SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufoto är gatufoto - oavsett var

Ibland ställs saker och ting på sin spets när man minst anar det. Som idag när jag erbjöd mig att hjälpa en förvirrad turist som stod och vred sin karta på stan. Glad i hågen stolpade jag fram med kameraväskan över axeln och Leican i handen för att göra en god gärning.

– Är du också turist, frågade den asiatiske mannen och pekade på min kamera.

– Nej, jag bor här, svarade jag.

– Varför har du en kamera med dig?

– Jag är dokumentärfotograf och håller på med ett projekt om människorna i min hemstad.

– Okej, vad är det som är så speciellt med människorna i den här staden?

Som ni kanske anar kunde jag inte svara särskilt bra på den sista frågan. Istället gav han mig en tankeställare som jag sedan dess har grubblat på fram och tillbaka. Och mitt svar är nog följande: det finns inget speciellt alls med människorna i min stad.

När jag tittar på bilderna som jag har tagit under de senaste två och ett halvt åren kan jag istället konstatera att det jag har avbildat i praktiken kunde ha varit taget i nästan vilken europeisk stad som helst under de senaste 80 åren. Inget är unikt.

Det är människor som sitter på parkbänkar, människor som äter, solar, promenerar och rastar hunden. Det är barn som leker, kärlekspar som vänslas, män som pratar och kvinnor som röker. Det är på något sätt det där som alla städer erbjuder. Varken mer eller mindre.

En sådan fråga kan därför få en att undra varför man håller på egentligen och det ärliga svaret är att jag inte riktigt vet. Men det har förmodligen med något ganska personligt och egoistiskt att göra. Jag gör det alltså inte för att miljöerna eller människorna här är extra intressanta. Det är den torra och fullständigt ärliga sanningen. 

Inlagt 2013-06-15 21:07 | Läst 6044 ggr. | Permalink
Jag hoppas du fotar för din egna skull jag :=))
Annars e det som du säger likadant överallt, kan ju int mycke om gatu, men om man nu tar fågel så för å komma från mängden så e ju omgivningen man kan fota lite annorlunda, för just artporträtt ja där e det ju bara till å slå i fågelboken så har man ju strålande bilder, likadant me porträtt antar jag, omgivningen ela det som skiljer mycke kan jag tänka å det man vill åt, vet ej om det va det du va ute efter, Roger e int så nykter just. Nu ;=))
Men just omgivningen kan ju vara mycke unik

Mvh Roger
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-15 21:48
Du slog ändå huvudet på spiken Roger. För visst är det så - man plåtar ju för sin egen skull :-)
Roger Petersson (DGA) 2013-06-15 21:52
Hahahaha fasiken Joakim dendäringa Petersson e int så dum då
Skål å ha de Göttingen på lördagen, å du har en av de bästa bloggarna å den jag läser varje gång :=))

Mvh Roger
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-15 21:55
Jag tackar för dom uppskattande orden :-)
Det viktiga är väl att man stannar upp och ser sin omgivning. Du synliggör det som andra missar. Det är ofta uppenbart när vi tittar på 20-30-40 år gamla bilder varför de var viktiga att ta. Det är få som dokumenterar samtiden – tur att du gör det.

Men bra gatubilder är ofta något mer än en bara en registrering av hur verkligheten ser ut just nu. En bra gatufotograf hittar ögonblicken som berättar lite mer om livet, och gör det ur ett subjektiv perspektiv. Sätt dina bilder bredvid andra gatufotografers så är det nog lättare att se vad just du tillför.

Och till Roger får jag väl säga "Skål!". :)
Roger Petersson (DGA) 2013-06-15 22:58
thithi skål på dig herr Fröderberg

MVH Roger
Det är väl en kreativ process sprungen ur den skapande människans längtan som driver de flesta gatufotografer? Visst, att dokumentera är en spännande facett på gatufotoögat, men att "snyggomentera" är nog en väsentligt starkare drivkraft. Jag talar absolut inte om att göra PR för en stad eller en plats - Karlskrona i ditt fall. Nej, jag avser jakten på fotoögonblicket där ett stort antal parametrar (yttre såväl som inre, alternativt externa såväl som interna) plötsligt medger den där adrenalinalstrande, och sällsynta, möjligheten att skapa en sjutusan så vacker bild. Sen om det i slutändan faktiskt blis så, det är en helt annan fråga...

Hej hopp!
Bra skrivet. Och tänkvärt. - Nilserik
Bra text och bilder, Joakim. Det är kanske inte staden och människorna som är speciella, utan snarare så att det är din bilder som är det? ;) Med tiden, då bilderna blir ett tidsdokument, så kommer dock staden och människorna i dina bilder att få nåt speciellt över sig.
Du är ju världsmästare i din egen stad. Det är du som kan se vad som är typiskt. (Det pittoreska ser varenda turist.) Och utmaningen blir då att göra bra bilder på det vardagligt typiska. Som kunnig fotograf kan du göra tydliga bilder. Kan du dessutom få med lite magi "mellan raderna" blir det extra spännande. Hur gör man då? Vet ej.
Jag säger som Doisneau: Om jag visste hur man tar bra bilder skulle jag göra det hela tiden.

Värde för framtiden kan du vara säker på. Gå bara ned i kommunens arkiv och bläddra lite så ser du att kraven inte är så höga. Men du ser också att det mesta fattas.

Altså: Bra skor, kameran på axeln och ut i verkligheten!
Svar från Joakim K E Johansson 2013-08-09 17:26
Ligger mycket i det du skriver Jan. Gräv där du står - som det också heter.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista