SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Londons gator satte mig på banan igen – del 2

Under valborgshelgen var jag en sväng i London och gatufotograferade. Jag skrev om saken i mitt förra blogginlägg. Efter flera månaders uppehåll var det en välbehövlig boost och ett bra sätt att komma igång igen. London är ju som ett eldorado för oss gatufotografer med alla dessa människor och omväxlande miljöer.

På resan hade jag sällskap av Fotosidans Magnus Fröderberg. Och även om gatufoto på många sätt är en ensamsport så är det väldigt kul att ha sällskap. Inte minst blir det betydligt roligare när det är dags för matpaus, fika eller en öl på puben efter dagens gnetande på gatorna. 

En intressant grej som både jag och Magnus noterade är att man lätt hugger på samma saker. Som exempel kan jag nämna översta bilden i det här inlägget. Jag tror Magnus har en mer eller mindre identisk bild på den där killen. En lite jobbig fråga som uppstår i sammanhanget är hur unikt ens bildseende är egentligen? Men vi tar den frågan en annan gång ;-) 

För övrigt är London en stad som vi svenskar lätt kan känna oss bekväma i. Språket är inget större problem för de flesta av oss och kulturen är lågt ifrån främmande. Samtidigt finns mycket som skiljer. Både när det kommer till beteendemönster, klädsel och hur de urbana miljöerna ser ut. Det gör London till en ovanligt bra stad för gatufoto, tycker jag.

Oxford Street är på sätt och vis som Drottninggatan i Stockholm med ett myller av människor. Men det är inte så lättfotograferat som man först kan inbilla sig.

En bild som jag misstänker att Magnus också har en liknande variant av.

Sköna typer finns det gott om i London. 

Den här mannen höjde sig över mängden.

Walking in the shadow of this wall.

Slutligen så kan jag väl också säga att jag blev laddad med en slags oräddhet som jag har tagit med mig hem. Jag har försökt behålla den även på gatorna i Karlskrona. Förhoppningsvis kan jag snart lägga upp ett inlägg med bilder där drivet från London lyser igenom. Håll utkik, om du är intresserad av hur det kan se ut.

Den här bilden tog jag på Hässleholms station på vägen hem. Tydligen är det därifrån tåget går till Dödsstjärnan.

Inlagt 2014-05-10 10:04 | Läst 3674 ggr. | Permalink
Trevliga bilder och trevlig läsning, Joakim!
Sista bilden är ju kul!
/Niklas
Svar från Joakim K E Johansson 2014-05-10 11:38
Jag tackar för din kommentar Niklas.
Många bra bilder. Undrar inte om din man med koppen blev bättre än min variant. Trots att vi har några gemensamma bilder, så utgör de nog ändå en mindre del av bilderna från resan. Ska bli intressant att ta del av dina nya modigare Karlskrona bilder. :)
Svar från Joakim K E Johansson 2014-05-10 11:38
Tack Magnus.

Jo, så är det . Minst lika ofta högg vi ju på olika saker. Ser förresten fram emot ditt blogginlägg. Du verkar ha fått till många riktigt bra bilder.
Intressant och inspirerande inlägg.
Hässlehom verkar också vara en intressant plats med spännande tågresenärer.
Svar från Joakim K E Johansson 2014-05-10 11:37
Där sa du en intressant grej Margareta. Kanske skulle man hänga på en sådan där knutpunkt och fotografera vad som händer. Helt klart ett uppslag till ett projekt :-)
Nästa gång du fotar gatufotografering och har sällskap, testa med att fota en gata där ni tar varsitt håll och går mot varann ner på gatan, kolla sen hur era bilder blir och se varandras ögon. Är skit kul att få se motiven från andra "hållet". Sista bilden är underbar, bevisligen är sverige mer spännande än London...haha.

//j
Svar från Joakim K E Johansson 2014-05-10 21:07
En kul bild kan dyka upp lite var som. Ibland på oväntade ställen :-)
Den översta bilden är fin. Joakim. Jag förstår att Magnus också tog en bild på samma motiv, snyggt med den rykande kaffemuggen i handen och ciggen i munnen. Bra komposition i den. Snygga bilder överlag, men på nåt sätt så känns den nedersta bilden härligast i sin enkelhet :)

Förresten: Hur kommer det sig att bilderna från London är så varma i färgerna, medan den från Sverige är kall? Är det nåt medvetet, eller är det ljuset som är så olika i England och Sverige?
Svar från Joakim K E Johansson 2014-05-10 21:11
Tack för kommentaren Johan.

Det kallare ljuset i bilden från Sverige är nog bara att jag inte ställt vitbalansen så noga :-)
De två sista bilderna bjuder på både humor och spänning tycker jag. De sticker ut lite mer än övriga bilder.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista