SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Coney Island - gatufotografernas kultstrand

I förra veckan gjorde jag och min kompis Magnus Fröderberg vår numera traditionsenliga årliga gatufotoresa. Något som vi gjort på försommaren sedan 2013. Den här gången styrde vi kosan till New York, denna mäktiga och intensiva megastad som lockar miljontals turister varje år.

När vi var där passade vi på att åka till det berömda Coney Island som man kan ta sig till med tunnelbanan. Coney Island är New Yorkbornas egna bad- och nöjesområde med tivoli, restauranger, kaféer och en vidsträckt sandstrand. En plats som också har lockat åtskilliga fotografer genom åren. Inte minst den välkände Magnummedlemmen Bruce Gilden som har en serie bilder därifrån.

Det var närmre 30 grader varmt och gassande solsken när vi kom dit på eftermiddagen. Därför orkade vi bara spendera ungefär en och en halv timme på plats. Vi hade också planerat att hinna ta oss tillbaka till de centrala delarna av staden. Detta för att kunna plåta när solen stod lågt och reflekterades mellan skyskraporna på ett snyggt sätt som är så typiskt för New York.

Trots värmen och den begränsade tiden lyckades jag få till ett gäng bilder som jag blev nöjd med. Jag förstod också varför så många fotografer dras till Coney Island. Strandmiljön, uppsluppenheten och alla människorna borgade helt enkelt för bra fotomöjligheter. Det var både kul och givande att gå runt där och plåta.

Det blev också återigen tydligt för mig att det är så bra att avgränsa sig som fotograf. Alltså jobba med ett tema på en specifik plats. Jag har nu i efterhand också börjat fundera på vad som skulle kunna vara Stockholms motsvarighet till Coney Island? Eller Sveriges? Alltså en miljö där många människor samlas, slappnar av och där det går att ta liknande bilder. För jag skulle gärna fortsätta med att bygga på och utveckla det här temat. 

Inlagt 2016-06-16 16:02 | Läst 3027 ggr. | Permalink
Bra jobbat. Du var nog mer taggad än jag när vi var där. Du har lyckats få ihop en fin och bra serie.
Svar från Joakim K E Johansson 2016-06-18 14:46
Tack Magnus. Ser fram emot att få se dina bilder sedan. Vet ju att du sate några riktigt bra.
Som svar på din undran: Kanske Årstavikens norra strand, från Liljeholmsbron och vidare österut. En varm och solig semesterdag kan ge utdelning, men som Coney Island blir det ju inte...

Lycka till! /Thomas

PS. Glömde ju nämna Hornsbergs strand på Kungsholmen.
Svar från Joakim K E Johansson 2016-06-18 14:46
Tack för tipsen Thomas. Jag ska definitivt kolla upp platserna som du nämner. Kul!
Riktigt sköna bilder, Joakim! Kanske i synnerhet den översta på paret, och den på mannen som badar med t-shirt, men hela serien är bra. Lämnade du blixten hemma, eller har du kört blixt? Den enda som ser ut att vara tagen med blixt, tycker jag, är den på kvinnan i randigt som står mellan fiskespöna. Men det är svårt att se (det är så mycket ljus ändå). Hoppas du hittar en plats i sthlms-området att ta liknande bilder, blir lite dyrt att åka till Coney Island var gång ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2016-06-18 14:48
Jättekul att du tycker det Johan. Tack!

Jag använde blixten vid några få tillfällen, körde alltså mest utan.

Ja, det blir väl dyrt att åka till Coney Island varje gång :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista