SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Karlskrona - mitt eget Paris

Den varma kvällssolen släpar sig längsmed stenhusens putsade fasader. Människor strosar på trottoarerna och från en uteservering blandas slamret från tallrikar och bestick med småprat och sporadiska skratt. En svag doft av mat och cigarettrök ligger i luften.

Jag har gått omkring i flera timmar. Pannan är småsvettig och benen börjar kännas sega. Leican vilar vant i min hand och jag tänker att det nog var ungefär så här fotografen Henri Cartier-Bresson kände sig när han på sin tid flanerade omkring i Paris.

För så har det på sätt och vis utvecklat sig. Karlskrona har blivit mitt eget lilla Paris. Med den klassiska gatufotografin som förebild har jag utforskat staden och människorna tillsammans med min kamera. Det har varit en jakt på livets små ögonblick som hastigt fladdrat förbi. Ögonblick som bara sker en gång - för alltid.

Samtidigt har det nog också handlat om en slags verklighetsflykt. Ett sätt att komma bort från vardagen och platsen i sig. Kanske låter det lite märkligt att det då sker genom att dokumentera just vardagen och platsen, men så har det funkat.

De registrerade ögonblicken har helt enkelt blivit som länkar till något större. Till andra städer, andra tider - ett vidare sammanhang. Karlskrona har växt och med kameran i hand har känslan funnits att jag likaväl hade kunnat vara i - ja, Paris! Men också nostalgin har funnits med. Önskan att hitta det tidlösa, att fånga livet på gatan som fotografer gjort i mer än ett sekel.

Jag promenerar en sista gång längs trottoaren med målet att ta några avslutande bilder. Varje meter är bekant och väl intrampad. Men nu är det dags för mig att lämna mitt lilla Paris och det känns helt rätt. Om några få dagar går flyttlasset till Stockholm som helt enkelt bara får vara just Stockholm. Där väntar nya miljöer, nya människor och nya sammanhang.

Inlagt 2014-08-28 17:54 | Läst 3399 ggr. | Permalink
Fint skrivet. Och insiktsfullt. Känns som en passande text nu när du lämnar staun.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-29 09:46
Tack Magnus!
Fina bilder, och bra skrivit, Joakim. Paris saknar jag, som gatufotostad. Var där mycket kring 1990 då vi tågluffade. Men sedan dess har det inte blivit av. Kanske får bli en tur upp till Karlskrona istället ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-29 09:46
Tack Johan!

Ja, du får ta dig en tur till Karlskrona istället ;-)
Bra text.

Känns väl ändå skönt att avsluta det här kapitlet? Nu gäller det bara att sätta bilderna på pränt också...

:-)
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-29 09:47
Precis, så är det. Tack för kommentaren Björn!
Lycka till i storstan. Hoppas få se dina Karlskronabilder mer samlat nån gång. Mvh annika
Fina bilder i ditt ”Paris”!
Man kan ju alltid komma tillbaka till ”Paris” när man vill.
Kul att komma till huvudstaden med nya intryck.
Göran



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista