SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Alla är studiofotografer

För inte allt för många år sedan var det nästan bara proffsen som hade råd med egen studioutrustning. Idag är det så billigt att till och med hobbyknäpparen kan ha en fullutrustad fotoateljé hemma. Ett kompetent studiokit går att hitta för så lite som femtusen spänn. Ja, till och med billigare än så.

Personligen blev jag ruskigt sugen på att skaffa en uppsättning blixtar när jag i lördags fick härja loss i en liten studio strax utanför stan. För en sak är säker, det är förbaskat kul. Och för egen del var det faktiskt just de snygga ateljéporträtten som en gång i tiden fick mitt fotointresse att kicka igång på allvar.

På den tiden brukade jag och några polare spendera helgerna i Karlskrona fotoklubbs lilla lokal där det fanns ett par gamla blixtaggregat som vi fick låna. Men eftersom det var så dyrt med utrustning byggde vi egna softboxar, snootar och annat. Fast det behöver man som sagt knappast göra längre med tanke på hur billiga grejerna är.

Att fotografera med studioblixtar är extremt lärorikt och enligt min mening lite av en baskunskap som inte är fel att ha som fotograf. Inte minst eftersom det bygger upp en känsla för ljusets olika egenskaper. Något som är nyttigt att kunna även i andra fotografiska sammanhang. 

Inlagt 2014-02-09 00:00 | Läst 6890 ggr. | Permalink
Hej Joakim,
Jag tycker din andra bild är helt suverän, och den sista i svartvitt (galant ljussättning). Det enda som hade gjort andra bilden bättre är om det varit en kvinna som fotograferade en manlig modell (men det är ju en helt annan diskussion). Ni hade ju också en manlig modell, plus tycker jag.
Jag känner igen mej så väl i din upplevelse. Jag fotograferar mest natur och fåglar samt undervattensbilder. Av någon anledning fick jag ändå infallet att göra en dag i studio med instruktör. Kan ju inte vara fel att nosa på något nytt var nog tanken. Vid den dagens slut stod jag med porträttbilder som jag inte kunde föreställa mej att det var jag som hade tagit. Du har så rätt, det var väldigt lärorikt och jag fick en inblick i hur sådana bilder skapas. Jag fick också med mej nya erfarenheter som mycket väl kan komma till användning i mitt eget fotograferande (även om jag inte är på väg in i en studio ännu).
Hälsningar Lena
Svar från Joakim K E Johansson 2014-02-09 11:31
Visst är det användbara erfarenheter Lena. Förr eller senare hamnar alla fotografer i en studio :-)
Härliga bilder! Den sista svartvita är ju grym i sin ljussättning.
Jag känner igen mig i det du beskriver, samma känsla hade jag när jag köpt hem mitt studiokit, Wow! Är det verkligen jag som fotat detta?
/Lasse
Svar från Joakim K E Johansson 2014-02-09 11:30
Visst kan man känna precis så Lasse. Tack för din kommentar :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista