SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Varför når inte digitalkamerorna ända fram?

Även om jag är mycket nöjd med min analoga Leica så skulle jag vilja ha en bra digital allroundkamera i liknande stil. Men att hitta en sådan verkar i det närmsta omöjligt. För oavsett hur många nya digitalkameror det kommer når tillverkarna aldrig ända fram enligt min mening

Jag har egentligen inga särskilt överdrivna krav (tycker jag själv). Fullformat, optisk sökare, en behändig och smidig kamerakropp, inställningar och knappar enligt traditionellt mönster, utbytbar optik, det är vad jag önskar mig.

Men köp en digital Leica då, tänker kanske någon. Nej, det är inte vad jag är ute efter. Dels är de i mitt tycke löjligt överprissatta, och dels så saknar jag vissa smarta funktioner och faktiskt AF.

Min Canon 5D Mk II utan batterigreppet och med en fast glugg på är det närmsta jag kan komma i nuläget. Även om den har fantastiska styrkor så är den tyvärr ingen kamera jag tycker är praktisk att alltid ha med. Den är helt enkelt för bulkig.

Fujifilm X100s eller X-Pro 1 är väl egentligen det enda på marknaden som kommer i närheten. Fast de når som sagt inte ända fram i min värld. Tänk om någon av de större tillverkarna hade vågat göra en riktig Leicadödare. De borde ha förmågan. 

Inlagt 2013-05-25 21:45 | Läst 7681 ggr. | Permalink
Det kommer, men det dröjer. Det finns ingen anledning för någon tillverkare att ta ett "jättekliv", då det bara skulle generera tillfälligt stora inkomster och sen noll och ingenting. Alla suger så länge de kan på karamellen.

Det bästa alternativet idag torde vara MFT. De fasta objektiven är galet bra och kamerorna små. Hade det inte varit för att Olympus OM-D E-M5 har en sensor som vill lite mer än den kan, så hade jag varit mycket nöjd med den.
Annars finns ju NEX-systemet som kan bli riktigt bra när Zeiss kommer ut med sina Touit-objektiv (undrar vad de hade rökt när de kom på namnet).

Men jag väntar liksom du på en vettig, liten FF-kamera utan onödigt trams. Inom två år finns nog det vi vill ha. Men om du suktar efter AF lär objektiven inte bli särskilt små, är jag rädd.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-25 22:23
Ja, de är väl bara strategiska.

Contax har ju gjort mätsökare med AF utan att gluggarna blev gigantiska. Borde väl gå att göra liknande med digitala kameror kan man tycka. Eller?
Makten 2013-05-26 00:18
Klart det går, men ingen kommer göra det.
Jag förstår inte vad det är för fel på 5DM2?
Man ska känna i armen att man har en kamera. Allt annat är spionfotografi och det kan fjortisar hålla på med.
Bara att bita i det sura äpplet och börja botanisera i väskdjungeln...
Lycka till :)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-26 20:42
På sätt och vis har du rätt. Ingen idé att gå och vänta. Lika bra att anpassa sig efter verkligheten. Det brukar bli bäst så :-)
En kamera skall ha en viss tyngd, annars är det inte kul. Lätta kameror är bara bra, när man fjällvandrar :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-26 20:42
Absolut, en viss tyngd är inte fel. Men den får gärna vara smidig i formatet :-)
En digital Zeiss ZM med fullformatsensor har jag gått och väntat på.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-26 20:41
Vi får se när en sådan dyker upp :-)
Vänta och se den 11 juni så kommer det något från Leica vad det nu är ”Mini M”.
Göran
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-26 20:41
Ja, det ska bli spännande att se. Tyvärr lär väl prislappen vara ännu mera spännande. Det är ju Leica vi pratar om ;-)
Håller med dig, Jocke. Så många kompakta digitalkameror som marknaden spyr ur sig, så finns det ändå inte en enda helt vettig kamera. Märkligt!

En digital Zeiss ZM, som Thomas är inne på, vore inte helt fel. Eller som Göran skriver, en Mini M från Leica. Får hoppas nåt av det kan bli verklighet en dag.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-26 20:40
Vi får väl hoppas att de lyckas leverera tillslut. Frågan är bara hur länge till det ska dröja :-)
Jag skulle vilja ha en kamera som skulle kunna beskrivas som en Nikon FM3a fast digital.

http://www.kenrockwell.com/nikon/images1/fm3a/D3S_9982-1200.jpg

Gärna då med centralslutare i objektiven som på X100:an, så att blixten kan användas med full effekt på alla slutartider. Är väl på tiden att vi kommer ifrån X-synktiden, så här efter 60 år med ridåslutare.. Displayen skule också kunna vara en lös historia, i olika storlekar, alltifrån stora saker med sladd till en mindre som passar blixtskon att användas som chakt-sökare. AF? Ja varför inte, så länge det inte blir klumpigare. Är dock för mig onödigt under förutsättning att kameran har en sökare som inte bara är ett riktmedel utan är gjord för att fokusera med. För mig är den gamla snittbilden med microprismor runt omkring oöverträffad.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-27 15:41
Det finns många önskningar man skulle vilja se förverkligade :-)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista