SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoto - det är svåra grejer

Som ni kanske har märkt har jag legat lågt med bloggandet sedan ett par månader tillbaka. Jag behövde helt enkelt en paus från både plåtandet och skrivandet. Men nu kände jag att det var dags för ett litet inlägg, trots allt. Inte minst efter en diskussion i en gatufotogrupp på fejjan som jag tillhör.  

För en sak är säker, detta med gatufoto är svårt. Ja, till och med väldigt svårt. Det finns ju mängder med tolkningar och säkert tusentals motiv till varför man som fotograf vill ägna sig åt denna ädla konst. Det gör alltsammans otroligt komplicerat och svårgreppbart i mångas ögon.

Själv tycker jag visserligen inte att det är så svårt. Eller, svårt och svårt. Klart det är svårt att lyckas och det krävs enormt mycket övning och tålamod. Men jag tycker inte det är särskilt krångligt att förstå gatufotografins grunder - och det var i stort vad diskussionen i gruppen handlade om.

Det enda man behöver göra är att sätta sig in i den fotografiska traditionen som finns. Alltså läsa på lite, kolla bilder och helt enkelt förkovra sig i ämnet. Det måste inte vara något jättestort jobb. Mängder med information finns på webben och en snabb inblick kan man säkert skaffa sig på en kväll, eller så.

Personligen är jag också helt övertygad om att man som fotograf aldrig kan bli riktigt bra utan att på allvar intressera sig för de traditioner som finns. Det är först ståendes på andras axlar som det blir möjligt nå riktigt högt. 

Hursomhelst, bilderna i det här inlägget tog jag i somras. Rullen hamnade sedan bortglömd i ett skåp och jag soppade den bara häromdagen. Det var faktiskt ganska kul att se alla skott som jag mer eller mindre hade förträngt. Nästan så jag funderar på att låta mina rullar ligga till sig i fortsättningen.

Mitt gamla härke till skanner har för övrigt börjat strula. Så negativen är avfotograferade med min pocketkamera. Därför är väl inte kvalitén riktigt lika schyst som den brukar. Men det får duga tills jag fått igång skannereländet, eller köpt en ny.

Inlagt 2013-11-19 20:44 | Läst 6008 ggr. | Permalink
Bilderna är bra, men uj så annorlunda du ser ut på profilbilden nu :)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-11-19 20:49
Tack - jag har blivit inspirerad av alla skäggiga män ;-)
Anders F. Eriksson 2013-11-19 20:53
Finns det sådana?
Jag kanske är fånig, men i bild 4 putar det under tröjorna på både mannen i mitten och en av kvinnorna. Jag tyckte det var lite skoj eftersom det är önskvärt i det ena men inte det andra fallet :)
Att lägga ut ett blogginlägg en minut innan en av Sveriges viktigaste fotbollsmatcher på flera år börjar är kanske inte optimalt, men jag noterar att du ändå fått två kommentarer under första halvlek ;)

Som vanligt är dina bilder småstadsmässigt lågmälda, men ändå intressanta. Trevligt att se gatufoto som verkligen är gatufoto. Antar att du sett det här: http://bilderfotografierkort.blogspot.se/2013/02/det-har-med-street-photography.html
Anders F. Eriksson 2013-11-19 21:33
Är det fotboll nu? ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-11-19 21:48
Tack Magnus!

Gatufoto går alltid före fotboll :-)
Var nog rätt prioritering - det var bara jobbigt och frustrerande att se matchen :)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-11-19 22:52
Det visste jag väl ;-)
Fina analoga bilder! Skoj att du e igång igen. Jag också...
Jag lade upp en ny hemsida i går där jag samlat mina nya och äldre gatufoton. I dag redan över 500 besök. Välkommen du med.

www.gatufoto.net

Svar från Joakim K E Johansson 2013-11-20 10:22
Tack för kommentaren Björn.

Trevlig blogg du gjort - kul att se. Tack för länken.
Fina bilder som vanligt, Joakim. Gillar den översta och den nedersta bäst. Skönt att du är tillbaka. Hoppas det blir bilder även i vinter, och att du får rätt på skannern. Själv köpte jag en reservskanner på ebay från USA. Finns en hel del, men frakten kostade tyvärr lika mycket som skannern gjorde ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-11-20 13:21
Tack för kommentaren Johan. Jodå, jag har cirka 20 rullar film kvar i kylen och tänkte faktiskt att jag kör slut på dom nu under vintern. Sedan får själva projektet vara färdigt - även om jag såklart kommer fortsätta gatuplåta :-)
så du har inte fortsatt med avfotandet av negativ för att få in dom på datorn?
kul att se lite liv från dig :)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-11-21 16:29
Tack Jonas! :-)

Jodå, det gör jag. Fast mera som en nödlösning och med pocketkameran den här gången :-)
jonasfx 2013-11-22 11:02
ah, pocketkamera kör jag med också ibland för snabbdigitalisering. bra närgräns. synd bara att den förvränger så jävulskt.. http://www.flickr.com/photos/jonasfx/tags/crappycompactcamerascan/(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista