SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoto med blixt, nu kör jag

Så har det då hänt. Jag har köp mig en blixt och börjat använda den i mitt gatufotograferande. Egentligen var det väl bara en tidsfråga. Jag har nämligen klurat på detta ganska länge nu och tillslut bestämde jag mig för att inhandla prylarna som behövs. Alltså en liten smidig blixt och radiosändare.

Helt nytt är det visserligen inte i ärlighetens namn. Jag har gatufotat med blixt tidigare, fast nu är målet att utveckla detta mera konsekvent och medvetet och inte bara prova vid något enstaka tillfälle. För det är ju ändå så att den som vill utvecklas och bli bättre måste hela tiden tänja på gränserna.

Sedan vet jag faktiskt inte om det här kommer att bli en bestående grej för mig framöver. Eller om jag så småningom backar tillbaka till hur jag har fotat fram till nu, alltså utan blixt. Det kan också vara så att jag backar tillbaka halvvägs och kör båda delar beroende på situation. Det är nog mest troligt. Oavsett vad lär jag ta med mig nya lärdomar framåt i mitt plåtande, det är jag övertygad om. 

I den här bloggposten kan ni se tre bilder från första turen på stan med blixten. Och det är faktiskt skitkul att gatufota på det här sättet, så jag förstår verkligen dom fotografer som är fast i detta. Det är belönande. 

Min gatufotoutrustning:
Fujifilm X-Pro2 med 18 mm (motsvarande 28 mm på fullformat), Fujifilm EF-X20 blixt och Hähnel Combi TF radiosändare.

Inlagt 2016-05-16 08:59 | Läst 5589 ggr. | Permalink
Kul! Hur reagerar omgivningen? Lite svårare att vara diskret, antar jag, så det blir naturligt mer kontakt med motiven. Frågar du först eller plåtar du bara?

hälsn. Erik
Svar från Joakim K E Johansson 2016-05-16 22:29
Ja, visst är det svårare att vara diskret, men jag försöker köra som vanligt. Alltså inte fråga. Fast mannen med det halva skägget frågade jag. Jag får se hur det utvecklar sig. Jag har inget emot att fråga så länge bilden inte är arrangerad.
Sköna bilder, Joakim. Lite Tunbjörks Parisbilder, över dem. Ska bli intressant att följa framöver. Är radiosändaren till för att man ska slippa ha blixten på kameran, och därmed slippa det här hårda blixtljuset som blir av att blixten träffar från rakt framifrån?
Svar från Joakim K E Johansson 2016-05-16 22:30
Tack Johan. Dom bilderna kommer jag inte riktigt ihåg. Måste jag kolla upp nu bara för det.

Ja, det är för att få lite annan vinkel på ljuset som blir intressantare än bara rakt framifrån.
Kul, och som sagt, det skall bli intressant att följa det här!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2016-05-16 22:31
Vi får se hur det utvecklar sig :-)
Ser smidigt ut att slippa sladd emellan kamera och blixt som jag sett många andra gatufotografer köra med. Ser ut att kunna skapa både mer frihet (inte blixt på kamerahuset) och smidighet (slippa trasslig sladd)!

Vad kostade kitet, och är det enbart manuellt som gäller (antar jag), eller stöds även TTL?
Svar från Joakim K E Johansson 2016-05-16 22:34
TTL funkar bara med blixten monterad på kameran. Så med radiosändarna är det manuell inställning som gäller. Men det är lättare att styra effekten man vill åt med manuell inställning, tycker jag.

Blixten kostade ungefär 2 300 kr och sändare och mottagare cirka 700 kr.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista