SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Vad är du för en gatufotograf?

Att lista ut vad man är för en slags gatufotograf är inte helt okomplicerat. Jag har diskuterat detta ämne med några gatufotokompisar den senaste tiden. Inte minst hur lätt det är att överanalysera sig själv och samtidigt jämföra sig för mycket med andra. Det gäller att våga följa sin inre kompass och fundera på vad det är man reflexmässigt söker sig mot. Sedan lita på att det funkar. 

Själv har jag med åren insett att jag trycker på avtryckaren när jag ser något som skapar en känsla hos mig själv. Ganska ofta en subtil sådan. Mina gatufoton skriker sällan. Det är i alla fall vad jag ser när jag tittar på mina egna bilder. Egentligen vet jag inte riktigt hur jag ska beskriva vad jag menar så att det blir fullt ut begripligt. Men kanske förstår ni ändå.

En del gatufotografer går väldigt mycket på uttryck. Det kan vara färger, skuggor, symboler eller olika effekter. Vissa bygger bilder med stark komposition och andra med ett tydligt innehåll. Det finns säkert fler varianter och självklart går det att blanda. Men oavsett vad är det nästan alltid något som dominerar över det andra. 

Det sägs ju också att bilderna som en fotograf tar säger mer om fotografen själv än om det som avbildas. Vad mina bilder säger om mig vet jag inte riktigt, men de utgår från mig som person. Så om jag skulle känna för att utvecklas och bli bättre är det nog inte att byta stil som är medicinen. För då måste jag i grunden ändra på vad jag själv attraheras och lockas av, vilket inte blir helt lätt. Det enda är nog i så fall att jobba på sitt eget bildspråk och förbättra det som finns. Slipa på diamanten. 

Inlagt 2016-05-03 11:20 | Läst 4500 ggr. | Permalink
Gatufoto handlar om smak! Bildsmak alltså! Och då om sin egen bildsmak!
Vad jag ser och tycker är intressant att avbilda! Utifrån min egen livserfarenhet!
Och där börjar problemet! För bildsmak e som all annan smak, olika!
Det jag ser, kanske ingen annan ser i bilden!
De e klart att man kan förtydliga det hela, men.. ;)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2016-05-03 15:46
Så är det, såklart :-) Men precis som med att skriva eller att ägna sig åt annat konstnärligt kan man ju öva på att förmedla det man ser så det blir intressant även för andra :-)
Ingemar Svensson 2016-05-03 22:46
Det är inte på något sätt bara Gatufoto som handlar om smak. Detsamma gäller makro-, lanskaps-, city-, djur-, natur-, porträtt-, ja praktiskt taget all foto (konst).
Det finns oändligt med varianter av gatufoto. För mig räcker det inte med att våga avbilda okända människor på gatan för att det ska vara intressant, då vill jag mycket hellre att man hittar en ovanlig händelse eller något som ser ut att kunna bli en händelse, eller åtminstone att bilden gör mig nyfiken på människorna som avbildas.Det måste finnas ett innehåll mao.

Då tycker jag att det blir intressant gatufoto för mig. Om jag skulle analysera det på mig själv så kanske jag vill att det händer saker runtomkring mig? För andra är det troligen helt annorlunda :-)

Med vänlig hälsning Tommy
Svar från Joakim K E Johansson 2016-05-04 09:18
Visst är det så Tommy. Det finns oändliga varianter och uttryck. Tack för kommentaren!



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista