SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Inte mycket är nytt under solen

På 1700-talet skrev ett sjöbefäl att utvecklingen inom flottan nu hade nått så långt som det var möjligt. Inget kunde bli mera avancerat än vad det var. Idag är det lätt att skratta åt hans naiva och självgoda påstående. Ta exempelvis en titt på de högteknologiska Visbykorvetterna.

Samtidigt ska vi vara försiktiga med att skratta för mycket. Vi människor har nämligen en otrolig förmåga att tro att vi lever i märkvärdiga tider, att det vi upplever, ser och känner på något sätt är unikt för oss här och nu. Eller, att vi ständigt bryter ny mark.

Det kanske enklaste sättet att slå den här sortens villfarelser ur hågen är att läsa om de gamla grekerna och romarna. Det finns en hel del bevarat. Allt från litteratur, dramer och filosofi till ren dokumentation å statens och militärens vägnar.

Ta bara en sådan sak som att man i det antika Rom kunde gå till ett snabbmatställe och beställa sig en hamburgare. Eller att det fanns taxitransporter med taxameter. Liksom vattenklosetter, rinnande vatten, golvvärme och att det var i Rom detta med gatunummer uppfanns. Samma system som vi använder ännu idag.

Men även om ovanstående är spännande är det egentligen när man börjar läsa om antikens filosofer som det blir riktigt intressant. För då framstår det tydligt hur människan i tusentals år har grubblat kring livets stora frågor och att många ”moderna” frågeställningar egentligen är nästintill eviga.

Vad har nu detta med foto att göra, kanske någon läsare undrar. Allt, skulle jag vilja hävda. För det går inte att separera livet från fotograferandet. Man lever inte för att fotografera, man fotograferar för att man lever.

Jag avslutar med ett citat av Seneca den yngre som levde i Rom under vårt första århundrade: ”tur uppstår när du är tillräckligt förberedd för att kunna fånga en bra möjlighet”. Alltså samma sak som Henri Cartier-Bresson sa när han talade om gatufoto 1 900 år senare.

Fler citat av Seneca hittar du här.

Inlagt 2013-06-12 22:09 | Läst 7640 ggr. | Permalink
Väl skrivet. "man fotograferar för att man lever..." stämmer väl och det är därför min egen blogg har underrubriken "Jag fotograferar, alltså finns jag". När jag slutar att fotografera så har jag passerat till andra sidan, så det kommer märkas.

Klart man ska lära sig av historien, men man får aldrig fastna i det gamla.

Vi hade tidigare en chef på firman där jag jobbar som heter Carl-Henric Svanberg. Han myntade vissa uttryck som fastnade i mitt huvud; tex "Qualify every day" och "Walk the extra mile". Även dom sanningarna gäller i gatufoto om man vill bli bäst. Man kan inte vila på gamla meriter och man får inte fastna i invanda spår. Det händer alltför ofta och det har definitivt hänt mig själv.

För övrigt är sista bilden kul :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-13 09:36
Tack för din kommentar Tommy.

Personligen tror jag risken att man ska fastna i det gamla är mycket liten. Däremot tror jag risken att man inte lär av historien är ganska stor ;-)
Han med 1700-talsutstyrsel var i Växjö i dag.

Vet inte vad han ville, han stod stilla på en pall och glodde rakt fram.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-13 09:38
Han försökte nog vara en "levande staty", eller något. Han såg i alla fall otroligt nedslagen ut, stackarn.
Hahaha, jäklarns vilken bra studentbild!
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-13 09:39
Tack Björn :-)
Klockrent i både text och bild. Krönikeklass på texten och jag tycker att du fortsätter hitta bilder som berättar mycket om staden och dess människor. Man anar en hel del under den humoristiska ytan.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-13 09:39
Tack Magnus. Ja, under ytan finns livets stora frågor. Hur det är att vara människa.
Bra text och fina bilder, Joakim (i synnerhet den nedersta).
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-14 09:15
Jag tackar för det Johan :-)
Se bara på läkarvetenskapen. Om man pressar farbror doktorn lite, så kommer det fram att han nog anser att för 20 år sedan var det mycket man inte visste. Och för 50 år sedan var nog kunskapsnivån ganska låg. I nästa andetag presenterar han den nuvarande medicinska ståndpunkten som själva summan av läkarvetenskapen.. :-)
Mycket kommer att hända i framtiden, och vi har faktiskt noll koll. De flesta inbillar sig att en pågående utvecklingskurva skall fortsätta. Det kanske den gör ett litet tag - men sedan kommer det tvära kast åt andra håll. Dessa är i regel fullständigt oförutsägbara.
Jag är säker på att de som levde under romarrikets sista århundrade var övertygade om att det imperiet skulle bestå i oerhört långa tider framöver.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-14 09:20
Så har jag också tänkt, Peter. Många tror att utvecklingskurvan ständigt kommer att gå uppåt, men det är ingen naturlag. Faktum är ju att människorna under antiken levde betydligt mera civiliserat och högstående än vad man sedan gjorde. Många av antikens landvinningar glömdes bort och återuppfanns inte förrän på 1800-talet igen.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista