SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Lättare att gatufota med 28 mm

När jag på allvar började gatufotografera för några år sedan var det femtiogluggen som gällde (bilden ovanför är tagen med 50 mm). Den funkade väldigt bra för mig, inte minst eftersom jag vid den tidpunkten främst plåtade i min gamla hemstad Karlskrona. På småstadens glesa gator blir det helt enkelt lite lättare med 50 mm.

För ungefär tre år sedan köpte jag så en Fujifilm X100S som ju har ett fast objektiv motsvarande 35 mm i fullformat.  Det är en kamera som jag verkligen älskar. Liten, smidig, lätt att ha med sig. Och så levererar den fantastiska bildfiler. En superb fotoapparat med mycket charm.

Men tyvärr kände jag ofta att just 35 mm inte riktigt lirade med mitt gatufotograferande. Jag tyckte att det varken blev hackat eller malet. Därför har jag gjort en förändring i min gatufotoutrustning. Jag har köpt en Fujifilm X-Pro 2 med ett 18 mm objektiv vilket motsvarar 28 mm.

Så nu har jag ett kamerahus där jag kan byta objektiv. Det betyder att jag även kan använda mitt 35 mm-objektiv som alltså blir som min gamla favoritbrännvidd 50 mm. Men framförallt är det som sagt vidvinkeln som i nuläget känns intressantast.

Eftersom ljuset återigen börjar komma tillbaka har jag satt igång att utforska denna för mig nya brännvidd i gatufotosammanhang . Det känns riktigt kul och spontant upplever jag att det är lättare att få till det när jag är ute och knäpper. Hursomhelst, nedan kan ni se tre bilder tagna den senaste veckan. Nu hoppas jag bara på mer vårväder. 

Inlagt 2016-03-13 11:43 | Läst 5121 ggr. | Permalink
Jag har tidigare haft svårt för 28mm på småbild, men till min Sonykamera (APS-C) är mitt Sigma 19mm nästan lika mycket använt som min 35:a. 19mm (och 18 förstås) är en bra brännvidd till mycket :)
Svar från Joakim K E Johansson 2016-03-14 13:07
Ja, visst är den bra :-)
Det ryktas om att efterträdaren till X100S/T, X200 (?) kommer ha en 28:a. Inte helt populärt bland många vad jag förstått. Dock, med den nya sensorn borde 35mm -crop fungera bra.

/Stephan
Svar från Joakim K E Johansson 2016-03-14 13:09
Det ryktet har jag missat, men det låter intressant. För själva kameran är ju suverän i upplägg, format, osv. Kanske gör dom som Leica i så fall med crop-möjligheter, som du verkar vara inne på. Skulle kunna bli väldigt bra.
Kul att det känns rätt. Jag får ge min 28:a en ny chans. Den är ju dessutom härligt liten och kompakt.
Svar från Joakim K E Johansson 2016-03-14 13:07
Det är bara att ge dig ut och testa. Ljuset är snart tillbaka :-)
Hej Jag känner mig kluven. Jag trivs bäst med 35mm. Med 50 känner jag som jag måste backa hela tiden.
Märkligt också hur lätt man tappar avståndet om man växlar då och då. Har jag haft min nya 18mm på några dagar .känns det som jag måste börja om när jag byter, likt en höjdhoppare som ändrar steglängden med tejp. Just nu sitter 35mm/2 på och har gjort ett tag. Använde den i dag söndag 13/3 på loppmarknaden. Tyckte det funkade bra.
Mvh Bengt Ps, Fin poddradio.
Svar från Joakim K E Johansson 2016-03-14 13:11
Visst är det klurigt att hoppa mellan olika brännvidder. Det tar helt klart ett tag att köra in sig på ett objektiv. Men själv känner jag att 28 mm tilltalar mig så mycket att jag ska jobba mer med det så att avståndet och övrigt sitter reflexmässigt. Kul att du gillar podden.
Nja...
Men Ok, allt är en smaksak! :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2016-03-14 13:12
Nä, det finns ett som är rätt och resten är fel ;-)(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista