SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Jag och Fujifilm X100S åkte till Italien...

Mitt i den Italienska provinsen Toscana ligger staden Siena. Känd för sitt läder och hästtävlingen Palio som hålls på stadens största torg två gånger varje sommar. Dit styrde jag kosan under min sista semestervecka och som sällskap hade jag en nyinköpt Fujifilm X100S.

För så är det - jag kunde helt enkelt inte motstå frestelsen utan beställde mig en Fujifilm X100S för knappt två veckor sedan. Passande nog damp den ner bara ett par dagar innan jag skulle resa iväg. Två extra batterier hann jag också med att få hem via postorder.  

Men det var inte ett helt lätt beslut kan jag lova. Ni som följer min blogg vet att jag köpte föregångaren när den kom ut men att jag efter bara några månader sålde av den i ren besvikelse. Allt för många skumma egenheter och en bristfällig AF fick mig helt enkelt att snabbt tappa fotoglädjen.

Samtidigt var kameran fantastiskt trevlig på många sätt. Det knivskarpa objektivet, den optiska sökaren, de superfina bildfilerna, den träffsäkra autovitbalansen och blixtens välmodererade ljus tillsammans med formatet och utseendet gjorde att kameran på många sätt spelade i en helt egen division jämfört med allt annat som fanns (och finns).  

Därför har jag inte kunnat låta bli att lockas av efterföljaren. Inte minst eftersom det hävdats att tillverkaren åtgärdat alla de där egenheterna som gjorde den ursprungliga X100 till en så omständlig kamera. Liksom att jag personligen verkligen har saknat en smidig digital snapshot- och gatufotokamera i lagom storlek.

Hur är då nya X100S? Tja, enligt min mening mer eller mindre som en helt annan kamera. De har verkligen lyckats åtgärda i stort sett alla de där otroligt frustrerande bristerna som X100 hade. Det kan jag säga utan att tveka efter en hel veckas intensivt fotograferande i alla tänkbara situationer.

Det första som märks är naturligtvis förbättringen av kamerans AF. Den är avsevärt rappare men framförallt mycket mera träffsäker och sätter skärpan mer eller mindre hela tiden vilket knappast X100 gjorde. Tillsammans med en kvickare uppstart är förmodligen detta de två saker som förändrat känslan i kameran allra mest. Nu känns den pålitlig och proffsig.

Men även gränssnittet för menyer och övrigt är rejält förbättrat. Dessutom har några knappar bytt plats och delvis fått andra funktioner. Man hamnar inte alls på samma sätt i ett förvirrat och frustrerande grävande bland ologiska menyer vilket lindrigt sagt är otroligt befriande. Det går snabbt att komma åt och ändra viktiga inställningar.

För det mesta använde jag kameran på klassiskt gatufotomanér. Alltså med hyperfokalavstånd och förinställd bländare och slutartid. Jag valde att jobba med bländare 5.6, en 500 dels sekund och skärpan satt på tre meter. Med en motsvarande 35 mm-optik blir det bra. Skärpedjupet täcker in lagom mycket och slutartiden är tillräckligt snabb för att frysa rörelser.

Enda skillnaden mot när jag plåtar analogt är att jag körde med auto-iso. På så sätt kan jag använda digitalkamerans styrka ihop med ett analogt tänk vilket jag tycker funkar extremt bra. Oavsett om man befinner sig i solsken eller skugga exponerar kameran för det mesta rätt.

Men jag tog också en del porträtt, detaljbilder och rena minnesbilder (läs semesterbilder). Då använde jag i regel full automatik. Och kameran sätter verkligen exponering, skärpa och allt annat så klockrent att det oftast är lönlöst att fibbla med manuella inställningar. 

Personligen tycker jag att förändringarna har gjort nya Fujifilm X100S till en kamera som nu fungerar helt superbt. Jag ser i ärlighetens namn inget behov av att använda någon annan digitalkamera. Den kommer att bli min vardagskamera, resekamera, och gatufotokamera framöver - tveklöst är det så. 

P.S. För att lugna eventuellt oroliga själar så betyder detta såklart inte att jag tänker sluta använda min Leica M6. Att plåta analogt är ett parallellt spår liksom...

Inlagt 2013-08-19 01:07 | Läst 8989 ggr. | Permalink
Hejsan Joakim,
Vilket härligt inlägg. Jag måste vara den enda i världen ( känns det som ) som inte alls lyckas komma överens med min X100s :(. Jag ville ha den precis som du skriver, som en pocketkamera som är lätt att bara ha med som "resekamera".

Jag har hittills knappt fått en skarp bild, nåt jädrans auto-läge hittar jag inte på kameran, så besvikelsen är stor. Jag har en annan liten snorbillig kompakt som tar tusen gånger bättre bilder och min X100s börjar samla damm fast jag egentligen älskar den.

Har du möjligen något bra tips på hur du ställt in kameran i rent autoläge som du skriver om här ovan?
Varma hälsningar
Ulrica
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-19 09:34
Hej Ulrica, vad tråkigt att höra. I värsta fall kan det ju vara något tillverkningsfel på just din kamera. Se om du kan jämföra med någon annan X100S för att testa AF.

Kamerans automatiska läge är när du har ställt både slutartidsratten och bländarringen på A. Tillsammans med auto-iso så sköter kameran allt själv och man behöver sällan justera något.
Hej Joakim, kul att läsa, jag har exakt samma upplevelse som du. En riktigt grym kamera som även klarar mörka förhållanden.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-19 09:30
Hej Mats, visst är det en skön kamera. Jag är impad!
Bra att du har kvar M Leican, den funkar också utmärkt i Siena!
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/316853/765747.htm
/B
Ps. Som du väl kommer ihåg!? ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-19 09:30
Jodå, jag kommer ihåg :-) Har ett inlägg med bilder från Palio på lut...
Härligt att se dina bilder från Siena!!! Var där förra sommaren och det va väl då jag verkligen blev förälskad i den staden, även om jag varit där tidigare... Den verkar ju helt klart funka bra din nya maskin! Jag gillar ju min NEX, men den är den första 5:an och just AF är lite väl segt, annars.... tummen upp!! //PeterL
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-19 17:34
Tack Peter!

Ja, Siena är en trevlig stad och framförallt är det ju Palio som är grejen. En veckas partaj, liksom :-)
Hur mycket fick du av Fuji för detta inlägget, Joakim? Nog många med mig som läst det, och bestämt sig för att skaffa en X100s ;)

Skämt åsido. Trevlig läsning, och fina bilder. Mina favoriter blir den svartvita med föräldrarna som står och fotar med sina mobiler. Och så färgbilden utanför McCurry-utställningen, tjejen med skadat knä.

Jag antar att det är att fota i Raw-format som gäller? Själv har jag tyvärr ett för gammalt OS för att kunna köra Lightroom i min dator. Vet du hur Fujis egna Raw-konverterar är som följer med kameran?
froderberg 2013-08-19 15:43
Det går kanske att göra råkonvertering i kameran? Det går iaf med andra Fujikameror. Då kan du justera basala saker som vitbalans och exponering. Det ger ett bättre utgångsläge än att bara köra jpg. Och du har kvar råfilerna för framtida bruk.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-19 17:33
Tack för kommentaren Johan!

Det går att råkonvertera i kameran som Magnus skriver, annars medföljer programmet silkypix som funkar bra enligt min mening. Annars är X100S så träffsäker när det gäller vitbalans och exponering att man nog kan köra jpeg helt och hållet. En del har börjat göra det, men jag är lite för feg :-)
Kul att du fick bra bilder och gillar kameran. Jag skulle ju bytt till en 6D istället, men alla kan ju inte tycka lika. Ser fram emot nästa blogginlägg.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-19 17:31
6D!!!!!!!!!!!!!!!!! Aldrig i livet! Det är ju precis en sådan klump jag redan har :-)
Gott val av kamera och en fantastisk stad att besöka.
Jag gillar som du att resa med liten utrustning som ofta ger mer tid till bilder.
Snygga bilder och go känsla.
Göran
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-19 19:56
Tack för det Göran. Visst är det en härlig stad!
Hej!

Vilka trevliga bilder du fått till och jag kan helt klart dela din uppfattning om att det är en mycket trevlig kamera. Jag har haft min sen mars-april och har den med mig nästan var dag jag går hemifrån. Jag gillar nog den tredje bilden uppifrån bäst :).

Mvh Joel
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-22 13:09
Kul att du också gillar kameran Joel. Tack för din kommentar :-)
Kan inte avgöra om jag är mest avis på resan, kameran eller bilderna.
Kommer eventuellt att blockera dina inlägg i framtiden. ;)

Ut och skjut!
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-22 13:09
Ingen idé att vara avundsjuk - ut och skjut själv ;-)
Nå, Joakim? Vad hade blivit bättre med M6 i Siena?
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-22 13:10
Intressant fråga. Spontant tror jag inget hade blivit direkt bättre, mera annorlunda.
Även jag har skaffat en X100S och instämmer i din entusiastiska beskrivning. Tog en vecka att sortera ut hur den japanska ingenjören tänkt det med JPEG men därefter, fantastisk skärpa och bilder med härlig Velviafärg som förr.
Den är snabb. från rem om halsen till på och till ögat och bild, ingen fördröjning utan bilden sitter där vilket väl bevisas av dina bilder.

Jag tvekade, länge. Med fem Canonkameror och en Leica plus ett antal andra så behövdes den inte. Skillnaden mellan begär och behov kan vara hårfin, köp en!
Jag jobbar inte på Fuji...;-)

/krister
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-22 13:11
Tack för din kommentar Krister. Visst är den snabb så det räcker. Jag tycker den funkar mycket fint som gatufotokamera.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista