra bilder. Själv insåg jag det den hårda vägen som medlem i en fotoklubb under ett antal år. Det var många skarpa bilder och väldigt få som var bra.

Men hur är det med komposition då? Är en välkomponerad bild alltid bra? Nä, samma sak där, såklart! Composition is a bourgeois concept, skulle man kunna hävda för att driva lite med Henri Cartier-Bressons berömda uttalande om att skärpa är ett borgerligt koncept. Visserligen måste en bild innehålla komposition för att fungera, men en komposition som tar överhanden eller enbart är där för sin egen skull blir sällan bra. 

Själv brottas jag emellanåt med "kompositionsdjävulen". Jag försöker helt enkelt frigöra mig från dess bojor. Under många år drillade jag mig själv stenhårt i detta med komposition. Inte minst eftersom jag jobbade en del som fotograf och plåtade mycket åt reklambyråer, och så vidare. Bilderna förväntades se ut på ett visst tillrättalagt sätt. 

Men som gatufotograf där det mer handlar om att förmedla en känsla och att fånga situationer kan för mycket tankar på kompositionsregler faktiskt dra ner en bild. Den blir förutsägbar, stel, inrutad och i sämsta fall tråkig. Men att försöka slappna av och släppa taget om kompositionen är inte det lättaste. Det är lite som att stänga av den vuxne personen och låta barnet komma fram för att leka. Något som är enklare i vissa miljöer än i andra... 

Inlagt 2016-06-18 19:04 | Läst 3494 ggr. | Permalink
Hej,
Helt i min anda. Innehållet först när det gäller gatufoto, sen får det andra komma om det finns tid.
Ha det bra
Bob
Svar från Joakim K E Johansson 2016-06-18 22:07
Tack för det Bob!
Håller med dig. Händelsen innehållet berättandet, i första hand, men komposition tycker jag följer med omedvetet om man ständigt håller på.
/ Bengt
Svar från Joakim K E Johansson 2016-06-18 22:06
Bra att vi är överens Bengt ;-)
När man väl lärt sig komponera så är det svårt att låta bli. Dessa bilder är rätt bra komponerade, men inte överkomponerade. Det är lätt att man börjar överkomponera, vilket lätt straffar sig - bilderna blir stela. Jag tycker dessa är lagom komponerade och lagom spontana.
Svar från Joakim K E Johansson 2016-06-18 22:06
Precis, ordet är väl "överkomponera". Att försöka undvika just det. Tack för kommentaren.
Komposition kommer man inte ifrån. Den som verkligen försökte, Kazimir Malevich, gjorde en svart ruta. Men bara valet av kvadrat var också ett val..........

Innehållet i bild 1 distraherar mig helt från kompostionstänket. Där har du lyckats. Men redan bild 2 är snyggt komponerad tycker jag.
Svar från Joakim K E Johansson 2016-06-18 21:52
Hahaha - ja så är det verkligen Måns.

Så jag nådde halvvägs den här gången alltså. Då får jag anstränga mig ännu hårdare nästa gång ;-)
Sköna bilder, Joakim! Gillar ffa nr 2 och 4 (smartphones- och redbullbilden). Håller med Magnus i att "Dessa bilder är rätt bra komponerade, men inte överkomponerade." Det är väl snarare i fråga om ljuset som de bryter mot "reglerna" kanske?

Jag blir lite nyfiken på hur kvinnorna med sina smartphones reagerade när du dök upp och tog en blixtbild på dem på så nära håll? ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2016-06-19 18:44
Tack Johan :-)

Bilden är tagen på en fest och vi stod en stund och pratade i ett gäng ganska nära varandra. Plötsligt ser jag att båda kvinnorna står på ett speciellt sätt och tittar i sina mobiler så jag hivar snabbt upp kameran (som jag redan har i handen) och knäpper en bild. Det var en ganska uppsluppen stämning för övrigt :-)(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista