SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Att bara vara intresserad av foto är ganska meningslöst

Häromdagen blev jag intervjuad av lokaltidningen Sydöstran om mitt gatufotograferande. En av frågorna som reportern ställde var vad jag har för intressen. Tja, foto såklart – tänkte jag. Något som också blev mitt svar.

Men när jag sedan gick därifrån var det med en gnagande känsla. Att bara vara allmänt fotointresserad funkar ju liksom inte. Det räcker helt enkelt inte. Man måste vara intresserad av något mera för att lyckas som fotograf.

När jag tänkte djupare på saken insåg jag att jag faktiskt har många intressen. Först alla de där som de flesta av oss delar. Exempelvis mat, dryck, musik, böcker, resor, och så vidare. Men också intressena som är drivande när det kommer till mitt skapande.

För mig handlar det främst om ett intresse av människor. Det vill säga hur människor är och fungerar på olika plan. Men också kultur. Alltså kulturella fenomen och allt som ingår i olika kulturer och hur det präglar oss människor och våra samhällen.

Jag tror att många som kämpar för att få det att lossna när det gäller sitt fotograferande (och även i övriga livet) nog aldrig på riktigt har funnit sin innersta drivkraft och passion. Det där som får en att gå igång på saker och ting och tycka att det är spännande.

Förmodligen är det en avgörande nyckel för att lyckas komma någonvart med sitt fotograferande. Så har det i alla fall varit för mig.  

Inlagt 2013-05-22 22:54 | Läst 4976 ggr. | Permalink
Ja så är det ju...
Må gott
/Hans-Åke
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-23 09:22
Tack för din kommentar Hans-Åke
Naturintresse i alla former, ofta kombinerat med stora kunskaper och miljötänkande, resulterar i många bilder som ger intryck och som berör. Om man vill kan man ju inkludera människor i naturen också:-) Så nog ligger det något i ditt resonemang. Men även en bild på något man vispar ihop i diskhon kan bli effektfull, men berör kanske inte på samma sätt. Om man inte har passion för att diska vill säga. Det du nämner som några av dina egna intressen kan ju också bli föremål för fotograferande, så om passionen för gatufoto avtar har du ju många andra områden att ge dig på. Kan säkert bli spännande bilder också.
MVH Anders O.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-23 09:23
Ja, förhoppningsvis ska jag väl kunna hitta andra områden att rikta in mig på också. Att bara gatufotografera kan bli tradigt i längden :-)
Tror livserfarenhet också e en bra grund! Och att ha prövat på livet!
Många intressen i en begränsad livsmiljö, kan väl funka i samma sällskap,
om det är i det sällskapet man skall visa sina bilder även i fortsättningen! ;) :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-23 09:26
Livserfarenheter är helt klart viktiga, liksom sällskapet: "surround yourself with only people who are going to lift you higher"
Det underlättar nog om man är är intresserad av mer än bara själva fotograferandet. Jag har sett några exempel på fotografer som till slut kunnat köpa sitt dröm-supertele för att sedan inse att de varken är intresserade av sport eller natur, så telet blir mest liggande. Ibland åker de ut till någon tävling eller till ett fågelrikt ställe, men då blir det mest för att leka med telet.

Det finns i och för sig dem som är väldigt intresserade av foto och inte fotograferar utan kollar på utställningar och köper böcker.

Som skrivande journalist underlättar det mycket att ha ett intresse vid sidan av att bara vara journalist. Alla kan inte bli allmänreportrar.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-05-23 21:44
Kul exempel. Jag har sett liknande men också gjort något åt det hållet själv. Alltså köpt på mig grejer som jag sedan inte använt. Knasigt :-)(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Länklista