SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufotopodden - vad är gatufoto?

Vad är gatufoto? Ja, det är en fråga som kan röra upp känslor i fotokretsar och leda till vilda diskussioner. I avsnitt nummer två av Gatufotopodden ger jag en definition. Jag pratar också om det där med att använda blixt på gatan, något som jag både älskar och hatar.

Fotografen William Kleins bild på pojken med pistolen tas upp som exempel i podden. 

Maciej Dakowicz är fotografen som jag tipsar om. Hans bilder kan du bland annat se på iN-PUBLiC.

Dessutom nämner jag "Film Noir". Bilderna här under illustrerar en typisk ljussättning som förknippas med denna klassiska filmgenre. 

LYSSNA PÅ AVSNITTET HÄR: https://bit.ly/2XDMkNI

Inlagt 2016-02-09 10:05 | Läst 4718 ggr. | Permalink
Hej! Är själv ingen gatufotograf, håller mig hellre i naturen, men jag följer din pod med intresse. Fascinerande det där med gatufoto tycker jag. Tittade på Maciej Dakowiczs bilder. Vissa var humoristiska, andra tragiska, som han som plockar upp strips från golvet.Men somliga förstod jag inte alls. Som om han tryckt av på måfå bara.
Sen har jag nån fördom om att gatufoto ska vara i svartvitt. Men det är väl för att jag är så gammal.`
Ser fram emot nästa avsnitt./ Stefan
Svar från Joakim K E Johansson 2016-02-09 15:49
Hej Stefan, kul att du lyssnar.

Intressant det du skriver om att vissa bilder bara verkar vara tagna på måfå. Som jag uppfattar det så jobbar en del gatufotografer mycket mer med innehåll och känsla än med form och komposition. Därför kan säkert en del bilder se ut att vara tagna på måfå eftersom de kanske saknar en klockren komposition. Men istället ligger jobbet i att befinna sig i situationen och att vara snabb med kameran för att fånga en händelse, känsla eller liknande.

Tack för din kommentar.
Hej Kul och bra, Joakim..Framförallt gillar jag det du nämner. Viktigheten av en händelse.
Att bara sikta med en snabb pocket rakt upp i ansiktet på någon , och hoppas att man fått en lustig ofördelaktig bild på någon som uppfattas som utvecklingsstörd och lipar eller annat ,är inte gatufoto för mig. Lärorikt för många av oss amatörer.
Ser fram emot nästa avsnitt.
/ Bengt
Svar från Joakim K E Johansson 2016-02-09 19:21
Jag tackar för det Bengt. Visst är det så att en del fotografer gör det lite för enkelt för sig. Att bara slå en blixt i nyllet på någon räcker sällan för att det ska bli bra och intressant.
Hej igen Joakim! Tack för ännu ett trevligt avsnitt av ett kärt ämne. Jag tycker du beskriver ämnet gatufoto väldigt bra, man skulle kunna skriver sidor om ämnet, men det bli bara upprepningar av det som redan är sagt, så jag låter bli du sköter det här alldeles förträffligt. Men jag skulle vilja lägga till när det gäller objektiv, jag har alltid varit utrustad med två kamrerer, oftast leica då detta var den vanligaste och snabbaste kameran som tålde hårda tag på 60 och 70 talet, ett 35 mm och ett 90 mm ljusstarka objektiv, för min del summicron 2,0 och faktum var nog så att jag oftast använde 90 mm-an, jag vet många förespråka 20-30 mm då det är ett väldigt snabbt allternativ, däremot 50 mm har jag nog aldrig använt mig av, även om vår numera bortgångne vän Christer Strömholm menade att detta var det ända objektiv man behövde, och detta sa han även till en fotograf som skulle åka ner till Afrika och fotografera vilda djur, och han svarade den stora mästaren att han nog skulle ta med sig någon form utav teleobjektiv, då han tyckte han kom för nära när han skulle ta pottätt bilder på lejon.

Jag vänta med spänning på nästa avsnitt // MBH Håkan
Svar från Joakim K E Johansson 2016-02-11 09:47
Hej Håkan! Tack för det positiva omdömet, roligt att innehållet uppskattas.

Jag har kört en hel del med 50 mm, framförallt när jag bodde i Karlskrona och plåtade mycket där. I småstäder funkar 50 mm bra, kanske hade till och med 90 mm varit en fördel i vissa lägen. Men när jag fotar här i Stockholm eller i andra storstäder kör jag helst med vidvinkel. Just nu innebär det 35 mm, men jag har beställt en X-pro 2 med motsvarande 28 mm-glugg till. Så det ska jag försöka köra in mig på framöver. Får se hur det går. Kan bli en utmaning.

Tack för din kommentar!(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista