SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Det svåra med att hitta ett bra ämne

Av flera saker som utmärker duktiga fotografer finns inte minst en som är avgörande. Och det är förmågan att "hitta" intressanta ämnen. Eller ska jag snarare skriva förmågan att nosa upp var det finns en tydlig berättelse som går att förmedla fotografiskt. 

Inom journalistiken sägs att riktigt duktiga journalister behöver ha en bra "nyhetsnäsa". En del menar att det rent av är en speciell talang om vissa har, andra att den går att öva upp. Oavsett vad är den avgörande för en journalist.

Själv tycker jag att detta är något av det svåraste. Var hittar jag den där berättelsen som jag vill förmedla. Och inte minst som jag kan förmedla utifrån mina förutsättningar? Det vill säga ett ämne som intresserar mig tillräckligt, som passar mitt sätt att fotografera och som går att kombinera med ett heltidsjobb.

Tittar man på etablerade fotografer så söker de ofta upp speciella sammanhang där det finns dynamik och där det händer saker. Det kan vara festivaler och marknader, killar som kör Epa-traktor, hundutställningar, kapplöpningsbanor eller nudiststränder.

Så ur det perspektivet är det ganska enkelt. Leta upp "något" som sticker ut och där det är relativt "lätt" att hitta bildmöjligheter. Ändå är det som sagt så svårt.

Inlagt 2014-11-01 17:35 | Läst 6243 ggr. | Permalink
Det är lätt att leta upp ämnen, speciellt om man bor i en storstadsregion. Att sen ta bra bilder med innehåll är desto svårare, förutom att man måste ha järnkoll på sin utrustning och kunna den med ögonbindel på, så behöver man en rejäl portion av "social kompetens".

Kolla Krister Kleréus eller Lars Epstein, så förstår du vad jag menar.

Lycka till!

mvh Tommy
Svar från Joakim K E Johansson 2014-11-01 21:06
Ja, Krister är verkligen duktig på det. Lars känner jag tyvärr inte till så bra.

"Det är lätt att leta upp ämnen, speciellt om man bor i en storstadsregion. Att sen ta bra bilder med innehåll är desto svårare"

På sätt och vis tycker jag motsatsen. Att ta bilderna är det enkla - att hitta det intressanta att berätta är det svåra. Fast det kan såklart också bero på vad man är ute efter.

Tack för kommentaren!
Fin bild, Joakim. Och en fin fisk (en Öring?). Ska han rensa den vid avloppsbrunnen? ;) Intressanta reflektioner ang. berättelser och tema i bilder. Själv är jag alldeles för dålig på sånt, eller kanske för lat..
Svar från Joakim K E Johansson 2014-11-03 20:00
Vad det är för en fisk vet jag tyvärr inte, den är i alla fall fångad utanför Rosenbad :-)
Johan Pihl 2014-11-04 13:12
Det ser klart ut som en havsöring (det är ju bräckt vatten där) , de vandrar upp i vattendrag och "leker" nu på hösten.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista