SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Roliga gatubilder är sällan kul

Det finns en ganska vanlig inställning om att gatufotobilder helst ska vara lite roliga. Alltså gärna innehålla putslustiga situationer och människor som ser smått komiska ut på olika sätt. Bilderna bör ha en slags punchline, skulle man kunna säga.

Själv är jag infernaliskt trött på den sortens motiv. De tråkar i regel ut mig alldeles för mycket. Samtidigt är det lätt att hamna i fällan att man mest riktar kameran mot uppenbart småroliga situationerna. Det går av bara farten, men jag har börjat hindra mig själv mer och mer.

För egentligen blir nog gatufoto betydligt intressantare ifall fotografen kan nå bortom det uppenbart skämtsamma och hitta en annan dimension. Vissa pratar om att de bästa bilderna snarare genererar ett frågetecken än ett utropstecken, eller en punchline.

Detta var något som jag och Magnus Fröderberg diskuterade när vi var i Polen och gatufotade i torsdags. Ett äventyr som började i onsdags kväll med nattfärja från Karlskrona till Gdynia/Gdansk för en heldag på plats under torsdagen och sedan hemresa igen samma kväll.

Gdansk är förmodligen en rätt så okänd stad för många svenskar men den är väl värd ett besök. Storleksmässigt är staden ungefär som Malmö med skillnaden att Gdansk mera är som Gamla stan i Stockholm i sin bebyggelse med helt fantastiskt vackra byggnader och miljöer.

Polen är för övrigt löjligt billigt för oss svenskar. En schyst måltid går att hitta för femtiolappen och en halv liter starköl går loss på 20 spänn. Att åka taxi är också riktigt prisvärt. Magnus och jag åkte de tre milen från färjeterminalen in till Gdansk centrum och det kostade lite drygt 200 kronor med dricksen inräknad.  

Vi pratade en del analogt och digitalt också. Magnus har ju en gatufotostil som skiljer sig från min. Han kör digitalt och använder även sitt 24-70mm på gatan. Jag hade egentligen tänkt köra gatufoto à la Magnus och hade därför med mig min 5D Mk II med två fasta glas.

Men det gick verkligen inget vidare. Det var först när jag efter ett par timmar plockade fram Leican med 50-gluggen som min mojo kom tillbaka och bilderna började sitta som jag ville. Det ena är inte mera rätt eller fel än det andra, men det visar tydligt hur viktigt det är att hitta sin egen väg. 

Inlagt 2013-07-26 21:10 | Läst 9075 ggr. | Permalink
Humor kan vara ett bra sätt att fånga betraktaren eller fungera som ett ironiskt, satiriskt eller kritiskt berättargrepp. Men berättar inte bilden något så dör den fort. Och ser man flera sådana bilder på raken blir det tröttsamt. Bara effekt och lite innehåll.

Det finns en del bra fotografer som lyckas ta roliga bilder som även har fler bottnar. Jag kan tänka mig att många tar efter, men missar att bilden måste ha ett intressant innehåll också.

Kul att se bilderna från Gdansk. De lirar bra ihop med dina Karlskrona-bilder. Bra utdelning på en dag - visar att du varit koncentrerad och receptiv.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-07-27 11:23
Tack för kommentaren Magnus.

Jag skriver under din analys. Det går att använda humor som ett kraftfullt verktyg, men det måste finnas något mer för att det ska funka fullt ut.
Jag är med på ditt resonemang! Tror begreppet gatufoto, har gjort det hela aningen vildvuxet!
Bara man fotar på gatan, så är man gatufotograf! Men många kanske ser det så?
Aningen eller mycket surrealistiska bilder e i alla fall jag svag för!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2013-07-27 11:24
Surrealistiska bilder gillar jag också. Ofta väldigt svårt att få till men kan verkligen bli riktigt bra när man lyckas.
Kul att du tar upp det här med roliga bilder. I mitt tycke så är det mest tröttande med dem att de sällan är så "nya" bilder. Man har sett dem förut. Det blir lite som när någon berättar samma skämt som man hört tjugo andra berätta förr. Humor är kortlivat till skillnad från många andra uttryck.
När jag ska se roliga bilder brukar jag komma tillbaka till en av de gamla stötarna, en av de där som var "först". Elliot Erwitt. Lite som Hitchcock inom spänningsfilm. När man ser hans filmer fattar man var dagens regissörer lärde sig någonstans.

http://bilderfotografierkort.blogspot.se/2013/07/mr-erwitt.html
Svar från Joakim K E Johansson 2013-07-27 11:26
Ja, Elliot Erwitt är väl den fotograf som kanske har lyckats bäst med att använda humor på ett sätt så det verkligen funkar. Jag gillar verkligen hans bilder.

Angående att humor är kortlivad så sa du något intressant. För så är det verkligen.
För mig är det tvärtom, jag brukar tänka att jag måste börja rikta kameran mer åt situationer där det händer nåt roligt. Eller händer nåt överhuvudtaget. Ibland saknar jag helt fokus på vad som är lönt att fota, och bara fotar.. allting! Det blir så splittrat.

Men jag förstår ditt resonemang, Joakim. Tycker dock att en hel del av dina gatubilder från Karlskrona är mer frågetecken än utropstecken (även om en del sådana och finns, och behöves, bland dem). Tycker sällan att dina bilder är FÖR uppenbara, utan där finns oftast en substans i dem utöver "punchline". Något som gör att man uppskattar dem, för nåt annat än bara det uppenbart roliga. Men du kanske talar om bilder du inte publicerat?

Låter kul med er gatufoto-resa till Gdansk. Fina bilder överlag. Kanske dock ingen som utmärker sig som "pangbild" som en del av dina bilder från Karlskrona. Hur länge var ni där? Tog ni in på hotell, eller åkte tillbaka samma kväll ni kom?
Svar från Joakim K E Johansson 2013-07-27 11:31
Kul hur olika man kan uppfatta något :-) Personligen tycker jag om dina bilder och det jag gillar bäst är just att du inte försöker vara rolig.

Vi var där över dagen. Färjan anländer 07.30 på morgonen och avgår sedan klockan 21.00 på kvällen. Så man har många timmar på sig och det funkade mycket bra. Jag kan verkligen rekommendera en tur. Det kostar cirka 2000 kr per person fram och tillbaka. Vill man sova över ett par nätter blir det ungefär det dubbla.
Fastnade för dessa Jocke. Och som vanligt, du skriver väl, kanske beroende på att u tänker dito!

Hej hopp och hoppas att sommaren fortsätter att prägla din tillvaro länge till, det vill säga max sex till åtta veckor...
Svar från Joakim K E Johansson 2013-07-28 14:20
Jag tackar för det Pelle. Och önskar dig också en fortsatt bra sommar. I sex till åtta veckor :-)
sista bilden här är riktigt fin tycker jag
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-05 16:53
Tack Jonas :-)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista