SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Porträtt är inte lätt - men kul!

En av mina tidigaste fotografiska idoler var den holländske fotografen Anton Corbijn. Jag vill minnas att det var efter en utställning på Kulturhuset i början av 1990-talet som jag verkligen fick upp ögonen för hans bilder. Något som i sin tur gjorde att jag själv på allvar började gå in för detta med porträttfoto.

Sedan dess har jag hittat andra saker inom fotografin som kanske intresserar mig mera (inte minst gatufoto), men att ta porträtt är alltid något som jag regelbundet återkommer till. Dels för att det är så väldigt roligt, men också för att det är utmanande och svårt att ta bra porträtt.

Av den anledningen har jag varit på jakt efter en Olympus OM 1 med ett tillhörande 50/1.8. Jag ville nämligen ha en liten och smidig analog spegelreflexkamera som alltid kan vara med och som funkar bra till porträtt. Och efter mitt förra blogginlägg där jag efterlyste en sådan kamera hörde fotosidanmedlemmen Peter Hennig av sig. Han hade en jättefin OM 1n som jag fick köpa av honom.

Så i förra veckan satte jag igång och tog de första porträtten på två av mina jobbkollegor. Bilderna är tagna under lunchen medan vi var ute på stan. Jag försökte hålla ögonen öppna efter bra miljöer och passande bakgrunder medan vi promenerade omkring.

Det är precis den här sortens porträtt jag gillar att ta. Enkla, svartvita bilder som är tagna ganska rakt på men där miljön också är en viktig ingrediens för känslan. Sedan är det alltid roligt att fotografera människorna som finns runt en till vardags som kollegor, vänner och familjemedlemmar. Inte minst blir ju bilderna fina minnen att ha längre fram.

Men kanske kommer jag att utveckla detta till ett projekt där jag även börjar porträttera okända människor. Jag får se hur det känns när jag har trimmat in mig lite. Men det skulle kunna vara en rolig grej att ta tag i. 


Carolina Blaad.


Anders P Näsberg.

Inlagt 2014-12-01 10:48 | Läst 10559 ggr. | Permalink
Kul att du hittade en OM 1:a, Joakim. Fina porträtt, ska bli kul att se fler framöver.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-12-01 13:59
Tack Johan. Ja, vi får se var detta slutar :-)
Fint! Jag får damma av min OM1n. Och lösa batterifrågan. Vilken film kör du?
Svar från Joakim K E Johansson 2014-12-01 13:58
Det tycker jag. OM 1n är ju en helt fantastisk liten juvel, tycker jag.

Jag plåtar med T-MAX 400.
Fina bilder på ”genre” som är den svåraste av alla!
Analogt vackert med skön svärta.
Vi blir säkert många som dammar av våra analoga kameror som ligger och dammar i ett skåp.
Skall bli kull och följa dina porträtt!
Göran
Svar från Joakim K E Johansson 2014-12-02 10:34
Tack Göran!

Ja, det är inte fel att damma av den här sortens gamla fina kameror.
OM-1 är en fritänkarkamera! ;)
Släkt med Leica! :)
B)
Svar från Joakim K E Johansson 2014-12-02 13:14
Så är det Bengt! :-)
Intressant projekt. Gillar stilen du får till på bilderna. Klassiskt och äkta på något sätt. Den övre bilden ser lite poserad ut för mig. Den undre går mer direkt in. Kanske beror det på att jag själv har svårt att ta porträtt utan ögonkontakt.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-12-08 16:04
Tack Magnus. Jag kan hålla med dig om den övre bilden, jag vill helst också alltid ha ögonkontakt. Men ibland är det ju kul att variera sig :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2014-12-10 09:45
Kunde inte låta bli att ändra till en variant där hon tittar in i kameran. Ja, det blev kanske bättre :-)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista